En 35-årig mand fra Syrien, der har boet i Værløse, var forleden i retten, hvor han var tiltalt for at have børtført sine to børn. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

En 35-årig mand fra Syrien, der har boet i Værløse, var forleden i retten, hvor han var tiltalt for at have børtført sine to børn. Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

"Hvis pigerne ikke vender tilbage, vil der være familie og brødre til at løse tingene"

Mor udeblev fra retssag om sine to kidnappede børn

Af
Jens Berg Thomsen

Forleden sad en 35-årig mand på anklagebænken i Retten i Lyngby, hvor han var tiltalt for at have bortført sine to mindreårige døtre til Syrien. Familien stammer fra netop Syrien, og sagen relaterer sig til Værløse, har Nordsjællands Politi oplyst til Furesø Avis.

I retten skulle mandens i dag separerede kone også være mødt op, men hun var mod planen ikke at finde i retten, hvor hun var anklagemyndighedens hovedvidne.

"Hun er rejst til udlandet i nat," kunne dommeren oplyse.

Dommeren bad derfor politiet om at anholde kvinden, og mens overvejelserne gik på at udsætte sagen, besluttede dommeren dog at fortsætte og høre den 35-årige mands forklaring.

Han var selv kommet til Danmark for fire år siden, mens konen og de to piger var fulgt efter et år senere. Ifølge manden, der gav forklaring gennem en tolk, var ægteskabet gået "ikke så godt," men han og hans kone havde siden februar måned 2018 droppet tanker om skilsmisse, sagde han. Ifølge tiltalen skulle bortførelsen være sket, da den 35-årige og de to døtre rejste ud af landet den 20. august sidste år, og det var ifølge tiltalen sket på trods af, at moren på det tidspunkt havde fået fuld forældremyndighed midlertidigt. Alligevel var faren rejst ud den 20. august for at besøge sin mor.

"Det var planen, at rejsen skulle vare ti dage," lød forklaringen fra manden i retten, der også sagde, at det havde været meningen, at konen skulle rejse med, men at hun ikke havde kunnet på grund af sin asylstatus i Danmark.

"Det her tidspunkt, den 20. august, er ikke en skoleferie. Havde du fortalt skolen, at du havde tænkt dig at rejse med pigerne," ville anklageren vide.

Manden forklarede, at han ikke talte dansk, og at han havde kontaktet en tolk, der før havde hjulpet ham med kommunikation med skolen. Anklageren viste manden en sms-korrespondance mellem tolk og skole, der fortalte, at datteren havde været syg og derfor ikke var mødt i skole.

"Det var ikke meningen, at tolken skulle skrive det," lod den 35-årige vide.

"Hvad var formålet med at rejse," ville anklageren vide.

"At besøge min mor, så hun kunne se børnene," sagde manden.

Han forklarede, at de tre var landet i Libanon, der er naboland til Syrien. Den 35-årige kunne nemlig slet ikke rejse ind i Syrien, forklarede han. Det var ikke tilladt. Imidlertid tog moren til den 35-årige fem dage senere til Syrien og tog også de to døtre med. Planen var, at faren og de to piger skulle hjem ti dage senere, men den 35-årige forklarede, at det ikke havde været muligt for moren at levere de to piger tilbage i Libanon, fordi moren i mellemtiden havde været ude for en trafikulykke. Hun havde fået et knoglebrud, forklarede manden, og heller ikke hans søster og hans bror i Syrien havde haft mulighed for at levere pigerne tilbage, sagde han.

"De har ikke tilladelse til at rejse til Libanon," forklarede han.

"Der var ikke en bedstefar heller," spurgte anklageren.

"Min far døde for to år siden," sagde den 35-årige.

"Men både du og din kones familier bor i samme by. Er det ikke rigtigt?" ville anklageren vide.

"Jo."

"Men var der så ikke andre familiemedlemmer, der kunne følge pigerne tilbage til dig? Undersøgte du det?"

"Den eneste var min mor. Min bror prøvede, men det gik ikke."

"Du rejste først tilbage til Danmark den 30. september, så der gik jo noget tid. Nåede din mor ikke at blive rask."

"Nej".

Den 35-årige havde én mobiltelefon på sig, da han blev anholdt, men han og de to piger havde haft to med sig, da de tog afsted mod Libanon, forklarede han. Da pigerne tog til Syrien med farmoren, havde de haft begge telefoner med. Den 35-årige nægtede at have haft kontakt med sin kone gennem telefonerne. I stedet havde han brugt sin søsters telefon, forklarede han. Dog havde han den ene telefon på sig, da han blev anholdt ved tilbagekomsten til Danmark.

"Men hvordan fik du så telefonen tilbage," ville anklageren vide.

"Med en taxachauffør," sagde den 35-årige.

"Hvorfor tog taxachaufføren ikke pigerne med," spurgte anklageren.

"Det kan man ikke," lød forklaringen fra manden, der også fortalte, at børnene heller ikke kunne blive af hans søster og bror, da de "ikke havde tilladelse til at rejse til Libanon," lød forklaringen.

Undervejs i forklaringen påpegede dommeren dog også, at den 35-årige lige havde forklaret det modsatte: Nemlig at hans bror eller søster godt kunne tage børnene med.

"Hvordan kan det være," sagde dommen.

"Du har lige forklaret det modsatte?"

Tolken kunne dog ikke huske, hvad den 35-årige havde sagt få minutter inden for retten.

"Men du har jo selv oversat det? Jeg bliver nødt til at notere, at han ikke vil svare på spørgsmålet, så. Videre," sagde dommeren.

Anklageren gik videre med at læse en korrespondance op, som den 35-årige havde haft med børnenes mor. Moren havde skrevet, at hun ønskede en ordning med fælles forældremyndighed, og at hun ikke ønskede en retssag. Beskeden var sendt få dage inden, den 35-årige var rejst ud med pigerne. Et par dage efter udrejsen begyndte moren at undre sig over, hvor børnene var.

"Hvor er pigerne," lød et af spørgsmålene, som anklageren bad den 35-årige om at uddybe.

"Det lyder ikke som om, at det var aftalt, at I skulle rejse," ville anklageren vide, men den 35-årige svarede ikke rigtig på spørgsmålet.

Han blev også spurgt til en aftale hos lægen, som den ene af pigerne havde haft den 24. august - fire dage efter afrejsen.

"Jeg valgte at udskyde det lidt," forklarede han.

Den 1. september ændrede beskederne karakter..

"Du har 15 dage til at vende tilbage med pigerne. Efter denne frist ved jeg, hvad jeg skal foretage mig i Danmark og i Syrien. Der vil være familie og brødre til at løse tingene," skrev moren.

Børnene er ifølge senioranklager Margit Wegge stadig i Syrien. Den 35-årige forklarede i retten, at hans mor er blevet sur på børnenes mor over, at han er blevet fængslet i sagen. Manden forklarede, at hans egen familie og børnenes mors familie bor omkring 100 meter fra hinanden i Syrien.

Sagen er udsat til den 1. marts.

Publiceret 02 March 2019 00:00