Niels og Kaja fra Værløse gav operaen liv:

Nu har det udgivet en bog om deres livsværk

Kaja og Niels Pihl udgiver en bog om det eksperimenterende opera-gruppeteater, som de grundlagde i 1977 og siden fik gjort til Egnsteatret Undergrunden

Af
Af Anne Lønstrup

Der bor to operaelskere på Åkandevej i Værløse. Niels og Kaja Pihl.

De skabte landets første opera-gruppeteater og udviklede det i årene 1977-2014 fra et con amore-projekt til en professionel virksomhed. Da Undergrunden fik status som egnsteater trak ægteparret Kaja og Niels Pihl sig tilbage fra deres livsværk og lod nye kræfter komme til.

Nu har de samlet hele historien i en bog med den prunkløse titel 'Bogen om Undergrunden'.

 Fik du læst: Se video: Ny skoleleder hilst velkommen med flag og high fives

Forordet er af operainstruktøren Kasper Holten, som skriver, at det har haft uvurderlig betydning for ham, at han som ganske ung fik fingrene langt ned i bolledejen som assistent for Niels Pihl. ”Jeg følte mig som troldmandens lærling, der fik lov til at prøve kræfter med alt i værkstedet.”

For det var et eksperimenterende værksted for opera, Niels og Kaja Pihl etablerede med 'Den jyske Undergrund'. Det begyndte som et fritidsprojekt, hvor alle deltagerne havde anden hovedbeskæftigelse. Men henad vejen lykkedes det for parret at skabe sig en levevej ved at samle lystspil, dukkeoperateater for børn og krævende nutidig opera under én hat.

Manglede drama

Kaja og Niels Pihl mødtes i 1963 på Aarhus Teater som ganske unge korsangere. De kom ind på musikkonservatoriets sanglinje og blev uddannet operasangere. Men de var også meget optaget af drama, som der dengang ikke blev undervist i på konservatoriet.

Fik du læst: Museumschef Cathrine Kyø: "Furesøfortællinger er guld værd"

Det var i tiden med grydehår, brede bukseben og murerskjorter – som også billedmaterialet i bogen dokumenterer. Gruppeteater var meget oppe i tiden. Så i 1977 slog Kaja og Niels Pihl gruppeteater sammen med opera og begyndte at sætte forestillinger op på små, intime scener rundt om i Aarhus.

”Gennembruddet kom i 1978, da vi blev anmeldt af de københavnske teateranmeldere under Århus Festuge. De skrev, at det, vi lavede, var godt, og det åbnede nye døre,” fortæller de.

Kaja og Niels Pihl. Han formummet som russik præst i et af kostumerne fra Undergrundens lange historie.

Kaja og Niels Pihl. Han formummet som russik præst i et af kostumerne fra Undergrundens lange historie.

Snydeheldigt parløb

De har været sammen så længe, at de helt karakteristisk for langvarige ægteskaber fortæller deres historie i munden på hinanden. I deres tilfælde sker det med store smil:

”Vi har været snydeheldige og har altid fordelt arbejdet godt imellem os. Jeg er den udadvendte af os to, hvor Niels er den, der skriver og iscenesætter. Vi har arbejdet hårdt og har også gennem hele vores liv ofte sunget på andre operaer, så vi har kunnet betale de lidt mere mærkelige og nye operaer, som vi satte op på Undergrunden. Men det har været sjovt! Ellers ville det heller ikke have fungeret. For man kan ikke arbejde så tæt sammen, som vi har gjort gennem alle årene og så gå rundt og være småsure på hinanden.”

Fik du læst: Furesøs ungeindsats hyldet

 

Opsøgende dukketeateropera for børn var en idé, som Kaja fik. Her førte sangerne selv dukkerne, mens de sang.

”Børneoperaen blev meget efterspurgt, og vi gav 200-300 forestillinger om året rundt om i hele Danmark,” fortæller Kaja, der både gav den i rollen som primadonna og chauffør. Det blev også til turneer uden for landets grænser - blandt andet med H. C. Andersens 'Fyrtøjet' under lange gæsteturneer i Japan.

Basen har siden 1995 været huset i Værløse. Det store, sorte flygel står centralt i hjemmet. Kaja og Niels Pihl har et konservatorie-studerende barnebarn boende. De holder operasaloner, og de synger stadig i byens kirker. Men de er rørende enige om, at fordelen ved at trække sig tilbage er at kunne vågne om morgenen uden som det første at tænke: ”Hov, jeg er rød i halsen, og jeg skal synge til en forestilling i dag. Hvad gør jeg nu?!”

Bogen om Undergrunden er udkommet i denne uge. Den koster 200 kroner og kan købes hos Kaja og Niels Pihl og på Egnsteatret Undergrunden.

Publiceret 02 February 2018 09:34

Furesø Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Furesø Avis
SENESTE TV