Netværksgruppe for psykisk sårbare gør en forskel

Personer eller pårørende med en psykisk sygdom inde på livet kan mødes i Værløse

Af
Af Kristina Pihl

”Jeg har fået meget ud af at komme her. Jeg synes, det er hyggeligt at mødes hver tirsdag. Man får et bedre livssyn af at sidde og snakke og lytte til de forskellige mennesker, der er her,” forklarer Søren Andersen Sørensen, der lider af skizofreni.

Fik du læst: Furesø Festival genopstår med ændret profil

Han er en af de Furesø-borgere, der kommer i Landsforeningen SINDs netværksgruppe i Værløse. Gruppen har gennem de sidste to et halvt år inviteret psykisk sårbare og deres pårørende indenfor til en uforpligtende snak og hyggeligt samvær.

En forskel i hverdagen

Det var Lise Frantzen der startede netværksgruppen. I 2015 henvendte hun sig til frivilligcenteret I Farum, fordi hun ønskede et frivilligt arbejde, hvor hun 'kom ud i marken'. Hun blev opfordret til at starte i landsforeningen SIND, fordi de manglede frivillige, og i dag kan hun kalde sig næstformand og kasserer i foreningen. Lise Frantzen har tidligere haft en depression, og hun kender derfor til livet med en psykisk sygdom. Hun er glad for, at netværksgruppen kan gøre en forskel.

Fik du læst: Furesøelever fortsat i top 10

”Det er en glæde at kunne være sammen med disse mennesker, og vi kan være noget for hinanden. Det er et frisk pust i hverdagen,” fortæller hun.

Ifølge Lise Frantzen var det svært i starten af få folk til at deltage i netværksgruppen, og selvom flere er kommet til løbende, håber hun stadig, at flere vil benytte sig af muligheden. Men det at møde op kan kræve stor overvindelse.

”Hvis man sidder derhjemme og er meget psykisk følsom, så skal du ud i en situation, som du ikke aner, hvad er for noget, og det ved jeg fra mig selv kan være svært”, siger Dave Pencroof, der er bestyrelsesmedlem i SIND og selv kommer i netværksgruppen.

Forståelse for hinanden

Tal fra Danske Regioner viser, at hver femte dansker i løbet af sit liv bliver ramt af en psykisk sygdom, mens hver anden dansk familie på et tidspunkt kommer i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem. Og selvom mange danskere bliver berørt af en psykisk sygdom, er der stadigvæk et tabu forbundet med det.

Fik du læst: Slå katten af tønden: Fastelavnsfest på både Bytorvet og Bymidten

”En psykisk sygdom er ikke det samme som at have brækket benet, for du kan ikke sætte en finger på, hvad der er galt. Med et brækket ben kan man gøre noget fysisk ved det, men det er svært med en psykisk sygdom,” siger Dave Pencroof.

For Dave Pencroof og Søren Andersen Sørensen er det derfor vigtigt at komme i netværksgruppen, hvor man snakke med andre, der forstår ens hverdag.

”Folk der ikke har psykiske sygdomme forstår ikke, hvad det vil sige at være psykisk syg, lige meget hvor meget de har læst eller hørt om det,” lyder det afslutningsvis fra Søren Andersen Sørensen.

Netværksgruppen mødes på Lille Værløsevej 36A hver tirsdag i tidsrummet fra kl. 15-18.

Publiceret 07 February 2018 00:00

Furesø Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Furesø Avis
SENESTE TV