Furesø til kamp mod graffitien

Hurtig respons fra borgerne og kommunen er løsningen, hvis graffitien skal bekæmpes

Af
Af Kristina Pihl

Det dukker op med jævne mellemrum på kommunens skure, bygninger og broer. For selvom det er ulovligt at udsmykke det offentlige rum med spraymalede tegninger, tags eller ord, også kaldet graffiti, bruger kommunen hvert år mange ressourcer på holde Furesø fri for graffiti. Senest tirsdag aften blev Børnehuset Åkanden på Skovbovænget i Værløse udsat for graffiti-hærværk.

I 2017 brugte Furesø Kommune 91 timer på at fjerne graffiti på skure, skilte og læskærme, derudover blev der brugt et ukendt antal timer på graffiti-fjernelse på offentlige bygninger, tunneller eller broer.

Fik du læst: Mere asfalt til små og store hjul på flyvestationen

”For nogle år tilbage besluttede vi os for, at nu skulle de være slut med graffiti, og derfor gik vi i gang med at male det over indenfor et par dage, og det har betydet, at vi har mindre graffiti i dag end for 8-10 år tilbage. En gang imellem ser vi, hvordan det blusser op igen, særligt efter fodboldkampe eller når det har været godt vejr,” fortæller Verner Hansen, der er entreprenørformand i kommunen.

En hurtig respons

Når det kommer til at fjerne graffiti fra de kommunale bygninger og tunneller har Furesø Kommune hyret det lokale, eksterne firma HydroClean. Furesø Kommune oplyser, at man betaler firmaet 170.000 kroner om året for at få firmaet til at fjerne graffiti. Ifølge kontrakten har HydroClean 14 dage til fjerne graffitien, men Pia Andreasen, der er forretningsfører i HydroClean, fortæller, at man ofte rykker ud indenfor seks arbejdstimer.

Fik du læst: Nyt ansigt på Bymidten: Butikchef motivers af udfordringer

”Vi ser, hvordan graffiti avler graffiti, og der er ingen tvivl om, at jo hurtigere vi rykker ud, jo nemmere er det at holde. Vi får en fast pris årligt for at fjerne graffiti, og derfor er der mindre arbejde for os, hvis vi reagerer hurtigt - og samtidig får borgerne glæde af, at de har en renere by, så det er win-win for alle parter, på nær dem der laver graffiti,” siger hun.

Ifølge Pia Andreasen er det særligt mørke områder som tunneller, der bliver malet med graffiti, men også skoler og daginstitutioner kan blive overtegnet. Særligt en tunnel ved Søndersøskolen, en tunnel ved Værløse Station og skulpturer i Kumbelhaven i Farum oplever jævnligt graffiti-hærværk.

Fik du læst: Furesøborgere er vilde med idræt: Næsten 24.000 borgere er medlem af en forening

”Jeg vil da gerne opfordre borgerne til at kontakte kommunen med det samme, så snart de ser noget graffiti, for det er en hurtigere respons fra borgerne og os i fællesskab, der skal være med til at bekæmpe graffiti,” siger Pia Andreasen.

null

Publiceret 13 April 2018 00:00

SENESTE TV