Rejser Annoncer
Livsnyderrejse

Læsø

3 dage - inkl. bus, hotel, helpension og udflugter

På denne helt specielle tur kommer du til at opleve Kattegat øen på en meget unik måde, idet vi har fået den tidligere borgmester på øen, Olav Juul, til at være guide på turen.

Læsø er stedet hvor roen, det rige dyreliv og afhængigheden af vind og vejr stadig er intakt. Ligeså glæden ved det enkelte liv og den gode mad.

Vores guider, Anita og Olav, har planlagt et righoldigt program, hvor vi kommer rundt på hele øen. Vi skal se saltsyderiet, museumsgården, Vesterø Kirke, tanghuse m.v. Olav fortæller om natursyn og Læsøs landskaber, ligesom vi får mulighed for at møde nogle af øens mange kunstnere.

Vi kommer også til Østerby Havn, Læsø Uldstue, samt til Olavs "sted", "Bløden Hale", hvor noget af den mest uberørte og barske natur findes. Er man heldig kan man også finde rav.

Klik her for at booke rejsen

Program

Dag 1

Opsamling fra Fyn og op gennem Jylland, hvor vi tager middags-færgen fra Frederikshavn. Der vil være mulighed for at købe frokost ombord på færgen.

Ved ankomst til Læsø bliver vi modtaget af vore guider Olav og Anita. Olav er indfødt Læsøbo og tidligere borgmester på øen, og Anita er af Læsø slægt, så hun er kommet på øen hele livet.

Vi kører ad Strandvejen til Vesterø Kirke, og undervejs starter Anita fortællingen om kirken, som blev opført så langt tilbage som i 1250 af munke fra Vitskøl Kloster.

Efter besøget i den smukt udsmykkede kirke køres gennem området, der hedder Sydvesten og Tørkeriet til Læsøs hovedstad Byrum.

Vi skal bo på Hotel Nygaard, som ligger lige uden for byen.

Resten af eftermiddagen handler det om kunst, men først skal vi naturligvis have en kop kaffe. Så snart den værste kaffetørst er stillet vil vi høre om Asger Jorn på Læsø, derefter vil en lokal billedkunstner fortælle om sin kunst og vise os nogle af sine kunstværker.

Til sidst handler det om brugskunst, Anita og Kirsten Larsen præsenterer Læsøs smukke og kostbare kvindedragt og fortæller om kvindens rolle på Læsø op gennem tiden.

Ved 19-tiden bliver der serveret en lækker 2-retters menu bestående af de gode råvarer fra Læsø, og efter middagen er der mulighed for hygge og samvær i hotellets hyggelige pejsestue.

Dag 2

Morgenmad på hotellet fra kl. 07:00.

Inden turen starter vil Olav fortælle om Læsøs erhverv fra saltsydere til hummerfiskere.

Ved 10-tiden stiger vi ombord i vores bus. Nu skal vi rigtig rundt og se den skønne ø.

Først kører vi til Læsø Saltsyderi. Saltsyder Poul Christensen vil fortælle om saltet (det hvide guld), baggrunden for saltproduktionen og fremstillingsmetoden, som vi antager, det foregik i middelalderen. I den dertil indrettede butik vil der blive mulighed for at købe saltsyderiets produkter.

Efter et godt foredrag om Læsøs store attraktion kører vi til Museumsgården ”På Lynget”. Et frilandsmuseum på sit oprindelige sted, og med sit enorme sølvgrå tangtag med bevoksning af blomstrende planter, er den ved at være et af de efterhånden få eksempler på de tanghuse, der for bare halvtreds år siden var så almindelige på Læsø -, og som ikke findes andre steder i verden. Gården var beboet indtil 1949, stort set med den indretning, der kan ses endnu, med ovn, ildsted i skorstenene, alkover, petroleumslamper og med brønd på gårdspladsen. Gårdens sidste ejer, Sine Krogbæk, fortsatte livet på gården som kustode i sit eget hjem. Staldenes indretning og redskaberne fortæller os om landbrugets enorme udvikling.

Et besøg på gården er en enestående chance for at opleve og høre om et ægte læsøhjem med egen stubmølle fra dengang, mændene var på havet en stor del af året, og hvor kvinderne tog sig af landbruget.

Så går turen til Østerby Havn, hvor vi spiser frokost, som består af en fiskeplatte fra Thorsens fiskeforretning. Frokosten indtager vi enten udenfor på havnen, eller i bødehuset alt efter vejret.

Der vil være mulighed for at se nærmere på Østerby Havn, som er en fiskeri og lystbådehavn. Den danner base for Nordeuropas største eksportør af Jomfruhummere - Læsø Fiskeindustri A/S.

Turen går nu til ”Gammel Østerby, hvor vi besøger Uldstuen der er en firlænget Læsø gård indrettet til produktion og salg af unikke uldprodukter. Herefter går turen til Olavs Sted ”Bløden Hale”, som er en uberørt og barsk natur med et rigt fugleliv. Dette kan nydes på spadsereture af forskellig længde, og med lidt held kan der findes et stykke rav. Er vejret ikke dertil, finder vi ” på noget andet”.

Efter turen er vi nok godt kaffetørstige. Kaffe og kringle indtages i naturen.

Godt mætte af indtryk, men sikkert også sultne, vender vi tilbage til Hotel Nygård, hvor menuen består af hele kogte jomfruhummer ad Libitum. Læsøs luksusfødevare nummer et.

Dag 3

Morgenmad på hotellet kl. 07.00.

Dagen i dag er sat af til forkælelse og ren afslapning på Læsø Kur.

Kl. 9.30 køres fra Hotel Nygaard til Læsø Kur. Frokosten serveres på Hotel Havnebakken.

Kl. 15.00 afgår færge fra Læsø mod fastlandet.

Da det skal være en livsnydertur for alle, bedes det ved tilmelding oplyst om man enten ikke bryder sig om fisk eller har skaldyrsallergi, så der kan aftales alternative menuer!

Der tages forbehold for ændringer i programmet.


Publiceret: 19 September 2016