Konkurrenceholdets trænerteam Kristian Kjærgård (tv) og Jakob Vinkler Mortensen
Konkurrenceholdets trænerteam Kristian Kjærgård (tv) og Jakob Vinkler Mortensen
Privat foto
Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Svømmeintelligens og masser af kilometer

Af Birger Vick
Her ved sæsonstarten, har avisen fået trænerne fra de forskellige hold i Farum Svømmeklubs konkurrenceafdeling, til at udtale sig om deres forventninger, og mål for den kommende sæson. Nu er turen kommet til konkurrenceholdet.
Konkurrenceholdet er Farum Svømmeklubs næstbedste hold. Svømmerne på konkurrenceholdet, er alle i gang med et konkret og meget tidskrævende projekt mod at blive rigtig gode konkurrencesvømmere. Drengene på holdet er generelt 13-15 år og pigerne er 12-14 år.

Klar rollefordeling på trænersiden

Træner Jakob Vinkler Mortensen svømmer selv på eliteholdet, hvor han har svømmet siden 2002. Han er nu igang med sit tredje år som træner for konkurrenceholdet, hvor han før det var assistenttræner i 1 år. Tidligere har han trænet minitalentholdet i et halvt år og han startede med at undervise i svømmeskolen. Jakob har taget basiskursus og årgangstræner kursus.

Assistenttræner Kristian Kjærgård har selv svømmet konkurrencesvømning i 5 år, han opnåede at deltage i danske holdmesterskaber og danske mesterskaber på langbane. Kristian er i gang med andet år som assistenttræner på konkurrenceholdet. Begge trænere retter på svømmerne fra bassinkanten og snakker taktik under stævner. Men generelt er det Jakob, der fremstår som den ansvarlige for holdet, mens Kristian holder humøret oppe blandt svømmerne.

Nytænkning og svømmeintelligens

Trænerne prøver at tænke nytænkning i forhold til det de laver. Når f.eks. svømmerne arbejder med teknik, forsøger trænerne at få svømmerne selv til at forstå hvorfor det er vigtigt at rette teknikken, så de gør det med bevidsthed og ikke bare fordi træneren siger det. Der gøres en del ud af at udvikle svømmerne mentalt, at få dem til at træne og tænke selvstændigt - kort sagt udvikle svømmeintelligens. Svømmerne bliver opfordret til at vurdere med sig selv, hvormeget de vil lægge i træningen. Det er jo meget tid at bruge, hvis man ikke virkelig føler for det og har en klar målsætning om at blive rigtig god.

Trænerne anerkender hård træning frem for stort talent. På den måde at hvis der skal vælges mellem 2 svømmere, vil svømmeren der passer sin træning og er flittig, blive valgt fremfor talentet der gør hvad der passer ham. Med godt fremmøde og god træningsmoral, så når man langt på konkurrenceholdet.

Fokus ligger mest på mellem- og langdistance. Jakob og Kristian går meget op i at få stoppet nogen meter på og få skabt en rigtig god grundform. Det er absolut nødvendigt for at blive en god seniorsvømmer. Det tager tid at opbygge dygtige svømmere, de svømmere der nu på internationalt plan sætter verdensrekorder, har alle trænet omkring 70 kilometer om ugen som 13-14 årige. Man kan sagtens blive sprinter udfra en god grundform, mens det er umuligt at blive en god mellem- eller langdistance svømmer uden at have basisformen.

Oprykkere gør det godt

Ved sæsonstart er der 14 svømmere på konkurrenceholdet. Der er kommet 3 nye udefra, Jens Dyreborg, Sofie Olsen og Nadia Christian, som er faldet godt til og indgår som en fin del af holdet. Der er rykket 3 svømmere op fra Talentholdet. Christine Mathiesen, Amalie Wied-Christiansen og Naja Ishøj Nielsen. Det er hårdt at rykke op, da der trænes meget mere. Til gengæld giver træningsboostet også fremgang på ranglisterne, som er en stor motivationsfaktor for svømmerne, der samtidig begynder at blive bevidste om, at de er ved at være gode. Christine går frem med stormskridt og rykkede fra nr. 180 til 121 på ranglisten ved sit første stævne. Naja er topmotiveret og har endnu ikke misset et træningspas, Amalie hænger også godt på. Oprykkerne starter med 5 træningspas om ugen, men skal gerne op på 6 inden jul. Generelt forøges der med 1 pas pr. halvår indtil man når de 8 gange om ugen.

.

Vejen til eliteholdet er hård

Lige nu træner Martin Bastiansen, Jonathan Nielsen og Miki Taagholt 8 gange om ugen, hvor de har 2 morgenpas på eliteholdet. Jonathan, hvis primære løb er 50 og 100 meter bryst, har niveauet til at rykke op på eliteholdet, men han mangler at levere til stævnerne. Martin træner godt og har også niveau til at rykke op, han har bl.a. været i flere finaler til danske årgangsmesterskaber. Hans primærløb er 200 meter ryg. Miki har på det sidste haft nogle rygproblemer, men er ellers virkelig ved at komme op i fart. Kevin Søby er også begyndt at træne væsentligt bedre og deltager i et morgenpas med eliteholdet. Sebastian Terp har virkelig rykket igennem efter sommerferien både til træning og stævne. Tobias Ross arbejder godt for det og har mange facetter i sin svømning som gør, at det nok skal lykkes for ham en dag. Specielt hans benspark er rigtig godt.

Elitetræner, Simon Winther, kigger med store øjne på Julie Gadfelt og Maria Bastiansen, men de er kun årgang 95-96 og endnu for unge til eliteholdet. Begge er meget store talenter og gode til crawl og rygcrawl. Julie er udtaget til årgangslandsholdet og har sat klubrekord for sin årgang i 50 meter fri og 100 meter medley. Hun er en af de store talenter, der gør årgangen til den måske mest talentfulde i dansk svømning nogensinde. Det betyder på den ene side at det kan bliver svært for hende at vinde finaler, men på den anden side er konkurrencen så hård, at talenterne måske vil hive hinanden op på meget højt niveau. Maria svømmer ligeså hurtigt, men er en årgang ældre. Hun har klubrekord i 200 meter ryg for yngste årgangspiger og er langdistance svømmer.

Vigtige stævner for Konkurrenceholdet

Efterårssæsonens første vigtige stævne er Køge Open 24-26. oktober. Dernæst kommer Hillerød Cup 22-23. november og selvfølgelig klubmesterskaberne 30. november. Til foråret gælder det Danske Årgangsmesterskaber, som er det overordnede mål for hele sæsonen, hvor næsten alle svømmerne vil have kravtider til de indledende stævner. Derudover vil der være et hav af stævner 10-12 stykker på et år, hvor Farum Cup er et af dem.

Skriv til sportsredaktionen
Publiceret: 16. Oktober 2008 02:34
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Furesø Avis

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt