Venstre om udskældt gebyr:

"Undergrunden forgyldes, mens frivillige foreninger må betale"

Gustav Juul vil hellere støtte de lokale og frivilligt drevne foreninger end et professionelt teater med ansatte

Af
Martin Warming

Martin Warming

Byrådsmedlem Gustav Juul, der er gruppeformand for Venstre i Furesø, stiller nu spørgsmålstegn ved, om Furesø Kommune fortsat skal støtte Egnsteatret Undergrunden med millioner af kroner, samtidig med at de lokale foreninger, der i langt de fleste tilfælde drives af frivillige kræfter, nu skal betale for at låne kommunes lokaler, når de afholder en arrangement med entréindtægter. Det skriver han i et debatindlæg på furesøavis.dk.
Gustav Juul mener, at det er vigtigt at få gang i en debat om, hvorvidt kommunen prioriterer de rigtige ting i en tid, hvor der skal spares på kulturområdet.
"Vi synes, at det nu er vigtigt, at vi holder omkostningen til Egnsteateret Undergrunden op imod udbyttet. I 2014 var der 975 betalende publikummer, og i 2015 var det steget til 1.772. Tallene fra de tre første kvartaler i 2015 viser, at 36 procent af billetterne var købt af Furesøborgere. Tallene kan vendes og drejes på mange måder, og der kan regnes med og uden lokaletilskud, med og uden statslig finansiering og med og uden fribilletter. Det tal, der dog kan opnås enighed om, er, at det samlede offentlige tilskud i 2014 per solgt billet var 3.179 kroner, og i 2015 var det 1.806 kroner, og at Furesø Kommune i 2014 og 2015 udbetalte et tilskud på henholdsvis 3,1 millioner og 3,2 millioner kroner til Egnsteateret Undergrunden. Så er det rigtigt, at nogle af pengene kommer ind igen via statstilskud og lokaleleje. Hvis man har de meget teatervenlige briller på, så vil man kunne stille et regnestykke op, der viser en nettoudgift for Furesø Kommune på knapt en million kroner", skriver Gustav Juul i debatindlægget.
Læs også: Jazzklub om lokalegebyr: "Røveri ved højlys dag"
Den nye ordning, hvor foreningerne altså skal betale for lån af kommunale lokaler plus fem procent af entréindtægterne til kommunen, trådte i kraft ved årsskiftet, og en lang række foreninger har efterfølgende givet udtryk for deres bekymringer. Bengt Albjerg, der er næstformand i Farum Jazzklub, kalder ordningen for "tyveri ved højlys dag", og andre frygter, at fremtidens kulturtilbud i Furesø vil blive langt mere begrænset end i dag på grund af den nye ordning.
"I en tid med besparelser på kulturområdet kalder det efter Venstres opfattelse på en diskussion af, om det er en rigtig anvendelse af vores midler og helt konkret, om vi skal bevare et professionaliseret kulturtilbud drevet af ansatte, hvor et tilsvarende tilbud kan findes 25 kilometer væk i Operaen i København, eller om vi skal støtte op om de lokale og frivilligt drevne foreninger", lyder det fra Gustav Juul.

Kvalitet koster

Helle Katrine Møller (R), der er formand for kultur-, fritids- og idrætsudvalget i Furesø Kommune erkender, at kommunen skal prioriterer benhårdt, men at droppe eller skære i støtten til Undergrunden er slet ikke en mulighed, hun vil overveje.
"Jeg er helt enig med Venstre i, at vi skal tænke os grundigt om, når vi fordeler midlerne på kultur-, fritids- og idrætsbudgetterne. Men at sløjfe Egnsteatret Undergrunden vil være dumt. Det betyder meget for Furesøs brand, identitet og fællesskab, at vi har et helt særligt kulturelt tilbud her i Furesø. Det giver os en helt unik plads på det kulturelle landkort i hovedstadsområdet. Undergrunden er jo et helt andet musikteater end Operaen i København. Og en propfyldt fyldt sal ved nytårskoncerten vidner om en stigende og meget flot opbakning blandt borgerne til dette nye tiltag", siger Helle Katrine Møller til Furesø Avis og fortsætter:
"Gode ting koster. Og foreningerne er godt støttet. Eksempelvis Værløse Basketklub med godt 2.800 per medlem. Værløse Garden med over 5.000 per medlem og svømmeklubberne med cirka 2.700 kroner per medlem. Er det et argument for at nedsætte støtten? Det mener jeg ikke nødvendigvis, at det er, selv om tilbud naturligvis også kan blive for smalle og urimeligt dyre. Jeg mener, at vores idræts- og kulturbudget giver maksimal value for money. Livskvalitet er vigtigt. Det skal vi have in mente, hver gang vi tænker os grundigt om", siger hun.
Men den sammenligning køber Gustav Juul ikke.
"Helle Katrine Møllers sammenligning er ikke helt rimelig. Hvis vi antager, at tilskuddet per teaterbillet er 3.000 koner for en forestilling på halvanden time, og vi samtidig antager, at et barn får 3.000 kroner i tilskud til sin idrætsaktivitet, og det barn træner to gange om ugen i 30 uger om året, så er tilskuddet til teaterforestillingen 2.000 per time og tilskuddet til barnets idrætsaktivitet 50 kroner per time. Jeg ved godt, hvad jeg vil prioritere - jeg vil klart prioritere barnet og det frivillige arbejde i foreningerne", siger Venstres gruppeformand.

Publiceret 09 February 2016 19:00

Furesø Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Furesø Avis
SENESTE TV