Fra Syvstjerneskolen til Betty Nansen

Skuespillerelev Alexander Mayah Larsen fra Værløse fortæller om sin vej fra Syvstjerneskolen til Betty Nansens Teatret. Det er historien om at satse på drømmen, selvom vejen dertil er kringlet

Af
Af Kristina Pihl

Med forældre i et klassisk 8-16 job og en opvækst i Værløse, var det ikke en skuespillerkarriere, der lå først for for Alexander Mayah Larsen. Drømmen om en karriere på de skrå brædder var dog ikke til at komme udenom, og efter et par omveje fandt han vejen til skuespillerskolen. Furesø Avis har talt med den unge skuespillerelev om op- og nedture, drømme og skuespillervejen. Han håber nu, at hans historie om at forfølge sin drøm kan inspirere andre unge til at gøre det samme.
Fuld gang i forskningsprojekt: Dans, musik og bevægelse har betydning for hjernen

Drømmen startede tidligt

Drømmen om at blive skuespiller startede tidligt for Alexander Mayah Larsen. De første frø til skuespillerkarrieren blev allerede sået på Syvstjerneskole i Værløse med den årlige skolemusical. Fra 4. klasse meldte han sig til stykket og det var her, han for første gang oplevede glæden ved at optræde og synge. Glæden ved teateret fortsatte, men det var ikke før i begyndelsen af gymnasiet, at drømmen fik vinger. Her begyndte Alexander Mayah Larsen at spille teater i Galaksen, og her oplevede han for første gang at stå overfor andre unge mennesker fra forstæderne, der havde samme drømme og ambitioner om et liv som skuespiller.
”I Galaksen blev det mere ambitiøs. Jeg mødtes med andre unge mennesker fra Værløse, Farum og Bagsværd, der ville det mere, end jeg før havde oplevet. Og i Galaksen var der folk, der gav mig håbet og troen på, at det var noget, jeg kunne gøre,” fortæller Alexander Mayah Larsen.
Op gennem gymnasieårene kom han forsat i Galaksen, og det var også i samme periode, han mødte en god ven, som også brændte for at spille teater. Men selvom Alexander Mayah Larsen gennem gymnasieårene var blevet bekræftet i, at han brændte for at stå på en scene, var han i tvivl om, om skuespillervejen var den rigtige for ham.
Fik du læst: Se listen: Dem kan du stemme på til kommunalvalget
”Jeg kunne godt lide at spille teater og synge, men jeg vidste ikke, om det skulle være sådan. Men i virkeligheden handlede det om, at jeg ikke turde håbe på, at det kunne lade sig gøre. For mig har der ikke været nogen fra Furesø, som jeg kunne se op til - nogen, der ikke kommer fra en skuespillerfamilie og som selv har gået hele vejen. Der var ingen til at fortælle den historie, så jeg troede ikke, det kunne lade sig gøre,” forklarer Alexander Mayah Larsen.

Drømmen om at blive skuespiller startede allerede i 4. klasse på Syvstjerneskolen i Værløse. Foto: Kristina Pihl

Drømmen om at blive skuespiller startede allerede i 4. klasse på Syvstjerneskolen i Værløse. Foto: Kristina Pihl

En del omveje

Efter gymnasietiden søgte Alexander Mayah Larsen for første gang optagelse på skuespillerskolen, selvom hans forældre var en smule nervøse ved, at han valgte den usikre levevej som skuespiller. Efter kun at have læst op få timer til prøven, gik han til optagelsesprøve men fik afslag. Den direkte vej til skuespillerskolen var pludselig ikke så lige til, og derfor begyndte han at kigge andre veje. Efter at have arbejdet et år valgte han at flytte til Odense for at komme væk og prøve kræfter med en helt ny genre - medieverden. Han læste medievidenskab i et år på Syddansk Universitet, men tiden i Odense blev ikke brugt med hovedet begravet i bøger. I stedet brugte han sin tid på Odense Teater, hvor han læste hos en skuespiller. Han havde nemlig ikke opgivet skuespillerdrømmen – tværtimod.
I 2013 startede Alexander Mayah Larsen på en daghøjskole, Akademiet for Utæmmet Kreativitet, og her blev han konfronteret med at være en skabende performer.
I løbet af sin tid på højskolen skabte han forestillingen 'Bye Bye Bird' - en forestilling, der handlede om to PTSD-ramte soldater - sammen med sin gode ven og kollega Johannes Zois, og de turnerede landet rundt. Alexander Mayah Larsen beskriver selv det projekt som det, der havde afgørende betydning for, at han kom ind på teaterskolen.
Der skulle dog gå fire år, fra han første gang søgte ind på skuespillerskolen som 20-årig, til han blev optaget på Den Danske Scenekunstskole i København. I løbet af de fire år fortsatte Alexander Mayah Larsen med at søge andre græsgange, for når nu det ikke lykkedes at komme ind på skuespillerskolen, var skuespillet så den rigtige vej at gå?
Han brugte blandt andet årene på at rejse rundt, han var kortvarigt i militæret, men heller ikke det var den rigtige vej.
”Det har hele tiden været i mit baghoved, at jeg ville være skuespiller og prøve det af, men det var vigtigt for mig også at prøve nogle andre ting af, for at finde ud af, om jeg hellere ville noget andet,” fortæller han.

Drømmen om at blive skuespiller er nu blevet til virkelighed for Alexander Mayah Larsen. Hver aften medvirker han i forestillingen Disgraces på Betty Nansens Teatret, hvor han står overfor store navne som Helle Fagralid, Caroline Henderson og Janus Nabil Bakrawi. Foto: Emilia Therese.

Drømmen om at blive skuespiller er nu blevet til virkelighed for Alexander Mayah Larsen. Hver aften medvirker han i forestillingen Disgraces på Betty Nansens Teatret, hvor han står overfor store navne som Helle Fagralid, Caroline Henderson og Janus Nabil Bakrawi. Foto: Emilia Therese.

Drømmen lykkedes

Da Alexander Mayah Larsen i 2015 efter fire års forsøg på at komme ind på skuespillerskolen, modtog mailen om optagelsen, var det en stor drøm, der blev til virkelighed. Det var også en lettelse for hans familie, der flere gange havde opfordret ham til at have en plan B.
Nu er han nu halvvejs i sin uddannelse, og for ham er skuespillet meget mere end det at optræde.
”Det var helt fantastisk at komme ind på skolen. Det er gået op for mig, hvor vigtig en uddannelse det er. Jeg ønsker, at alle mennesker kan gå et år på en teaterskole. Skuespillet er mere end bare at stå på scenen. Det er livslang læring i, hvem vi mennesker er. Det, synes jeg, er enormt interessant at kunne få lov at fordybe sig i”, fortæller han.
Fik du læst: Kom med din idé til Farum Midtby
Dermed er skuespilleruddannelsen også en rejse ind i sig selv for Alexander Mayah Larsen, og han har fået svar på mange af de spørgsmål, som har fyldt hans hverdag. Som halv iraner har Alexander Mayah Larsen altid følt, at der var noget anderledes ved ham, noget der ikke passede ind. Så i sommer rejste han - på opfordring fra sin lærer - for første gang til Iran for at besøge sin familie. Her fik han svar på, hvor hans lyst til teater kommer fra.
”Min fars familie er meget kreative og enormt musikalske. Jeg tror, det er der, det kommer fra. Det er ikke så meget min mors familie, selvom min mormor godt kan lide at gå i teateret. Min far har for eksempel en bror, der er teaterinstruktør, som han ikke havde nævnt noget om, og pludselig var det; wauw! så står jeg og snakker med min fars bror om teater. Lige pludselig var der en masse brikker, der faldt på plads, og det har været så vigtig for mig,” forklarer han.

På scenen hver aften

Som en del af uddannelsen er Alexander Mayah Larsen i praktik. For tiden medvirker han i stykket Disgraced på Betty Nansens Teatret, hvor han står overfor store navne som Helle Fagralid, Caroline Henderson og Janus Nabil Bakrawi.
I stykket spiller han en ung mand, der befinder sig mit i en identitetskrise mellem sine troende muslimske forældre og sin onkel, der er frafalden muslim – en rolle som Alexander Mayah Larsen selv kan relatere til som halv iraner.
Han nyder hver aften, han går på scenen og får lov at udleve sin drøm. Han er i dag glad for at drømmen om at blive skuespiller tog ham ad nogle omveje, for rejsen dertil har været med til at forme ham. Han håber derfor, at andre unge – uanset om de drømmer om at blive skuespillere eller ej- forfølger deres drøm.
”Det er vigtigt at forfølge sine drømme, og så er det lige meget, hvad det er. Man skal bare være glad, for det, man laver. Jeg tror, det er sundt at have en drøm, men det er lige så sundt at prøve andre ting af, for de vil påvirke din drøm, ellers også finder man ud af, at ens drøm er en anden, og det vil du aldrig finde ud af, hvis du kun går den direkte vej”, siger han.

Publiceret 12 October 2017 00:00

SENESTE TV