Kvindehjemmet på Sprogø, hvor den danske stat tidligere anbragte løsagtige unge kvinder. Foto: Sund og Bælt.

Kvindehjemmet på Sprogø, hvor den danske stat tidligere anbragte løsagtige unge kvinder. Foto: Sund og Bælt.

Sæsonens sidste foredrag i husmoderforeningen: Pigerne fra Sprogø

Det er historiker Carsten Egø Nielsen, der fortæller om kvindeanstalten på Sprogø

Sæsonens sidste foredrag i Kirke Værløse og Omegns Husmoderforening handler om de næsten 40 lange år, hvor den danske stat anbragte unge kvinder på øen Sprogø. Enten fordi de var småt begavede eller 'løsagtige'.

Det er historiker Carsten Egø Nielsen, der fortæller om pigerne på Sprogø, og foredraget finder sted tirsdag den 28. maj klokken 19.30 på Den Gamle Skole i Kirke Værløse.

Det var Christian Keller, overlæge ved De Kellerske Anstalter - som hans far døvepædagogen, cand. theol. Johan Keller påbegyndte arbejdet med i 1865 - er oprettede internattet for åndssvage og seksuelt løsagtige kvinder på Sprogø i 1923

Internatet eksisterede indtil 1961. Christian Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov, og havde i øvrigt allerede i 1911 fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.

Carsten Egø Nielsen vil ved foredraget på Den Gamle Skole i Kirke Værløse fortælle om Kvindeanstalten på Sprogø, om nogle af skæbnerne og om hverdagen for de mange kvinder. Foredraget vil blive ledsaget af en række samtidige og også nutidige billeder.

Der vil blive serveret kaffe og kage. Pris: 25 kr. for medlemmer og 50 kr. for gæster. Alle er velkomne.

hhs

Publiceret 14 May 2019 05:30