Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

Arkivfoto: Jens Berg Thomsen

DEBAT: Pinlig debat om affaldssortering

Af
Helle Vallentin

medlem af byrådet (Eh.l)

debat Lars Carstensen (K, red.) argumenterer i et debatindlæg for, at de konservative i Furesø er tilhængere af affaldssortering. De valgte dog at stemme imod affaldsregulativet, fordi de mener at sortering af affald skal være frivillig, ligesom sortering er frivillig for villaejerne.

Enhedslisten stemte selvfølgelig for det nye affaldsregulativ. Vi ser gerne at sorteringen også bliver obligatorisk for villaejerne. Vi står midt i en kæmpe klimakrise, hvor vores børns og børnebørns fremtidige livsvilkår er på spil. En klimakrise der kalder på handling på alle niveauer. Først og fremmest i forhold til reduktion af CO2. Affaldssortering er blot et af de redskaber vi pinedød er nødt til at bringe i anvendelse, hvis vi skal gøre os noget håb om at holde temperaturstigningerne under to grader.

Jeg synes det var pinligt under debatten om affaldssortering i byrådssalen at skulle lægge ører til, at vi burde vente på bedre teknologiske løsninger, at affaldscontainerne er grimme, at vi skal bruge ressourcer på nye containere, at lastbilerne der henter affaldet larmer og at man skam hos de borgerlige er “åh så klimabevidste”, bare ikke lige når det handler om at gøre affaldssortering obligatorisk. Især når de borgerlige partier udmærket godt ved, at der aktuelt ikke er andre nemme løsninger når det gælder sortering. De samme partier ved også udmærket godt, at sortering af bioaffald bliver obligatorisk for alle i EU i 2023.

Til gengæld har det glædet mig rigtig meget, at de hundrevis af borgere, der mødte frem til borgerhøringen i efteråret, ikke stillede spørgsmålstegn ved om vi skulle sortere, men i stedet var optaget af hvordan vi sorterer. Derfor er der også i udrulningsplanen for affaldssortering lagt stor vægt på inddragelse af grundejerforeninger, boligforeninger og borgere i valg af løsninger, så alle får mulighed for at vælge de løsninger der passer bedst.

Publiceret 09 January 2019 00:00