Den tidligere kunstneriske leder i Skovhuset ved Værløse begræder beslutningen om, at husets venneforening nu har nedlagt sig selv. Foto: Jens Berg Thomsen

Den tidligere kunstneriske leder i Skovhuset ved Værløse begræder beslutningen om, at husets venneforening nu har nedlagt sig selv. Foto: Jens Berg Thomsen

DEBAT: ’Det´ så trist, det´ så trist…’ sang Kim Larsen, og dét er lige, hvad det er!

Af
Finn Bech

skovhusfrivillig siden starten af 1977 og kunstnerisk leder 1979-2006

Højbovænge 12

Værløse

debat Her til aften (onsdag den 16. januar 2019) opløste støtteforeningen Skovhusets Venner sig selv, efter næsten 40 års aktiv indsats for Skovhuset ved Søndersø.

Skovhuset som ’udstillingshus og ramme om kulturelle aktiviteter’ opstod og groede på en folkelig baggrund og overlevede qua en stor skare lokale, kunstinteresserede frivillige borgere (og med en beskeden økonomisk assistance i den forløbne tid fra den tidligere Værløse Kommune, nu Furesø).

I løbet af de første år efter åbningen (maj 1977) samlede disse borgere sig og etablerede Skovhusets Venner; en støtteforening som i tidens løb har været praktisk og økonomisk uundværlig for husets funktioner; i opløsningens stund er vi ca. 835 medlemmer.

Husets bestyrelse og ledelse har besluttet at følge ’tidens trend’ og vil tage afstand fra det jordnære, det folkelige og åbenbart satse mere ’forretningsmæssigt’. Det sker bl.a. ved at minimere den demokratiske indflydelse i Skovhusets bestyrelse; allerede tidligt valgtes bestyrelsens medlemmer ellers blandt husets brugere som fx initiativgruppen, musikgruppen, skoletjenesten, croquisgruppen, grafikgruppen, SøndersøGruppen, Skovhusets Venner, Værløse Kommunes Personaleforenings Kunstgruppe samt vagterne - og blev suppleret med to medlemmer fra Værløse Kommunalbestyrelse. Nu ønsker man en mere ’professionel’ og strømlinet ledelse. Akkeja, akkeja… Vi taler altså ikke om en international milliardvirksomhed, med en flåde af containertankere, der skal ændre kurs, men om et lille, velanskrevet kulturelt fristed i skoven ved Søndersø, som har glædet tusindvis af borgere fra nær og fjern med oplevelser fra alle sider af det mangesidede kunstliv.

Med Skovhusledelsens ublu krav til Skovhusets Venner og dens uanstændige afstandtagen fra konstruktiv dialog, kan man frygte at denne nekrolog desværre kun er den første af to!

Det er bevidst at ingen personnavne og deres indsats er nævnt på de flere hundrede mennesker, hvis ihærdige og personlige involveren har været med til at sikre Skovhusets indtil videre 42-årige eksistens og ikke mindst den fantastiske sociale betydning deres arbejde har medført for de medvirkende samt husets gæster og aktører.

Publiceret 18 January 2019 00:00

SENESTE TV