.

.

Graffiti som kunst

Den lange gang, hvor udskolingsklasserne holder til på Stavnsholtskolen er prydet med kunstværker - i graffitiform og lavet af eleverne selv

Af
Helene Stolle

Før var væggen på den lange gang, hvor 8. og 9. klasserne holder til på Stavnsholtskolen, grå og kedelig. I dag er den prydet med farvestrålende kunstværker, der alle samtidig indeholder et budskab. Og det er en gruppe af eleverne selv, der har stået for udførelsen af værkerne i tæt samarbejde med Stine Damm, der er tilknyttet Stavnsholtskolen som timelærer i tegning og illustration.
Stine Damm er uddannet designer, men hun elsker samspillet med de store elever på skolen, og ret hurtigt fandt hun ud af, at graffiti var noget, der interesserede dem.
"Jeg synes, at det er vigtigt, at de unge lærer, at graffiti også er en kunstform, når den er udført korrekt og ikke ulovligt som grimme tags på S-togene", siger hun.

Fra tanke til handling

Da eleverne fik ideen til at udsmykke gangen, var der ikke langt fra tanke til handling. Og Stine Damm kontaktede sin kammerat Martin Gammelgaard, der er en erfaren graffitimaler. Han skulle hjælpe med de tekniske færdigheder, så resultatet kunne blive godt.
"Det var virkelig fedt at opleve, hvordan eleverne arbejdede sammen med Martin. De gik op i det med liv og sjæl, og selv nogle af de elever, man aldrig ville have troet ville komme på banen, var virkelig engagerede", fortæller Stine Damm.
De tegneglade elever valgte selv temaerne for deres kunstværker, og overordnet blev det politik og forurening, værkerne kom til at handle om. Et af billederne hedder The american dream, og det viser, hvordan mange kun tænker på penge fremfor miljøet.
"Jeg er ret stolt af de budskaber, eleverne er kommet frem til. Det viser, at de virkelig tænker og det hele ikke kun handler om fester", siger Stine Damm og understreger, at hverken hun eller Martin Damgaard har været inde over temaerne.
"Vi har kun guidet dem med det rent tekniske", siger hun.
Fredag eftermiddag i sidste uge mødtes eleverne, Stine Damm og Martin Damgaard for at tegne skitserne op med farvekridt på væggen. Herefter mødtes de igen lørdag morgen og brugte de næste otte timer på kunsten.
"Her var en rigtig god energi, og jeg er virkelig stolt af eleverne", fortæller Stine Damm og fortsætter:
"Også af de andre elever, der ikke har været med i projektet, for de har virkelig taget godt imod kunsten. De har beundret det og spurgt ind til det, og lige det er lige præcis sådan, det bør være", siger hun.
"Det har været en super sjov oplevelse, og jeg er gået i gang med at male derhjemme", fortæller en tydelig stolt Bertram Jakobsen.

Publiceret 25 March 2010 07:47

SENESTE TV