Det blev et mindeværdigt øjeblik, da Morten fra 9.B på Lynholmskolen mødte sit forfatteridol Jakob Wilms (th.), der voksede op i Farum. Privatfoto.

Det blev et mindeværdigt øjeblik, da Morten fra 9.B på Lynholmskolen mødte sit forfatteridol Jakob Wilms (th.), der voksede op i Farum. Privatfoto.

Teenagedrenge læser ikke - og dog...

Bøger og teenagedrenge lever som regel i to forskellige verdener. Det blev dog ændret, da Farumdrengen og forfatter Jakob Wilms besøgte 8.B på Lyngholmskolen

Romaner er oftest noget, man får påtvunget som lektier i skolen. På Lyngholmskolens skolebibliotek er tendensen klar: Udlån af skønlitterære bøger falder drastisk, når eleverne rykker op i de store klasser.
Anderledes var det da heller ikke, da 8.B skulle læse Farumdrengen, Jakobs Wilms debutroman "Et bliks hukommelse". Begejstringen var til at overse. Derfor var dansklærerens overraskelse, da Morten fra nuværende 9.B allerede dagen efter bekendtgjorde, at han har da havde læst hele bogen, og det var den eneste roman, der var værd at læse.
Romanen er skrevet som en reaktion på ?rigtige, voksne? forfatteres beskrivelser af ungdomslivet, som, ifølge Jakob Wilms, ligger langt fra virkeligheden, både når det gælder sprog og livsstil.
"De skriver ud fra de erfaringer, de selv gjorde som unge for 15-20 år siden", siger han.
Læseoplevelsen førte til en direkte kontakt med forfatteren over Facebook, og da flere i klassen ytrede ønske om at møde forfatteren, kiggede skoleledelsen dybt i den slukne pengekasse, og det lykkedes at finde de nødvendige midler, der skulle til for at få forfatteren til skolen.
Da Jakob Wims besøgte Lyngholmskolen, kom han blandt andet ind på sin egen vej til forfattergerningen.
"Det lå bestemt ikke i kortene, at jeg skulle skrive. Jeg hadede dansk alle årene, hvor jeg gik på Marie Kruse, og jeg modtog da også specialundervisning i faget", sagde han og forklarede, at det var de dårlige ungdomsromaner, der satte ham i gang. Han ville skrive historier der var mere up to date, og den første roman ?Et bliks hukommelse? blev en succes.
Jakob Wilms har været medudvikler af sitet www.forfattersiden.dk, hvor unge, der vil prøve kræfter med det skrevne ord, kan indsende deres materiale – så vil de modtage konstruktiv respons. Og hvem ved, måske kan det blive starten på en forfatterkarriere.
Billedtekst: Morten sammen med sit forfatteridol
hhs

Publiceret 21 October 2011 11:41

SENESTE TV