Sportens talenter:

“Mentalt fokus er vigtigt”

Sporten har masser af talenter i Furesø. Din lokalavis sætter fokus på nogle af dem i den kommende tid

Af
Af Lærke-Maria Schmidt

praktikant

OL-svømmere som Lotte Friis og Anders Lie har svømmet i Farum Svømmehal, og der er sidenhen kommet mange gode svømmere til. Svømning på eliteniveau kræver i høj grad planlægning af sin hverdag, selvdisciplin og prioritering. Furesø Avis har været så heldig at møde elitesvømmeren Maria Helmundt Bastiansen, hvis liv i den grad handler om planlægning for at kunne opnå sine mål.
Hvorfor startede du med at svømme?
Jeg startede med at svømme, da jeg var 5 år gammel, fordi mine forældre ville have at, jeg kunne svømme når vi skulle på ferie ved stranden. De første mange år gik jeg til svømning i den almindelige svømmeskole, men da jeg blev omkring 8 år rykkede jeg op på det der dengang hed ?talentholdet?, som er klubbens tredje hold. Der gik jeg et par år, hvorefter lysten gik fra mig og jeg valgte at stoppe. Efter et halvt år uden svømning savnede jeg det alligevel for meget, og jeg valgte derfor at starte igen på samme hold. Efter omkring et år rykkede jeg op på klubbens anden hold, hvor udfordringerne var lidt større.
I dag går jeg på 'K1' som er Farum Svømmeklubs førstehold, hvor vi har Frederik Siem Pedersen som træner. I træningen er der stor fokus på teknik, da det er en af de vigtigste ting i svømning.
Hvor mange timer om ugen bruger du på svømning?
Træningen varierer fra uge til uge, men i gennemsnit bruger jeg omkring 26 timer, hvoraf jeg har ni vandtræninger à to timer og omkring otte til ni timers træning på land. På en typisk dag står jeg op klokken fem spiser lidt morgenmad, pakker min taske og så er det ud af døren til træning. Jeg træner indtil kl. ti minutter i otte hvorefter jeg tager direkte til skole. Derefter tager jeg tilbage til svømmehallen hvor dagens anden træning begynder. Når jeg kommer hjem, skal der hurtigt spises lidt mad, laves lektier og så skal jeg i seng.
Hvordan forbereder du dig inden et stævne?
At svømme stævne for mig kræver virkelig meget mentalt fokus; hvis ikke jeg fokuserer 100 procent på mine mål, så opnår jeg dem heller ikke. At være spændt og nervøs er blot en indikator for, at min krop ved at den snart skal præstere.
Træningsmæssigt så står den sidste uge op til stævnet på nedtrapning, hvor vi lægger fokus på de sidste små detaljer og sørger for, at alt er på plads. I denne uge er det vigtigt at slappe ekstra meget af, for at kroppen kan samle det sidste energi, så den er klar til at præstere.
Har du en sportsstjerne som forbillede?
Jeg har aldrig haft et sportsidol, men jeg bliver inspireret af at se OL, VM og EM i svømning, hvor de virkelige dygtige svømmere konkurrer.
Hvad er dine mål for fremtiden?
Jeg laver kun kortsigtede mål i forhold til svømning, såsom tider jeg vil nå til bestemte stævner. Men en drøm jeg altid har haft, er at deltage i internationale stævner for Danmark. Dog bliver dette mål nok først realistisk når jeg har fået min studentereksamen og derved får masser af tid til træning.

Maria Helmundt Bastiansen fra Farum Svømmeklub er et af de helt store talenter i dansk svømning. Privatfoto.

Maria Helmundt Bastiansen fra Farum Svømmeklub er et af de helt store talenter i dansk svømning. Privatfoto.

Publiceret 06 May 2013 09:43

Furesø Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Furesø Avis
SENESTE TV