To nationaliteter på fotos

Billedserier om dobbelt statsborgerskab vises på Immigrantmuseet

Nu åbner Immigrantmuseet en ny særudstilling med fotografier. Fotokunstneren Diana Velasco udstiller to billedserier, der med udgangspunkt i hendes egen oprindelse som dansk-spansk, undersøger hvordan det er at have to nationaliteter.
Der er åbningsreception onsdag 19. juni Kl. 16-18.
Udstillingen er højaktuel idet regeringen for nyligt har nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, der skal undersøge spørgsmålet om dobbelt statsborgerskab, som det hidtil kun i meget begrænset omfang har været muligt at opnå i Danmark
Ét er de praktiske regler omkring det dobbelte statsborgerskab. Noget andet er de mennesker, reglerne kommer til at påvirke – bl.a. børn af forældre med forskellige nationaliteter. Hvad vil det egentlig sige at have to nationaliteter? Og betyder dobbeltheden noget for den enkelte?

Disse spørgsmål behandler fotokunstner Diana Velasco i udstillingen ½ - To nationaliteter. Udstillingen består af de to fotoserier; Familiealbum og Portrætter.
I fotoserien Familiealbum bruger kunstneren gamle familiefotografier til at forestille sig, hvem hun ville have været, hvis hun var født og opvokset i Spanien i stedet for i Danmark. Igennem fotografierne rekonstruerer hun familiehistorien ved at sammenvæve fortid og nutid, højtid og hverdag fra familiealbummet.
I fotoserien sidder kunstneren eksempelvis til bords med sin mor som teenager og spejder ud over den spanske horisont med sin far, længe før hun selv blev født. Denne del af udstillingen ledsages af en tekst skrevet specielt til udstillingen af forfatter Dy Plambeck, der sammenvæver en drømmefortælling om hændelser, der måske eller måske ikke har fundet sted, og om at miste øjeblikket.

Portrætserie

Udstillingens anden fotoserie, Portrætter er en portrætserie af herboende mænd og kvinder, der er fælles om at have to nationaliteter. I lyset af regeringens nedsættelse af arbejdsgruppen for dobbelt statsborgerskab, er især denne portrætserie højaktuel.
Kunstneren understreger den dobbelthed, de portrætterede bærer i sig, ved at lade de enkelte optræde to gange på portrætterne. ?For nogle af de portrætterede fylder det meget i deres bevidsthed, mens andre ikke skænker det en tanke?, pointerer Diana Velasco. For nogle er det både identitetsmæssigt vigtigt og rejsemæssigt praktisk at have to statsborgerskaber og dermed også to pas, mens det for andre ikke betyder noget at være barn af to nationaliteter.
Fotoudstillingen vises på Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, Farum, fra onsdag 19. juni – fredag 18. oktober 2013.
Der afholdes åbningsreception onsdag d. 19. juni fra kl. 16-18.

Publiceret 15 June 2013 08:00

SENESTE TV