Det er de små gummikugler på kunstgræsbanerne, der kan være kræftfremkaldende. Nu skal det undersøges yderligere. Arkivfoto

Det er de små gummikugler på kunstgræsbanerne, der kan være kræftfremkaldende. Nu skal det undersøges yderligere. Arkivfoto

Mistanke:

Kan kunstgræs være kræftfremkaldende?

I både England og USA er kunstgræsbaner mistænkt for at være kræftfremkaldende. “Derfor bør Furesø dropper planen om en kunstgræsbane i Hareskovby”, lyder det

Af
Helene Stolle

Tilbage i 2008 undersøgte man i Danmark, om kunstgræsbaner kunne være kræftfremkaldende. Dengang fandt man ingen sammenhæng mellem sportsudøvere, der ofte brugte kunstgræsbaner og tilfælde af kræft. Men måske bør man undersøge sammenhængen igen. I hvert fald er man både i USA og i England alvorligt bekymrede for kunstgræsbanerne.
Læs også: Borgere frygter kunstgræsbane i Hareskovby: "Det er ren gift"
En bekymring, der ifølge bt.dk for alvor blussede op, da Amy Griffin fra University of Washington i februar i år kunne samle en uofficiel liste på 153 kræftramte atleter, hvoraf de 124 var fodboldspillere, der alle spillede på kunstgræs meget af tiden. 85 var målmænd, der ofte kaster sig ned og kommer i kontakt med gummigranulatet - og det er netop det, der er farligt. De små gummikugler er nemlig lavet af bruge bildæk, der indeholder flere giftige stoffer.

Skal undersøges i Europa

Bekymringen om kræftrisikoen ved kunstgræsbanerne har europaparlamentarikeren Anders Vistisen (DF) bragt op i Eruoparlamentet, og for nogle måneder siden oplyste Europa-komissionen, at de har sat deres eget agentur til at vurdere risikoen ved kunstgræsset.
Derfor undrer det også Charlotte Søllner Hernø, at Furesø Kommune fortsætter planlægningen af kunstgræsbanen i Hareskovby.
Fik du læst: Amerikanerne tror på Farum-firma: SMB solgt for 536 millioner
“Det er en ubegribelig uvidenhed om faren ved kunstgræsbaner, at kommunen har givet grønt lys for anlæggelse af en kunstgræsbane i den gamle og bevaringsværdige del af Hareskovby”, siger hun og understreger, at hun mener, at de lokale politikere bør være så anstændige, at de dropper planerne øjeblikkeligt.
Furesø Avis prøver at indhente en kommentar fra politikerne 

null

Publiceret 10 August 2016 05:00

SENESTE TV