Tyske hjelme som disse her, fra krigens afslutning, blev fundet på flyvestationen. Foto: Daniel Mathiasen.

Tyske hjelme som disse her, fra krigens afslutning, blev fundet på flyvestationen. Foto: Daniel Mathiasen.

Hjelme og ammunition:

Flere tyske krigsrester fundet på flyvestationen

Historie-interesserede har gjort et større fund på flyvestationen

Af
Finn Due Larsen

Finn Due Larsen

Der bliver åbenbart ved med at dukke interessante, historiske effekter frem fra mulden på den gamle Flyvestation Værløse.
I sidste uge gjorde to historie-interesserede, Daniel Mathiasen og Allan Mortensen, et spændende fund. Det var i form af gamle, tyske soldaterhjelme og noget ammunition.
Fundet blev gjort efter et tip fra en tidligere ansat på flyvestationen, om at der efter sigende skulle ligge gamle tyske hjelme og andre effekter på flyvestationens område.
Efter ganske få overvejelser og med en vis form for skepsis besluttede de sig for at tage ud og forsøge at finde dem. Efter en times tid på flyvestationen fandt de mod alle forventninger også hvad de ledte efter.
"Dog var der nogle andre effektjægere der havde været på spil og havde gravet knap 20-30 hjelme op, men dog ikke taget dem med, øjensynligt grundet de fandt nogen der var bedre bevaret. Derfor lå de gamle hjelme stadig over jorden", siger Daniel Mathiasen.

Effekter skal vurderes

Det var dog ikke det eneste de mødte, da de fandt det rigtige buskads. De fortæller videre, at der også lå gammel ammunition og flydele nær de gamle hjelme.
Efter få overvejelser tog de kontakt til Naturstyrelsen, som de begge før har samarbejdet med i forbindelse med at de forsøger at klarlægge flyvestationens lange historie.  Der blev taget billeder af effekterne, som blev sendt til Naturstyrelsen som nu vurderer om det skal fjernes, hvis det kan gøre skade på andre interesserede.
Billederne er også venligst udlånt til Furesø Avis.

En 71 år gammel hovedbeklædning er blandt fundene på flyvestationen.

En 71 år gammel hovedbeklædning er blandt fundene på flyvestationen.

Historien bag

Daniel Mathiasen fortæller om historien bag effekterne:
"I dagene efter kapitulationen bevægede de tyske tropper i Norge sig gennem Danmark for at komme hjem til Tyskland, en af de steder de blev fløjet til var Flyvestation Værløse hvor man formoder der har været omkring 1000-3000 tyske tropper i befrielsens dage.
Man forventer hjelme og våben var en så tung last at det var nemmere at skille sig af med det i Danmark. Det blev øjensynligt samlet i bunker og derefter enten brændt eller sprunget i luften."
Fik du læst: Konkurrence: Vind Tivoli-tur og overnatning på Tivoli Hotel 
Han tilføjer, at nogle af de ting der blev taget med mod Tyskland, dog også blev bortskaffet i en skov i Korsør.
Daniel Mathiasen fortæller videre, at han sammen med Allan Mortensen også har fundet håndvåben og ammunition, som er eksploderet for at det ikke kan bruges igen.
Til daglig er Daniel Mathiasen elektriker og Allan Mortensen vicevært. Mens de i sin fritid kæmper for at formidle Flyvestationens historie.
Deres skridt på Flyvestationen kan følges på Facebook via gruppen "Flyvestation Værløse – FSNVÆR".

null

Publiceret 03 December 2016 06:00

SENESTE TV