Laanshøjborger:

“Nybyggeri vil ødelægge det historiske område”

Ulrik De Lichtenberg frygter, at Laanshøjs karakteristiske kasernebyggeri drukner i moderne boliger. Men det er ikke tilfældet, mener Peter Kjølby fra Realdania

Af
Helene Stolle

 “Det er på tide, at vi begynder at tale om det rent landskabsmæssige og arkitektoniske i udbygningen af Laanshøj”. Det mener Ulrik de Lichtenberg, der bor i Vestre Kvarter og derfor er en af de mange Laanshøjborgere, der har udbygningen af området helt tæt på.
Han frygter, at den gamle kaserne på området helt drukner i nybyggeriet.
“De fleste synes ikke at være klar over, at planerne rent faktisk lægger op til, at der direkte foran de historiske, gule bygninger fra 1912 vil blive opført en mur af høje, moderne punkthuse. Konsekvensen bliver, at det smukke syn af de oprindelige bygninger på Laanshøj, som man i dag har fra sydsiden og naturarealerne ved landingsbanen, i fremtiden vil forsvinde”, forklarer han og lægger ikke skjul på, at det efter hans mening ikke bare vil skæmme men derimod direkte ødelægge et af de få bevaringsværdige og historiske områder, som Furesø Kommune har.
Læs også: Enigt udvalg har nu vedtaget Laanshøjplan
“Måske er det netop derfor, at alle de tegninger, som vi borgere har set ved diverse borgermøder fra kommunen og Realdania hidtil kun har vist området direkte fra luften. Dermed får vi ikke næret vores fantasi, så vi kan forestille os, hvordan bygningerne rent faktisk vil tage sig ud set fra landjorden”, lyder det fra Ulrik de Lichtenberg, der derfor selv har prøvet at lave en illustration, der kan give et billede af, hvordan udbygningen rent faktisk vil tage sig ud.
Ulrik de Lichtenberg lægger ikke skjul på, at han mener, at det nærmer sig hærværk, at der skal bygges foran områdets karakteristiske kasernebygninger.
“Det svarer jo til, at man vil bygge højt og moderne lige foran Eremitage Slottet og samtidig sige, at det både vil bevare eller berige bygnings- og kulturarven i Dyrehaven”, siger han.
“Det virker helt barokt, at Realdania, der har et erklæret mål om et bevare bygningsarven, har arbejdet så ihærdigt for at opnå retten til et byggeri, der vil ødelægge bygningsarven her i området”, lyder det fra Ulrik de Lichtenberg, der derfor håber, at der nu for alvor vil blive rettet fokus mod det arkitektoniske.

Sådan her mener Ulrik de Lichtenberg, at Laanshøj vil komme til at se ud med nybyggeriet.

Sådan her mener Ulrik de Lichtenberg, at Laanshøj vil komme til at se ud med nybyggeriet.

“En bedre lokalplan”

Peter Kjølby, der er vicedirektør iRealdania, mener dog ikke, at det historiske ved Laanshøj forsvinder.
“Jeg kan selvfølgelig godt forstå beboernes bekymringer, men det har altid været planen, at området skulle udbygges og dermed ikke kun bestå af den gamle kaserne. Vi har nu gjort det, at vi har lavet helt om på den oprindelige lokalplan, så byggeriet på delområde II, altså området mellem landingsbanen og kasernen, kommer til at fremstå langt mindre massivt end ellers planlagt”, fortæller han og understreger samtidig, at nybyggeriet ikke vil skjule kasernen fuldstændig. At der vil stadig være indkig.
Læs også: Grundejerforening: "Vi ser frem til at få gjort Laanshøj færdig"
“Men man vil selvfølgelig altid kunne finde steder at stille sig på landingsbanen, hvor man primært vil se de nye huse. Overordnet vil jeg dog mene, at beboerne vil opleve, at den nye lokalplan bliver en bedre lokalplan end den oprindelige. Den nye plan sikrer nemlig, at det nye byggeri læner sig opad den oprindelige kaserne men ikke plagierer den. Det skal man altid passe på med at gøre, for så forsvinder det oprindelige, og så bliver intet bevaret”, forklarer han.

null

Publiceret 14 March 2017 05:00

Furesø Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Furesø Avis
SENESTE TV