Måske er gummigranulatet i kunstgræsbaner slet ikke så farligt, som frygtet.Det viser en rapport udarbejdet for EU-kommissionen. Arkivfoto:Helene HolmStolle

Måske er gummigranulatet i kunstgræsbaner slet ikke så farligt, som frygtet.Det viser en rapport udarbejdet for EU-kommissionen. Arkivfoto:Helene HolmStolle

Ny rapport:

“Ingen bekymring for kunstgræsbaner og kræft”

Det lader til, at risikoen for, om kunstgræsbaner kan være kræftfremkaldene ikke er så stor som først antaget

Af
Helene Stolle

Planerne om en ny kunstgræsbane i Hareskovby blev sat på standby i sensommeren sidste år, da Danmarks Naturfredningsforening Furesø klagede til Natur- og Miljøklagenævnet over planerne i forhold til sikring af grundvandet. Det var dog ikke kun naturfredningsforeningsfolk, der var bekymrede for, om kunstgræsbanerne, der er lavet af genbrugsgummi fra gamle bildæk, kan være farlige.
Læs også: Hareskovborgere går sammen mod kunstgræs
Flere stillede nemlig også spørgsmålstegn ved, om gummigranulatet kan være kræftfremkaldende - på grund de metaller og blødgørere, der er i gummiet. Men nu lader det til, at den bekymring kan pakkes væk. I hvert fald hvis man skal stole på den rapport, som EU's kemikalieagentur Echa har udarbejdet for EU-kommissionen.Det oplyser Ingeniøren på hjemmesiden ing.dk.

Stadig mange forbehold

Selvom rapporten stort set frikender kunstgræsbanerne for at være kræftfremkaldende, er der stadig en lang række forbehold for brugerne af banerne.
“Vi skal huske at vaske hænder, når vi forlader banen, og inden vi spiser. Eventuelle hudafskrabninger skal renses med det samme, og vi skal undgår at bringe de bittesmå stykker gummigranulater med hjem i fodboldstøvler, tøj og udstyr. Får vi ved et uheld et stykke granulat i munden, skal det spyttes ud”, skriver Ingeniøren men citerer samtidig rapporten for at konkludere, at “der højst er grund til et lavt niveau af bekymring i forhold til kræftrisiko”. Det skyldes nemlig, at indholdet af de farlige stoffer i granulatet ligger under de grænseværdier, der er fastsat af Reach-forordningen for at beskytte børn og voksne mod kræft.
Læs også: Modstander af kunstgræs: "Her er beviset på, at kunstgræs er kræftfremkaldene"
 Trods rapportens konklusion understreger Echa ifølge Ingeniøren alligevel, at der er flere usikkerheder i undersøgelsen.
“Blandt andet fordi import af gummimateriale fra lande uden for EU gør det kompliceret at sikre sig mod, at bildækkene ikke indeholder olier - DAE eller TDAE75 - der blev forbudt i EU i 2010”, skriver Ingeniøren, der også slår fast,at Echa anbefaler, at ejere af kunstgræsbaner måler koncentrationen af PAH og andre stoffer i granulatet, ligesom et samarbejde mellem fodboldklubber og producenter af kunstgræsbaner anbefales.

null

Publiceret 21 March 2017 19:30