Farum-borgere forhindrer farligt venstresving

Furesø Kommune dropper at åbne for venstresving mellem Farum Gydevej og Farum Hovedgade efter protester fra borgere

Af
Af Anne Lønstrup

En gruppe borgere i Farum kan igen ånde lettet op: Efter en underskriftindsamling og gentagne henvendelser til embedsmænd og borgmester Ole Bondo Christensen (A) har de opnået, at Furesø Kommune opgiver at åbne et venstresving mellem Farum Gydevej og Farum Hovedgade.

“Det kom som et chok for os, der bor og færdes i området, at kommunen havde i sinde at åbne for et farligt venstresving uden at informere os borgere på forhånd i forbindelse med renoveringsprojektet af Farum Hovedgade. Jeg er derfor virkelig positivt overrasket over, at de lyttede til vores protester,” siger Karina Thorn.

Hun bor med sin mand og snart to små børn på hjørnet af Farum Gydevej og Farum Hovedgade. Familien har interesseret fulgt med i kommunens planer for at renovere Farum Hovedgade. En renovering, som har til formål at skabe et mere trafiksikkert og aktivt byrum, hvor 'det skal være trygt for alle trafikanter at færdes,' som kommunen formulerer det på sin hjemmeside.

Deres overraskelse var derfor stor, da de deltog i et borgermøde udformet som en byvandring i hovedgaden 4. maj. Her kom det frem, at kommunen ville åbne for venstresving på det sted, hvor hovedgaden slår sit skarpeste sving, og hvor oversigtsforholdene er meget begrænsede. Venstresving har været forbudt i årtier netop som følge af en række grimme uheld, fortæller Karina Thorn.

“Det nye venstresving ville forringe trafiksikkerheden signifikant, og var derfor en meget vigtig information for byens borgere. Den kom kun frem, fordi en borger under mødet spurgte planlæggerne direkte. Venstresvinget fremgik hverken af den 26-siders Helhedsplan for Farum Hovedgade på Furesø kommunes hjemmeside eller af, hvad kommunen fortalte under mødet 4. maj,” siger Karina Thorn.

Hurtig reaktion

Hun reagerede hurtigt og skrev sammen med sin genbo, der bor på det andet hjørne af Farum Gydevej og Farum Hovedgade, et brev til borgmester Ole Bondo Christensen. Her udtrykte de deres overraskelse over at blive orienteret så tilfældigt og så sent om en beslutning, der ville gøre trafikken markant farligere.

De fik svar fra kommunen om, at deres indsigelse var blevet hørt, men ganske få dage senere fældede kommunen et stort nyudsprunget træ, som stod netop i Farum Gydevej krydset. By- og Kulturdirektør Niels Thygesen oplyste til Karina Thorn, at træet blev fældet uafhængigt af renoveringsprojektet, fordi det var sygt. Men Karina Thorn fandt forløbet så mærkeligt, at hun tog initiativ til en underskriftindsamling på nettet under overskriften 'Drop farligt venstresving og tung trafik ved Farum Gydevej'.

I løbet af få dage havde 90 borgere skrevet under i protest, og torsdag 8. juni fik borgerne meddelelsen om, at kommunen ikke vil åbne venstresvinget.

“Det er en stor befrielse, at vi kom igennem med vores budskab. Nu er tre fjerdedel af problemet løst. Men vi beboere er stadig bekymrede for den tunge lastbiltrafik, som kommunen overvejer at lede fra Farum Hovedgade og op ad Farum Gydevej og ind på tilhørende sideveje. Det harmonerer dårligt med, at meget cykeltrafik til og fra skole, fritidshjem, vuggestuer og børnehaver samt svømmehal og stadion også kører ad Farum Gydevej, som ikke har cykelsti og heller ikke er bred nok til at få cykelsti. Vi mener, at den tunge trafik bør køre udenom beboelsesområdet,” slutter hun.

Publiceret 13 June 2017 10:22

Furesø Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Furesø Avis
SENESTE TV