I mange år var det Frode Jensen, der drev købmandsforretningen, der senere blev til en Euro Spar, på Farum Hovedgade. I sidste uge sov han stille ind. Han bisættes på torsdag den 27. juli. Arkivfoto: Finn Due

I mange år var det Frode Jensen, der drev købmandsforretningen, der senere blev til en Euro Spar, på Farum Hovedgade. I sidste uge sov han stille ind. Han bisættes på torsdag den 27. juli. Arkivfoto: Finn Due

Mindeord om Frode Jensen:

"Min far levede og åndede for sin butik i Farum"

Af
Helene Stolle

Farums egen købmand, Frode Jensen, sov stille ind i sidste uge. Nu mindes hans datter, Helene Holmark, ham. 
"Min far, Frode Jensen blev født på Langeland den 16. december 1932. Hans far var selvstændig købmand, og da han ikke var særlig dygtig til dansk i skolen men derimod fik topkarakterer i regning, var det helt naturligt, at han gik sin far i bedene som købmand. Det lå ligesom i generne. Han blev som ganske ung udlært købmand i Kerteminde på Fyn”, fortæller Helene Holmark om sin far, der som udlært tog turen til hovedstaden, indtil han købte købmandsforretningen på Farum Hovedgade. 
Læs også: Farums gamle købmand er gået bort
“Jeg er ikke helt sikker på, hvornår han købte butikken, men det må have været et sted mellem 1964-1967. Den kom til at hedde: Købmand Frode Jensen, Lars B's efterfølger, senere Oceka, Superland, Spar og Euro Spar. Far byggede forretningen ud og om af to omgange, og han var den første i Farum til at indføre selvbetjening, hvor man selv gik rundt med en kurv og senere en vogn og tog sine varer. Han fortalte tit, at der dengang var mange, der rynkede på næsen over hans tiltag, selv hans egen far, for hvem gad dog gå rundt og tage sine egne varer, man ville da ekspederes. Men far var jo fremsynet og forandringsvillig”, mindes Helene Holmark.


Elskede sit arbejde

Frode Jensen var en driftig mand, og i en årrække sad han også i den lokale erhvervsforening og var medejer af et stort supermarked i Lyngby og et på Nørrebro. 
“Han levede og åndede for sin butik i Farum, kunderne og sine ansatte, og vi drillede ham ofte med, at hans yndlingsbarn var butikken, derefter kom vi to andre børn”, mindes Helene Holmark og fortæller, at selvom hendes far levede for at arbejde, så virkede han aldrig stresset. 
“Måske fordi han hver eneste hverdag klokken 13 kørte hjem på Gedevasevej og spiste sin frokost, drak en øl og tog en halv time på øjet på sofaen”, fortæller Helene Holmark og fortsætter: 
“Om lørdagen tog han dog ikke hjem til frokost, og hver eneste søndag tog han om eftermiddagen i butikken og rettede priser og satte nye plakater - som han ofte selv kreerede med sin smukke håndskrift-op på de store gadevinduer”.

Levede sit liv lokalt

Farum var omdrejningspunktet for Frode Jensen. 
“Han var super lokal og loyal. Han handlede alt i Farum, sit tøj hos Lindemann og senere på Bytorvet, og han brugte altid lokale håndværkere om muligt. Han foretrak vores mors gode mad, men hvis vi gik ud, var det altid på Tante Maren, hos Peder Oxe eller senere på den kinesiske eller Big Due. Han spillede i mange år badminton med tre kammerater hver torsdag, også lokalt og han gik aftentur i skoven eller kvarteret hver eneste aften”, mindes hans datter, der også fortæller, at Frode Jensen hele livet igennem kæmpede for Farum Hovedgade og dens eksistens. 
Læs også: Derfor hedder det Frodes plads
“Han solgte forretningen som knapt 67-årig i 1999 til Frank Rasmussen, og han glædede sig over alle de flotte, nye tiltag, Frank gjorde med den gamle butik. Den dag, far solgte, sagde han, at han ville ønske, det var ham, som var ung købmand og købte butikken og skulle igang igen”, fortæller Helene Holmark og mindes selve dagen for overdragelsen af butikken. 
“Efter varelageroptællingen tog vi i den nærmeste familie på Furesøbad og spiste middag. Der mødte vi Brixtofte, som kom hen og gav min far et smækkys på kinden og takkede ham for indsatsen for Farum by og erhverv – det var meget rørende”. 

En god alderdom

Frode Jensen blev ramt af en blodprop i hjernen som pensionist, og han savnede sit arbejde - men han blev tilbudt at komme på Dagcenter Lillevang. 
“Far elskede at være der., og han har altid rost personalet til skyerne”, fortæller Helene Holmark og fortsætter: 
“Far savnede dog sin elskede livsledsager og kone, vores mor, som han har tilbragt livet sammen med, siden han var 22 og hun 17 år. Hun gik desværre bort i 2015, men nu tænker jeg, at de er genforenet deroppe i skyerne og får sig et glas rødvin og en smøg sammen”, siger hun. 
Frode Jensen bisættes fra Stavnsholtkirken på tordsag den 27. juli klokken 14.
 

Publiceret 24 July 2017 13:36

SENESTE TV