Den 5. september var det flagdag - dagen der markerer og anerkender den indsats som udsendte danskere har ydet i internationale operationer.

Den 5. september var det flagdag - dagen der markerer og anerkender den indsats som udsendte danskere har ydet i internationale operationer.

Veteran takker kommunen:

"Flagdagen giver en god følelse"

Asger Klüver-Jensen har været en af Danmarks udsendte, og han fortæller i dette indlæg, hvor stor betydning det har, at kommunen markerer flagdagen 5. september

Af
Helene Stolle

I tirsdags viste kalenderen den 5. september. Flagdagen eller veterandagen, som dagen også kaldes. Dagen, hvor de danske soldater anerkendes for deres indsats. 
Det er ikke alle kommuner, der har valgt at markere flagdagen, og det er da også kun få år siden, at Furesø på opfordring fra Susanne Mortensen (C), der selv er mor til to udsendte, valgte at markere dagen officielt. Men anerkendelsen er vigtig. Det fortæller Asger Klüver-Jensen, der som tidligere udsendt deltog i flagdagen i tirsdags.
"Dagen blev holdt på rådhuset, og byrådet og borgmesteren havde inviteret samtlige veteraner, der bor i Furesø - det er lidt over 200 - til en reception. Her var musik, taler og rosende ord", fortæller Asger Klüver-Jensen lægger ikke skjul på, at det at tale med andre veteraner og ikke mindst lytte til hinandens oplevelser om lige netop deres mussion, faktisk er en meget vigtig del ved flagdagen.
Fik du læst: Festivalarrangører trods svigtende publikum: "Vi er klar til næste år"
 "Oplevelserne er mangeartede - for mit eget vedkommende måtte jeg allerede i den første uge af missionen deltage i hjemsendelsen af en soldaterkammerat - han skulle i kiste med et fragtfly til Flyvestation Værløse. Det blev for mig en barsk start på min mission, men betød også, at det virkelig gik op for en, hvad en udsendelse også kunne ende med", fortæller han. 
Selvom mange af de veteraner, der deltager på flagdagen, ikke kender hinanden, fordi udsendelserne går helt tilbage til 1948, har de alligevel noget tilfælles. 
"Udesendelsen. Og det sammenhold det medførte. Så veteraner er ikke fremmede overfor hinanden", fortæller han og understreger, at selvom flagdagen også kan ruske op i de ar på sjælen, en udsendelse ofte medfører, så er det en god oplevelse. 
"Man går fra receptionen med en god følelse. Derfor vil jeg opfordrer alle herboende veteraner næste gang, der inviteres til flagdag, at overveje at deltage sammen med familien", lyder det fra Asger Klüver-Jensen, der samtidig retter en stor tak til kommunen for markeringen af dagen. 
"Jeg vil gerne takke byrådet og borgmesteren for et fint arrangement men også administrationen for at holde styr på alle os veteraner",  siger Asger Klüver-Jensen, der var udsendt til Congo, FKF holde 2, 3 og 4.  

Publiceret 07 September 2017 07:45