Nyhedsmedie:

’Furesøpolitiker lobbyer for Erdogan'

Netavisen Zetland fortalte torsdag, at det socialdemokratiske byrådsmedlem Neslihan Diksan (S) tilsyneladende er tilknyttet eller i hvert fald sympatiserer med det tyrkiske regeringsparti, AKP

Af
Helene Stolle

Der kan rejse sig et politisk stormvejr mod det socialdemokratiske byrådsmedlem Neslihan Diksan efter en artikel, som netavisen Zetland bragte i går torsdag den 7. september. Artiklen rejser spørgsmålet, om man kan være folkevalgt i Danmark og samtidig sympatisere med Tyrkiets autoritære styre og også udvise sympati for den højreekstreme bevægelse 'De grå ulve'?
Ifølge Zetland er Neslihan Diksan tilknyttet Erdogangs lobbyorganisation, men hun er tilsyneladende langt fra det eneste byrådsmedlem, der har et ben i begge lejre, for Zetland har minutiøst gransket dansk-tyrkiske byrådspolitikere, og den granskning viser - ifølge Zetland - at syv forskellige byrådsmedlemmer med tyrkisk baggrund har andre interesser end det danske demokrati. Det skal dog her slås fast, at Neslihan Diksan ikke har brudt loven, da der både er ytrings- og forsanlingsfrihed i Danmark.
Fik du læst: DEBAT: "Furesø Festival er fejlplaceret"
Ifølge Zetland er Neslihan Diksan medlem af bestyrelsen i UETD, Unionen af Europæiske Tyrkiske Demokrater. En påstånd, hun dog overfor netavisen ikke vil bekræfte.
“I en video på UETD's Facebookside, optræder Neslihan Diksan som ordstyrer til et event i november sidste år, hvor to tyrkiske parlamentsmedlemmer fra Erdogangs parti besøgte foreningen. Her omtaler hun Fatih Alve som “vores formand”. Neslihan Diksan nægter dog at bekræfte mine (Mads Staghøj, journalist på Zetland, red.) oplysninger om, at hun er medlem af foreningens bestyrelse. UETD's formand Fatih Alev ønsker ikke at oplyse, hvem der sidder i bestyrelsen”, skriver Zetland, hvor det også oplyses, at UETD's danske afdeling (“Organisationen består af 200 lokalafdelinger i 16 europæiske lande”, Zetland.dk, red.) overfor netavisen har oplyst, at de sympatiserer med det tyrkiske regeringsparti, AKP.
“UETD's danske afdeling oplyser, at de er partipolitisk uafhængige og ikke er organisatorisk forbundet med det tyrkiske regeringsparto, AKP, men skriver til mig (Mads Staghøj, journalist på Zetland, red.), at de sympatiserer med partiet. Men selvom UETD siger, at den er en almindelig forening i civilsamfundet, er den direkte forbundet til Tyrkiets regering, siger Baher Baser, der er forsker ved Coventry Univeristy og har beskæftiget sig indgående med området. Hun giver et eksempel på, hvordan UETD arbejder i Europa: I Holland opfordrede organisationen for eksempelborgere med tyrkisk baggrund til at informere UETD om tyrkere i Holland, der var kritiske over for Erdogan på de sociale medier, så de kunne blive anmeldt til den tyrkiske regering. UETD hvidvasker den tyrkiske regerings budskaber for at gøre dem spiselige for et europæisk publikum”, skriver Zetland.

Ifølge nyhedsmediet Zetland.dk er Neslihan Diksan (A) medlem af bestyrelsen af UETD, Unioen af Europiske Tyrkiske Demokrater, der sympatiserer med det tyrkiske regeringsparti, AKP. Arkivfoto

Ifølge nyhedsmediet Zetland.dk er Neslihan Diksan (A) medlem af bestyrelsen af UETD, Unioen af Europiske Tyrkiske Demokrater, der sympatiserer med det tyrkiske regeringsparti, AKP. Arkivfoto

De grå ulve

Netavisen Zetland har indsamlet og analyseret en lang række data af videoer, billeder og opslag, som politikerne - herunder Neslihan Diksan - har liket og kommenteret på Facebook. Og her viser det sig blandt andet, at Neslihan Diksan har udvist sympati for nationalistpartiet MHP.
Hun har ifølge Zetland nemlig liket et billede tilbage i november måned 2016 af medlemmer af partiet med teksten: 'Vi er i vores lederes tjeneste'.
“Flere i forsamlingen strækker deres arme i vejret, samler lange- og ringfingren med tomlen, så pege- og lillefingeren danner to ulveører i De Grå Ulves (De Grå Ulve er organisatorisk og politisk sammensmeltet med det tyrkiske nationalistparti MHP, som har støttet Erdogans autoritære linje, red.) karakteristiske ultranationalistiske hilsen”, lyder det på Zetland.dk.

Venter på internt møde

Den socialdemokratiske gruppe i Furesø har endnu ingen kommentarer til offentligheden om Neslihan Diksans tilsyneladende engagement og sympati for det tyrkiske atoritære styre.
Fik du læst: DEBAT: "Skolevejen i Hareskovby er for usikker"
“Indtil vi har haft et internt møde i gruppen, kan jeg ikke udtale mig om sagen”, siger Sabine Kirchmeier til Furesø Avis. 
Overfor Zetland har Jan Juul Christensen, der er partisekretær i Socialdemokratiet dog udtalt, at man som medlem af partiet støtter partiets politiske interesser, herunder frihed, demokrati og mangfoldighed. 
"Bliver der rejst tvivl om det, vil den lokale partiforenings bestyrelse i første omgang vurdere, om det pågældende medlem fortsat kan være en del af Socialdemokratiet", siger han. 
Furesø Avis har også været i kontakt med Neslihan Diksan, og hun har lovet at vende tilbage med svar på en lang række spørgsmål i morgen lørdag den 9. september.

Publiceret 08 September 2017 14:01

SENESTE TV