Fuld gang i forskningsprojekt:

Dans, musik og bevægelse har betydning for hjernen

Furesø Bibliotek og Borgerservice er gået sammen med flere andre af kommunens kulturinstitutioner om et aktivitetsforløb under overskriften 'Holder hjernen i Swing'. Tirsdag var 21 furesøborgere samlet til et foredrag om, hvad dans og musik gør i hjernen - og efterfølgende kunne de selv mærke det, da Elisabeth Dalsgaard fra Swing Time førte dem ud på dansegulvet.
“Jeg arbejder med dans på alle mulige måder, men noget af det, jeg er stolt af at have opfundet og udviklet og som virkelig giver livsglæde er at danse med parkinsonpatienter. Det er fantastisk at opleve, at de her mennesker, der har fået forstyrret motorikken oppe i hjernen, vågner op og får smil på læben og gang i kroppen, når de skal danse til høj musik”, fortæller Elisabeth Dalsgaard og lægger ikke skjul på, at hun netop derfor er glad for at være en del af det nye projekt i Furesø.
Fik du læst: Venstre inviterer til dialog og byvandring i Farum Midtpunkt
“Det er lige i min ånd, og det her hold var så gode. De lærte fem danse på en god times tid, og jeg kunne se, at de, fordi de var så modtagelige og friske, blev fyldt med glæde og energi”, fortæller hun.

Fik lyst til gadedrengehop

En af de 21 deltagere er Vibeke Lykkegard, der tydeligt var glad for at danse.
“Det var fantastisk at genopleve følelsen fra den gang, jeg var ung og dansede. Jeg må lokke min mand med herned, for vi skal prøve at danse. Han tror nok, at han ikke har en tone i livet, men han skal mærke det her, jeg har lige været til fest en tirsdag formiddag. Elisabeth var skøn, hun vækkede livsglæden, og jeg fik fat i det barnlige energibundt, der laver gadedrengehop”, fortæller hun efter danselektionen med Elisabeth Dalsgaard.

Også åbne arrangementer

Der er udvalgt en fast gruppe af borgere til projektet, men der er også flere arrangementer, der er åbne for alle.
“Nogle af vores arrangementer er lukkede, men der er også spændende åbne arrangementer, blandt andet kommer musiker og hjerneforsker Peter Vuust den 19. november på Værløse Bibliotek og fortæller om musiks indvirkning på hjernen. Og så slutter vi med af, at Peter Madsen kommer og fortæller om hjernen ved læsefestivalen 'Lun på Ord' den 20. januar, og der er dørene åbne”, fortæller Camille Blomst, der er litteraturformidler på bibliotekerne.
“Vi er stolte af det her projekt, hvor alle kræfter i kommunen bliver samlet, og vi har et segment af stærke seniorer, der elsker at holde hjernen i swing, så Furesø er et oplagt sted af afprøve et aktivitetskoncept, der skal udbredes til andre kommuner”, fortsætter Camille Blomst.
hhs
Om projektet

'Hold hjernen i Swing' er et forskningsprojekt, der laves i et samarbejde mellem DGI, Center for Sund Aldring og Slots- og Kulturstyrelsen og Furesø Bibliotek & Borgerservice, der har lavet et pilotkoncept, som hen over 15 uger skal motivere de 21 deltagere til at holde hoved og krop i sving, og måske ad den vej kan måles, at kultur er med til at øge livsglæden og holde hjerne frisk.

Deltagerne har blandt andet fået et foredrag af hjerneforsker Ellen Garde, som fortalte hvor meget vand og god fedt betyder for at vores hjerner ikke tørrer ud, men også hvor meget musik, bevægelse og nye rutiner har betydning for vores hjernes velvære.

Det foredrag bygges der videre på med et andet foredrag med hjerneforsker og bassist Peter Vuust den 16. november, der fortæller om musikken indvirkning på hjernen. 

Derudover har deltagerne oplevet et foredrag om hjernekost af Umahro Cadogan med efterfølgende fælles hjernemad, som Café Rucula havde lavet med alle de vigtige elementer for hjernen. 

Kilde: Furesø Biblioteker og borgerservice

Publiceret 11 October 2017 08:09

SENESTE TV