De unge gider godt valget:

“Stemmeret er det fedeste”

Det er svært at få indtryk af deres politik, når man møder politikerne på Farum Bytorv med en pjece eller en blomst. Derfor er gymnasiets valgmøde godt, mener tre gymnasieelever

Af
Af Anne Lønstrup

”Hvor mange pjækker?”, sådan lød spørgsmålet i gymnasieelevernes fælles chat op til valgmødet i torsdags på Marie Kruse Gymnasium.
For Sofie Hesthaven Pultz 18 år, Kristoffer Larsen 18 år og Anton Nellemann 19 år var der dog ingen tvivl: De skulle til valgmøde og høre spidskandidaterne fra alle partierne, der er opstillet til byrådet i Furesø. De anser det for en demokratisk pligt at tage stilling og at gøre det på et oplyst grundlag.
Fik du læst: Farum Nordbys første institution på vej 
For, som Sofie siger, ”Jeg synes, at både lokal, regional, national og international politik er superspændende.”
Furesø Avis satte de tre unge stævne umiddelbart efter den halvanden time lange debat i skolens tætpakkede festsal for at høre deres vurdering af politikernes præstation i mødet med det unge publikum.

Overvejende borgerlige

”Jeg synes, der mangler økonomisk bevidsthed. Hvor skal pengene komme fra? Vi kan altså kun bruge pengene én gang,” siger Sofie, der lokalpolitisk betegner sig selv som ”til den borgelige side” uden dog at have fundet sit parti.
”Jeg var overrasket over, at tallene var så forskellige. Så sidder socialdemokraterne og siger, at vi har 265 mio. kr., og så siger Venstre, at vi har fem mio. kr. til skoleområdet. Det er voldsomt, at det kan diffentiere så meget,” siger Kristoffer.
Fik du læst: DEBAT: "Furesø skal blive endnu mere interessant for ungdommen"
 
Han regner med at stemme Liberal Alliance, fordi der ikke er nogen i Furesø, som stiller op for Ny Borgerlige. Han synes, at der i Danmark er en tendens til, at man tilgodeser de svage lidt for meget og straffer de hårdtarbejdende. Det er ikke okay, synes han. 
Anton har taget en kandidattest, som viste, at han er 62 pct. enig med Liberal Alliance: ”Men jeg var ikke fuldstændig enig med nogen, så politisk er jeg meget splittet,” siger han.

Der var fuldt hus, da der blev holdt valgmøde på Kruses Gymnasium. Foto: Anne Lønstrup

Der var fuldt hus, da der blev holdt valgmøde på Kruses Gymnasium. Foto: Anne Lønstrup

For meget mudderkastning

Gav valgmødet så ny inspiration?
”Ja, jeg havde ikke troet, at det var så blokopdelt i kommunalpolitik. Hvis man ser på budgetforhandlingerne for 2018, så har samtlige partier i byrådet underskrevet det i bred enighed, og det var svært at fornemme,” siger Sofie.
”Nu skal de selvfølgelig også sidde og sælge sig selv på en dag som i dag, men jeg havde troet, at forskellene var mindre lokalpolitisk end vi så i dag.”
Få et overblik over alt, der er skrevet om kommunalvalget 17 på fursøavis.dk her
 
Alle tre er enige om, at borgmesterkandidaterne Gustav Juul (V)og Ole Bondo (A) var meget efter hinanden.
”Det er ikke ansvarligt at bruge så meget tid på mudderkastning i en debat,” mener Kristoffer.
”Det blev meget småligt. Der mistede jeg en del respekt, især når man tænker på, at det er voksne mennesker, der har siddet i byrådet i rigtig mange år,” konstaterer Sofie, som var glad for at høre, at både Alternativet og Liberal Alliance afsluttede med at sige, at de gerne ville indføre en ny politisk kultur.

Stemmeret er ”det fedeste”

De tre gymnasielever er glade for, at der nu er planer om at udvide Farum Bytorv.
”Men det er også symptomatisk for måden, vi driver politik på her i Danmark, at det først er her, hvor vi skal til valg, at planerne for udvidelse af Bytorvet bliver til noget. Det har været i gang i hvert fald de sidste fire år. Det er irriterende, at det først er nu, at pengekassen bliver åbnet, og der bliver investeret, og lovet og gjort ved,” siger Sofie.
Så du billederne af Nik & Jay i Galaksen - se dem her 
 
Anton supplerer: ”Jeg kan huske, at for otte år siden, da snakkede de også om, at motorvejen skulle flyttes lidt, og at Bytorvet skulle være større. Som lille dreng var jeg meget begejstret for, at Farum skulle være større, men der skete aldrig noget, og nu står vi her så igen.”
Det at skulle sætte sit kryds på en stemmeseddel for første gang er stort for de tre unge. For Sofie var det at få stemmeret, ”det fedeste” ved at blive 18 - ikke kørekortet. Og hun har nærstuderet kommunens budget for bl.a. at finde ud af, hvor mange penge kommunen bruger på forskellige poster.

Old boys network

I Kristoffer og Antons mat/fys klasse er der flere, som har udtrykt tvivl om, hvorvidt de gider at stemme. De synes derfor, at det er positivt, at der bliver holdt valgmøde på gymnasiet, så de unge tvinges til at engagere sig mere. Selv går de klogere fra mødet.
”Jeg troede før denne debat, at Christiansborg styrede det meste, og at lokalpolitikere bare vedtog de små ting. Men jeg har fået indblik i, at de faktisk har ret stor magt,” siger Anton.
”En borgmester som Bondo, der har siddet i otte år, får nok en fornemmelse af, at han godt kan sætte noget på pause. Og jeg synes, at man fik indtryk af et old boys network i byrådet – og nu siger jeg noget, der kommer til at lyde meget feministisk uden det skal være det, men jeg synes, det er hvide midaldrende mænd, der sidder og styrer rigtig meget,” siger Sofie.
Under debatten havde en kandidat oplyst, at gennemsnitsalderen i byrådet er 55 år, og som Kristoffer siger: ”Selvfølgelig er erfaring godt, men det virker meget voldsomt.”
Det var godt at få sat ansigt på politikerne, synes de tre og fremhæver DFs kandidat som ham, man husker bedst. Ikke fordi de er enige med ham, men fordi han rejste sig op, når han talte, og fordi hans budskaber og engagement gik godt igennem. Derfor husker de meget mere af, hvad han sagde, end det som den radikale Helle Katrine Møller ”læste op med monoton stemme direkte fra sin Ipad.”

null

Publiceret 13 November 2017 06:13

SENESTE TV