Lorry satte gang i debatten

Tryghed, kommunens økonomi og ungdomsuddannelser blev alt sammen diskuteret under mandagens valgdebat på rådhuset

Af
Af Kristina Pihl

Debatlysten var stor, da TV 2 Lorry mandag lagde vejen forbi Furesøs nye rådhus for at sende live valgdebat med udvalgte spidskandidater. Med til debatten var blandt andet borgmester Ole Bondo Christensen (A) og borgmesterkandidaterne Gustav Juul (V), Lars Carstensen (C) og Ole Holleufer (I). Rådhussalen var fyldt op med partisoldater og publikum, der var kommet for at støtte deres parti og spidskandidat. I løbet af den 40 minutter lange debat blev emnerne tryghed, kommunens økonomi og ungdomsuddannelser diskuteret.

Tryghed i Furesø

Debattens første emne handlede om tryghed i kommunen. Furesø ligger i top 10 over de mest indbrudshærgede kommuner i landet, og derfor blev spidskandidaterne bedt om at diskutere, hvordan indbrudsraten kunne nedbringes. Borgmesterkandidaterne Lars Carstensen (C) og Gustav Juul (V) var begge enige om, at indsatsen ikke var god.
“Vi skal fortsætte de tiltag, vi har i gang, men jeg er også enig i, at vi skal kigge nogle andre veje end vi har gjort tidligere, og det glæder mig, at borgmesteren nu har fået øjnene op for, at der er et problem, og tryghed er noget, vi skal gøre mere ved i kommunen,” lød det fra Gustav Juul
Fik du læst: De unge kandidater under 25: "Der er brug for os"
Borgmester Ole Bondo Christensen (A) understregede, at kommunen allerede har stor fokus på området, men at problemet kun kan løses gennem lange seje træk.
“Hvert et indbrud er et indbrud for meget, og derfor har vi haft stor fokus på området gennem mange år. Vi har en særlig indbrudsfølgegruppe, hvor vi sidder sammen med grundejerforeninger, politi og kommunen, men det handler om de lange seje træk, fordi Furesø sammen med resten af Nordsjælland er blandt de mest indbrudsplagede kommuner. Derfor har alle borgmestrene i Nordsjælland i fællesskab skrevet til justitsministeren om, at vi gerne vil have noget mere politi i nærområdet,” fortalte han.

Styr på økonomien?

Også kommunens økonomi blev heftigt debatteret under mandagens debat. Mens borgmesteren mente, at der var styr på økonomien, mente de borgerlige partier, at budgettet for de næste år er for optimistisk.
“Jeg ser lidt anderledes på kommunens økonomi. Jeg tror faktisk, vi kommer i krise ret hurtigt. Det budget som er vedtaget for 2018, og som har budgetimplikationer de næste fire er for optimistisk. Der vil opstå et hul i budgettet, som skal lukkes, og det tror jeg bliver lukket gennem skattestigninger eller gennem de salami-besparelser, vi allerede har set,” lød det fra Ole Holleufer.
Fik du læst: Spørgsmål til en spidskandidat: “Furesø vil blive ved med at være én af landets bedste kommuner”
Borgmesteren afviste kritikken og understregede, at der ikke vil komme skattestigninger.
“Vi følger budgettet, og der er fuldstændig balance i det budget, der er lagt. Det er et enigt byråd, der står bag, og derfor undrer dig med, at de borgerlige op til valget siger, at der ikke er styr på budgettet,” sagde Ole Bondo Christensen.

Gymnasie eller erhvervsuddannelse?

Aftenens sidste debat handlede om ungdomsuddannelser i kommunen. Som det er i dag indfrier Furesø ikke det nationale mål om, at 95 procent af en ungdomsovergang skal have en uddannelse. Af de unge der tager en uddannelse vælger 87 procent en gymnasial uddannelse, mens 13 procent vælger en erhvervsuddannelse. Det fik vært Lone Silberbrandt til at spørge ind til fremtidens planer om en ungdomsuddannelse i kommunen. Skal der oprettes et gymnasium eller en erhvervsuddannelse.
Fik du læst: DEBAT: "Støjen skal fjernes inden motorvejen udvides"
Bland partierne var der bred enighed om, at der er brug for en ungdomsuddannelse i kommunen. De borgerlige partier med Gustav Juul og Lars Carstensen i spidsen understregede, at valgfrihed var et afgørende punkt for dem.
“Vi synes, at de unge selv skal vælge, og hvis vi kan konstatere, at 87 procent gerne vil i gymnasiet, så skal det være et gymnasium. I dag har vi kun et priavat gymnasium i kommunen med 400 pladser, og det er ikke nok, så vi byder vores unge, at de skal pendle ud af kommunen måske en halv time hver vej. Hvis de i stedet kunne blive i kommunen, så kunne vi få sat gang i ungelivet,” lød svaret fra Lars Carstensen.

Publiceret 14 November 2017 00:00

SENESTE TV