Pas godt på de stråtækte gårde, lyder opfordringen fra Ulla Hess. Modelfoto

Pas godt på de stråtækte gårde, lyder opfordringen fra Ulla Hess. Modelfoto

Borger gør opmærksom på nyt stråtag:

“Pas på den gamle Geddevasegård i Farum”

Af
Af Anne Lønstrup

Som mangeårig beboer på Geddevasegård advarer Ulla Hess mod at komme for tæt på den og andre stråtækte gårde med fyrværkeri
Den over 200 år gamle Geddevasegård er ved at få lagt nyt stråtag. Det glæder en tidligere beboer, Ulla Hess fra Kong Volmers Vej, hvis far købte Geddevasegård tilbage i 1956.
Fik du læst: Vinsmagning hos vinvennerne
”Dengang havde hele gården stråtag, som siden blev erstattet af eternit. Men nu er den nye ejer begyndt at føre Geddevasegård tilbage til sit oprindelige udseende med stråtag på alle længerne, hvilket jo glæder mig meget. Gården er bevaringsværdig i kategori 3 i SAVE-registret, og det er da dejligt, når der kommer en udefra og ser værdien i at renovere den gamle udflyttergård,” siger Ulla Hess, der efter forældrenes død boede på gården sammen med sin bror indtil 1991.
Hendes bekymring er, at stråtaget på Geddevasegård skal blive antændt af en vildfaren raket nytårsaften. Ifølge Ulla Hess er det nemlig praksis for mange i området at fyre raketter af ved hjørnet af Ganløsevej og Kong Volmers Vej.

Gik brandvagt

”Det er jo en ny situation, at Geddevasegård er ved at få stråtag igen. Det kan være, at folk ikke er opmærksomme på det. Dertil kommer, at man kan frygte, at de fleste ikke er bekendt med, at man ikke må fyre raketter af inden for 200 meter fra en bygning med stråtag. Der bor jo heste på gården,” siger hun.
Hun bor selv i et hus med stråtag og er altid på vagt nytårsaften.
”Man tager aldrig ud nytårsaften, når man har stråtag. Vi gik altid brandvagt omkring Geddevasegård, da vi boede der, men det er ikke altid let at tale folk til fornuft, når de har fået noget at drikke,” konstaterer hun.
Fik du læst: Se billeder og video: Centerchef tog afsked med Farum Bytorv med manér
”Jeg er rædselsslagen ved tanken om ild i stråtag. Mange huse med stråtag er gået til gennem årene på den konto. Den nytækkede præstegård er også i fare og flere andre gårde og huse i det gamle Farum. Det man kan frygte, er, at folk i almindelighed ikke tænker på det,” siger Ulla Hess.
Hun synes, at ”det ville være raffineret”, hvis kommunen fik trykt og distribueret et kort med cirkler omkring de ejendomme, som det er forbudt at fyre fyrværkeri af i nærheden af .

Regler for fyrværkeri

Nordsjællands politi oplyser, at ”det er forbudt at affyre raketter inden for 200 meter fra bygninger med let antændeligt tag (stråtag mv.), stakke eller andre oplag af let antændelige stoffer. Du må heller ikke affyre raketter inden for 10 meter fra åbninger i bygninger, f.eks. porte, døre og vinduer.”

null

Publiceret 29 December 2017 08:30