Museumschef Cathrine Kyø:

“Furesø-fortællinger er guld værd”

Furesøborgernes hverdagsfortællinger, der beskriver de første 10 år af kommunens historie, er nu overdraget til Furesø Museer

Af
Af Kristina Pihl

Der er søndagsrideture på Flyvestationen, gåture rundt om Søndersø og en ukrudtsdamper på togt i Hareskovby. Hverdagshistorierne fra Furesø er mange, og tirsdag blev de afleveret til museums- og arkivchef for Furesø Museer Cathrine Kyø Hermansen. De indsamlede historier skal nu gennemgås og behandles, så de kan blive gemt. Planen er, at de skal blive en del af museets samling.

Fik du læst: Kom og Kig: Lokale iværksættere er gået sammen om mini-messe

”Det er noget super fint materiale at have. I dag er det ofte sådan, at det kun er de store begivenheder, der bliver gemt. De små hverdagshistorier har det derfor ofte med at blive glemt, hvilket er rigtig ærgerligt, for det er ofte de små ting i hverdagen, der bedst beskriver den tid, vi lever i,” siger Cathrine Kyø Hermansen.

Et glimt af hverdagen

Furesø fortællinger er indsamlet i forbindelse med markeringen af 10 års jubilæet for kommunesammenlægningen. Kommunen har gennem fortællingerne ønsket at sætte fokus på Furesøs fælles identitet.

Gennem børnefortællinger, videofortællinger fra kommunens seniorborgere og gæste-grammere på kommunes Instagram-profil har borgerne kunne dele deres historie om livet i Furesø, og det har mange valgt at gøre.

Fik du læst: Nu skal hele Furesø til at sortere affald

Hverdagshistorierne er plottet ind på et kort i Googlemap, så interesserede kan gå på opdagelse i hverdagslivet i kommunen. Også børn helt ned til børnehaven har deltaget i projektet, hvor de gennem tegninger og små sætninger har beskrevet store som små hverdagsbegivenheder.

”Det er spændende historier, der er indsamlet. Der er for eksempel en, der fortæller om, da hendes vuggestue lukkede, og der er en, som fortæller om dengang, hun slå hovedet på bænken nede på Værløse Bymidte. Men der er også mange andre historier, der fortæller om, hvordan livet så ud i Furesø i 2017,” lød det fra borgmester Ole Bondo Christensen, da han overrakte kassen med historier.

Fik du læst: Kano- og kajakklubben ønsker nyt bådhus - igen

Museuminspektør Cathrine Kyø Hermansen skal nu i gang med at gennemgå de mange fortællinger, og hun er ikke i tvivl om, at de små hverdagsfortællinger har stor værdi.

“Furesøs fortællinger er guld værd. De giver et indblik i den tid, vi lever i, og det er noget fremtidens generationer vil få stor glæde af. Når kommunen om 40 år fejrer 50 års jubilæum, har vi noget materiale, der kan beskrive den almindelige Furesøborgers hverdag, og det er helt unikt,” fortæller Cathrine Kyø Hermansen.

Du kan se de mange historier på furesoe.dk/10aar.

Publiceret 31 January 2018 11:16

SENESTE TV