Sidsel og Claus Maimann Davidsen og Mette Moesgaard nyder udsigten fra Flyvestation Værløses tidligere kontroltårn. Foto: Anne Lønstrup

Sidsel og Claus Maimann Davidsen og Mette Moesgaard nyder udsigten fra Flyvestation Værløses tidligere kontroltårn. Foto: Anne Lønstrup

Kontroltårnet skal åbnes for alle

Bofællesskabet ’Mageløse’ købte en grund for at bygge nyt på den gamle Flyvestation Værløse. Da de fik mulighed for også at købe kontroltårnet, slog de til

Af
Af Anne Lønstrup

”Hvem ved, måske laver vi en skybar i toppen af tårnet. Så kunne man sidde der med sin flyversjus og kigge ud over landskabet,” joker Claus Maimann Davidsen.

Han viser sammen med sin kone, Sidsel Maimann Davidsen, og en anden af de kommende beboere, Mette Moesgaard, rundt oppe i toppen af kontroltårnet på den gamle Flyvestation Værløse. De tre er sammen med deres bofællesskab ejere af det godt 15 meter høje kontroltårn, som NATO byggede i 1970'erne.

Her står vi og nyder den fine udsigt horisonten rundt. Den bidende februarkulde har iset vinduerne til, men gennem en lav dør, kommer vi ud på balkonen, der giver uhindret udsigt over landskabet med græssende køer på en hvidpudret mark og den flere kilometer lange landingsbane.

”Uanset hvad, vil vi gøre tårnet tilgængeligt for offentligheden. Det er et kendt vartegn for området. Alene i den korte tid, det har været vores, har vi oplevet en kæmpe interesse for at komme op i tårnet – både fra almindelige borgere, militærhistorikere, flyentusiaster og naturfredningsfolk,” siger Sidsel Maimann Davidsen.

”Folk synes, det er meget spændende. Og det forstår vi godt. Derfor vil vi gøre alt for at åbne tårnet for andre,” siger Mette Moesgaard.

Hun og de øvrige medlemmer af bofællesskabet 'Mageløse' var på udkig efter en byggegrund på den gamle flyvestation. Men da de fik nys om, at statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme A/S, også havde sat kontroltårnet til salg, betalte de en million kroner og blev de glade ejere af et tårn. Nøglen fik de udleveret for godt et år siden.

Måske en café i tårnet

De er stadig super-fornøjede over, at de fik mulighed for at erhverve tårn.

Også selv om de formentlig kommer til at betale det samme beløb for at sætte tårnet i stand, som de gav for det.

”Vi har søgt Realdanias projekt, 'Underværker', om støtte. Lykkes det ikke at få penge derfra eller fra andre fonde, må vi selv istandsætte tårnet løbende, også selv om det kan komme til at tage en hel del år,” siger Sidsel Maimann Davidsen.

Det er tiltrængt. Tårnet har været lukket siden 2005, og der skal bl.a. laves bedre ventilation, sættes gelænder på balkonen og sørges for en sikker flugtvej i tilfælde af brand. Under tårnet er en kælder, der trænger til en kærlig hånd, og i selve tårnet er der indtil flere værelser, som skal istandsættes, før de måske kan blive til gæste- eller arbejdsværelser for bofællesskabets beboere.

”Vi kunne godt tænke os f.eks. at lave en café i kontroltårnet, men vi er ikke nået til, hvordan det rent praktisk skal udmøntes,” siger Mette Moesgaard.

De tre fortæller begejstret om alle de muligheder, tårnet rummer. I sommer fik bofællesskabets børn en forsmag. Da bandt de voksne gynger op i rækværket omkring tårnets balkon, og så fik ungerne ellers nogle ordentlige gyngeture.

”Vi er alle enige om, at tårnet bliver en vigtig del i vores bofællesskab, og vi bliver gladere og gladere for det. Det er for sejt at have et tårn,” siger Sidsel Maimann Davidsen.

En lille café eller måske en cocktailbar - kontroltårnet med den fine udsigt kan bruges til mange spændende ting. Foto: Anne Lønstrup

En lille café eller måske en cocktailbar - kontroltårnet med den fine udsigt kan bruges til mange spændende ting. Foto: Anne Lønstrup

Udsigten fra et af værelserne i tårnet.

Udsigten fra et af værelserne i tårnet.

Publiceret 19 February 2018 06:00

SENESTE TV