Der dufter skøn i spejderhytten i Sortmosen, hvor kvinderne både laver dansk mad og mad fra deres egen hjemland. Foto: Kristina Pihl

Der dufter skøn i spejderhytten i Sortmosen, hvor kvinderne både laver dansk mad og mad fra deres egen hjemland. Foto: Kristina Pihl

Integration langt ude i skoven

Et madlavningskursus skal hjælpe indvandrerkvinder ind på arbejdsmarked

Af
Af Kristina Pihl

Gennem de sidste tre måneder har 10 kvinder med flygtningebaggrund deltaget i et madlavningskursus i en spejderhytte i Sortmosen. Her er kvinderne blevet undervist i madlavning, hygiejne og sundhed, og de mange timer i køkkenet er blevet krydret med gymnastik, virksomhedsbesøg, sprogundervisning og gåture i skoven.

Fik du læst: Nyt posthus åbner på tirsdag

Kvinderne er en del af Furesø Kommunes integrationsprojekt, og det er den socialøkonomiske virksomhed Nær & Fjern, der har tilrettelagt undervisningen. Ifølge projektleder, Pauline Bendsen, har blandingen af madlavning og sprogundervisning givet de 10 kvinder gode forudsætninger for at komme ind på arbejdsmarked.

“De har været rigtig glade for at komme her. De oplever at være en del af et positivt fællesskab, hvor de lærer dansk på en anden måde. Vi har lagt stor vægt på at skabe et helhedsorienteret forløb, og det føler jeg, vi har gjort. Her får de både et netværk, de lærer at lave sund mad og vi aktiverer dem, og ruster dem til det danske arbejdsmarked,” fortæller hun.

Et positivt møde

Integrationsprojektet er det andet af dens slags. I august sidste år blev der skabt et undervisningsforløb, hvor mænd og kvinder med indvandrerbaggrund kunne lære mere om det danske landbrug og være med til at dyrke jorden på den økologisk gård Stengården. Inger Vaaben, der lejer et jordlod på Stengården, har været med i begge projekter, og hun er imponeret over deltagernes tilgang.

“De er altid glade og smilende, og særlig med det her projekt, hvor det kun har været kvinder, ser vi, hvor afslappet de har været omkring det. De har både hørt musik og danset rundt,” fortæller hun.

Fik du læst: Hjertet på rette sted: Spejdernes Genbrug hjælper de hjemløse i kulden

Størstedelen af kvinderne i spejderhytten er fra Syrien, men også kvinder fra Afghanistan og Iran har deltaget.

“Jeg har været glad for at komme her, hvor alle altid smiler. Jeg har lært at lave dansk mad og lært dansk på en anden måde,” fortæller Manal Khalil Jumea, der er en af deltagerne i projektet.

De tre måneder i spejderhytten skal ruste kvinderne til det danske arbejdsmarked. Foto: Kristina Pihl

De tre måneder i spejderhytten skal ruste kvinderne til det danske arbejdsmarked. Foto: Kristina Pihl

Job i køkken eller restaurant

Fredag 9. marts slutter forløbet i spejderhytten. Kvinderne er nu på udkig efter praktikpladser i lokale virksomheder, hvor de kan bruge deres færdigheder. Projektleder Pauline Bendsen er imponeret over kvindernes gåpåmod.

“I medierne hører man så meget om, hvor svær den her gruppe er at få ind på arbejdsmarked, men i løbet af projektet har vi oplevet, hvor meget de gerne vil have et arbejde,” fortæller hun.

Fik du læst: Mand på knallert fulgte efter to små piger i Hareskovby

Samira Ebrahem Alhazzori og Manal Khalil Jumea håber da også, at der er en praktikplads til dem. 

“Jeg vil gerne arbejde i et køkken på et plejehjem eller på en restaurant,” lyder det fra Samira Ebrahem Alhazzori, og Manal Khalil Jumea supplerer: “Jeg vil gerne arbejde som køkkenassistent, lave mad i en børnehave, restaurant eller frisør”.

null

Publiceret 05 March 2018 06:30