Hvis udligningsreformen bliver en realitet skal Furesø sende i nærheden af 35 millioner kroner yderligere ud af kommunen. Det vil ramme hårdt, beløbet svarer til godt 100 hjemmehjælpere eller driften af en af de lokale folkeskoler. Modelfoto

Hvis udligningsreformen bliver en realitet skal Furesø sende i nærheden af 35 millioner kroner yderligere ud af kommunen. Det vil ramme hårdt, beløbet svarer til godt 100 hjemmehjælpere eller driften af en af de lokale folkeskoler. Modelfoto

Furesø i opråb til Folketinget:

Udligning vil forringe serviceniveauet drastisk

En delegation på fem mand fra Furesø Byård har overfor Folketinget fremlagt de konsekvenser udligningsreformen kan få - store besparelser på serviceniveauet

Af
Helene Stolle

En delegation fra byrådet tog torsdag til København for at møde folketingspolitikerne for at gøre dem opmærksom på de potentielle store konsekvenser, som udligningsreformen kan få for Furesø Kommune. Med reformen risikerer Furesø nemlig at skulle yderligere 35 millioner kroner til andre kommuner. Og det er ikke rimeligt mener det samlede byråd.

“I Furesø Kommune vil en realisering af forslagene til en ny udligning betyde en reduktion i serviceniveauet svarende til ca. 100 hjemmehjælpere eller lukning af en af Furesøs syv folkeskoler, mens andre kommuner står til store gevinster”, har borgmester Ole Bondo Christensen (A) tidligere fortalt her i avisen.

Læs også: DEBAT: "Udskyd udligningen til grundlaget er i orden"

“Konsekvenserne for vores borgere i Furesø, er i forvejen tydeligt mærkbare. Yderligere forringelser på velfærdsområdet, som konsekvens af udligningsreformen, kan ikke være i nogens interesse. Det håber jeg inderligt, at folketingspolitikerne har taget til sig efter vores besøg”, siger Carsten Svensson (O).

Gennemskuelighed ønskes

Det er især grundlaget for beregningerne i udligningsreformen, som Furesøs politikere hæfter sig ved - fordi de mener, at det er uigennemmskueligt.

“Vi fik på foretrædet givet vigtige budskaber om, at en forsimplet udligningsreform netop skal være det: Simple og objektive principper til retfærdigt at fordele imellem kommuner. Jeg kan ikke forklare borgerne i Furesø, at de skal betale mere til Ballerup, som i forvejen har et højere serviceniveau”, fortæller Jesper Larsen (V) efter besøget i Folketinget.

Fik du læst: Skuffende ansøgertal til ny idrætslinje

Til foretrædet i Folketinget viste politikerne fra Furesø Byråd eksempler på de uigennemsigtige beregninger, hvor det blandt andet blev fremhævet, at en nabokommune som Ballerup står til at vinde 70 millioner kroner på trods af, at kommunen har et højere serviceniveau.

“Hvis vi sammenligner os med flere af de omkringliggende kommuner på en række grundlæggende parametre, så er det meget uklart, hvorfor nogle taber og andre vinder. Når man laver et så vigtigt økonomisk indgreb som en udligning, så bør det stå knivskarpt, hvilke knapper der skrues op og ned på”, siger Ole Bondo Christensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

Fik du læst: Råb og dårlig opførsel: Stressede bilister skaber farlige situationer for Furesøs skolepatruljer

“Det er ærgerligt, at man kan ændre på en udligning, når den bygger på et uigennemskueligt grundlag - især når vi ved at det kan have stor betydning for de kommuner der rammes. Det virker samtidig helt vilkårligt, hvilke kommuner der vinder, og hvilke der taber. Derfor peger vi på, at udligningsreformen bør udskydes, til der findes et validt datagrundlag”, siger Ole Bondo Christensen.

Publiceret 07 April 2018 06:00