Vandværket ved Søndersø skal rives ned og bygges om på ny. Et projekt, der vil vare et par år. Foto: Helene Holm Stolle

Vandværket ved Søndersø skal rives ned og bygges om på ny. Et projekt, der vil vare et par år. Foto: Helene Holm Stolle

Vandværket ved Søndersø rives ned - og bygges op igen

Der er indrettet byggeplads på vandværksgrunden ved Søndersø, hvor en del af vandværket rives ned for at blive bygget op igen

Af
Helene Stolle

Siden 1950'erne har Vandværket ved Søndersø leveret drikkevand til københavnere og borgere i Furesø og omegnskommunerne, og det skal det blive ved med. Derfor har Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningselskab, sat gang i en større renovering og modernisering af vandværket.

Fik du læst: Nu skal der ske noget med det gamle rådhus: Kommunen søger samarbejdspartnere

“I de sidste måneder er der indrettet byggeplads på vanværksgrunden, og bygningen er blevet klargjort indvendingt til dennæste etape. Nu starter nedrivningen”, fortæller forsyningsselskabet i en pressemeddelelse, hvori det også fremgår, at der er en del bevaringsværdige facader og bygninger, som trods nedrivningen vil blive en del af det nye vandværk. Hovedstadsområdets Forsyningsselskab forventer nemlig at genbruge alle mursten fra det nuværende vandværk til den kommende facade, mens det øvrige materiale fra nedrivningen knuses og derefter bliver brugt i byggeprocessen.

Byggestøj kan ikke undgås

Nedrivning og genopbygning af vandværket er netop begyndt, og det forventes at tage nogle år - ikke mindst fordi, det er Danmarks næststørste vandværk og derfor ikke kan lukkes under byggeriet. Derfor foregår arbejdet i forskellige etaper, så der hele tiden kan produceres rent drikkevand.

Fik du læst: Nu kan du stemme: Hvem skal have årets talentpris?

Arbejdet med moderniseringen af vandværket vil også betyde, at der perioder vil være larm.

“Vi kan ikke undgå, at det larmer og støver, når vi bygger om, men vi gør, hvad vi kan for at mindske gener for naboer og forbipasserende”, siger Michael Stolberg Nielsen, der er projektleder af byggeriet.

Fakta om vandværk

  • Vandværket ved Søndersø består af to dele; Grundvandsanlægget, der stod klar i 1951, og overfladevandsanlægget, der blev færdigt i 1963.
  • I 1979 blev overfladevandsanlægget lukket.
  • Vandværket leverer vand til København og omegn.
  • Vandværket leverer årligt op til 13 millioner m3 vand.

Publiceret 04 May 2018 14:30