Torsdag afgøres det, hvem der vinder årets talentpris. Her ses de nominerede fra 2016.

Torsdag afgøres det, hvem der vinder årets talentpris. Her ses de nominerede fra 2016. Arkivfoto

Furesøs unge talenter hyldes

Torsdag uddeles Furesøs talentpris for 8. gang. Seks talenter indenfor kultur og idræt er nomineret

Af
Kristina Pihl

Hæder Et musikalsk talent, et kunsttalent eller et gymnastikhold. Det er blot tre af de talenter, der er nomineret til Furesøs talentpris 2018. Torsdag afsløres vinderen.

Det er 8. gang, at Furesø Kommune uddeler prisen, som går til unge under 17 år, der har vist særlige evner indenfor kultur- og idrætsområdet. En dommerkomité har udvalgt seks blandt de 17 indstillinger, som borgere og foreninger har sendt ind. Blandt de seks nominerede har netværk og venner kunne anbefale deres favorit. Hvem, der løber med den endelig talentpris, afsløres torsdag 31. maj kl. 17 i Ungekulturhuset på Ballerupvej 31 i Værløse. De nominerede er:

Marie Klint Nielsen på 15 år fra Skiklubben Hareskov. Marie har dyrket alpint skiløb, siden hun var syv. Hun har siden 2015 været udtaget til det danske U-16 landshold, og i 2017 blev hun desuden udtaget til det internationale børneløb i Andorra med 220 deltagere fra 23 nationer, hvor hun fik en 8. plads i kombineret slalom/super-G. Marie tog tre guldmedaljer ved Sjællandsmesterskaberne i år på Hafjell i Norge. Hun har gennem de seneste tre år været den bedste danske alpine pige i sin aldersklasse.

Alexandra K. Høyer fra Furesø Taekwondo Klub. Alexandra er 12 år og beskrives som et passioneret taekwondotalent. Hun har i 2017 deltaget i 11 taekwondo teknikstævner i Belgien, Tyskland, Sverige og Ungarn og vundet 13 medaljer, hvoraf ni var af guld, 3 af sølv og en af bronze. Hendes flotte resultater betød, at hun blev udtaget til Bruttolandsholdets Talenttrup i Taekwondo Teknik. I begyndelsen af 2018 deltog hun i Europas fjerdestørste stævne i Lille, Frankrig, hvor hun fik bronze individuelt og guld i team, hvorefter hun fik sin landsholdsdebut ved German Open, Hamborg. Her blev hun nummer 6 individuelt i en pulje med 42 deltagere og vandt guld i team.

Nikolaj Nording-Grooss, 14 år, har medvirket i teatergruppen Syvstjernens forestillinger siden 2014. Han er indstillet til prisen af teatergruppen, der roser det unge talents udvikling:

"Nikolaj mestrer skuespillets kunst på de skrå brædder, både når han er i fokus på scenen, og når han er afventende i baggrunden. Han er gennem årene blevet bedre og bedre, og er nu imponerende i sine replikker og i timingen af dem". Siden han startede i Syvstjernen har han spillet alt fra bevæbnede agent til lillebror Osvald, og i 2018 spillede han detektiven Hercule Poirot.

Klara Blauenfeldt på 15 år er indstillet af Skolen for Kunst, Design & Arkitektur, Skovhuset. Klara har høstet ros og anerkendelse for sine værker, som da hun i sommeren 2016 sendte et grafisk værk afsted til den første "International Print Biennale for Kids" på Fyns Grafiske Værksted. Hendes tryk blev brugt som plakat til biennalen, og hun blev nomineret til en præmie sin aldersgruppe. I år deltog hun i Danmarks største censurerede kunstudstilling for unge, Vårsalong, hvor det ene af hendes værker blev trykt som ferniseringskort.

Team Octavia fra Farum Gymnastikforening er årets femte nominerede. Holdet består af syv piger i alderen 14-16 år. De har siden 2015 stillet op i nationale og internationale konkurrencer i Grand Prix gymnastik og AGG (Æstetisk Gruppe Gymnastik). I november 2016 blev de udtaget af et internationalt dommerpanel til at repræsentere Danmark i aldersgruppen 12-14 år. Det gjorde de både i Estland og Finland i 2017. Samme sæson fik de to bronzemedaljer i Grand Prix Gymnastik i DK, mens de I sæson 2017/18 har vundet sølv og bronze i en international konkurrence i Sorø. Team Octavia består af Frida Pirovano, Louise Walsøe Torup, Mathilde Albæk Jessen, Nanna Lund Schaadt, Sasha Rose Bruun, Signe Lange Nielsen & Xenia Welnøe.

Gustav Ostenfeld Frøjk, 12 år, fra Furesø Musikskole. Gustav spiller guitar og har både modtaget soloundervisning og været en fast del af et af musikskolens rockbands. Furesø Musikskole beskriver Gustav som et usædvanlig musikalsk talent:

"Der er meget langt mellem talenter som Gustav, og det er længe siden, Furesø Musikskole har haft en elev med så stort potentiale, som han har. Trods sin unge alder, spiller han allerede nu som en lille voksen - og har fået mange rosende ord med på vejen fra Ritchie Blackmores (lead guitarist i Deep Purple) egen guitartekniker. Gustav er nok det, man kan kalde et stortalent," lyder det i indstillingen.

Publiceret 29 May 2018 16:00