Omkring 900 børn er gennem de sidste 50 år kommet på Solhøjgård. I dag er der indskrevet 60 børn fra 0.-3 klasse. Her ses de sammen med leder Morten Palner (nederst til venstre), Hans Jørgen Eriksen (nummer to fra højre) og tidligere leder Erwin Hoffmann (anden række til venstre).

Omkring 900 børn er gennem de sidste 50 år kommet på Solhøjgård. I dag er der indskrevet 60 børn fra 0.-3 klasse. Her ses de sammen med leder Morten Palner (nederst til venstre), Hans Jørgen Eriksen (nummer to fra højre) og tidligere leder Erwin Hoffmann (anden række til venstre). Foto: Kristina Pihl

Solhøjgård fylder rundt: 50 år med frirum

Fritidshjemmet Solhøjgård fylder 50 år, og det bliver fejret med en særlig jubilæumsudstilling

Af
Kristina Pihl

Jubilæum 'En oase i hverdagen' sådan lyder sloganet for fritidshjemmet Solhøjgård i Farum, der i år kan fejre 50 års jubilæum. Og selvom der er sket meget, siden Farums første fritidshjem slog dørene op i 1968 er hovedfilosofien forblevet den samme: et fritidshjem med plads til fri leg, fællesskab, udfordringer og udendørsliv. Den 1. juni inviterer fritidshjemmet alle nuværende og tidligere børn, forældre, bedsteforældre og andre med tilknytning til stedet til en jubilæumsreception. Her kan alle de fremmødt opleve en særlig 50-års jubilæumsudstilling med avisudklip og historier fra de børn, der er kommet på Solhøjgård.

"Jeg synes, det er noget særligt, fordi vi er det første fritidshjem i Farum. Så vi håber, at mange med tilknytning til stedet vil møde op, for jeg er sikker på, at vi får en hyggelig dag", siger Morten Palner, der er leder på Solhøjgård.

En anden tid

Solhøjgård har en lang historie bag sig. Den karakteristiske gule bygning købte Farum Kommune i 1964, og fra 1. april 1968 kunne de første børn blive passet på fritidshjemmet. Da Solhøjgård var kommunens første fritidshjem, var der stor søgning til stedet.

Det er vigtigt, at børnene har et frirum, hvor de kan gå hen, og det er det, Solhøjgård kan

I marts 1972 kom Erwin Hoffmann til Solhøjgård fra et job på et fritidshjem i Husum. To år senere, i en alder af 27 år, blev han leder af Solhøjgård, og den titel beholdte han frem til 2007, hvor han gik på efterløn.

"Det er vigtigt, at børnene har et frirum, hvor de kan gå hen, og det er det, Solhøjgård kan. Det er stadigvæk et lille sted med plads til 60 børn, og det er med til at gøre det intimt. Alle medarbejdere kender børnene, og der er et tæt samarbejde med forældrene", fortæller han.

Det var Solhøjgårds tanker om frihed for det enkelte barn, der fik Erwin Hoffmann til at falde for stedet. På Solhøjgård kunne han praktisere sin filosofi om: 'at lege er at lære'. Selvom det er 11 år siden, han gik af som leder, er han glad for, at stedet har holdt fast i de samme værdier, selvom samfundet omkring har ændret sig.

"Det er sjovt at tænke tilbage på, hvordan tingene var engang. I dag er det utænkeligt at sidde med en flaske øl og spise sin frokost på Solhøjgård, men sådan var det engang, og om fredagene havde forældrene en EF-dag, som betød endelig fredag. Her kom forældre med vin og øl i poser. Det er helt utænkeligt, at der sker i dag", griner Erwin Hoffmann og tilføjer:

"Men en af grundene til, at Solhøjgård er et populært sted, er, at der ikke er sket de store ændringer, og det er jeg glad for"-

Solhøjgård har siden 2011 fungeret som privat fritidshjem drevet med kommunalt tilskud.

Tæt samarbejde med forældre

Seks ledere, 900 børn og endnu flere forældre og bedsteforældre har haft deres gang på Solhøjgård gennem årene. Mange af dem kender pædagog Hans Jørgen Eriksen, der 1. juni har været 33 år på stedet.

De bliver selvfølgelig guidet af de voksne, men de bliver stillet i situationer, hvor de selv skal finde ud af det

"På Solhøjgård er der frihed for den enkelte under ansvar. Vi har for eksempel ikke noget hegn, og det lærer børnene selv at tage ansvar for, hvor de vil gå til, og det smitter også af på den måde, børnene er sammen på. De bliver selvfølgelig guidet af de voksne, men de bliver stillet i situationer, hvor de selv skal finde ud af det, og det gør børnene klar til at gå videre i livet". fortæller Hans Jørgen Eriksen.

Solhøjgård ledes i dag af Morten Palner, der siden 2014 har haft tilknytning til stedet. Inden han kom til Solhøjgård arbejdede han som specialpædagog med unge på en daginstitution, men han savnede et sted, hvor de positive oplevelser var i overtal frem for de negative. De fik han opfyld på Solhøjgård, hvor det tætte samarbejde med forældrene, ifølge ham, er en af hovedingredienserne i stedets succes.

"Vores årlige blomsterdag viser meget godt, hvad det er, stedet kan. Her kommer bedsteforældre eller andre familiemedlemmer med en blomst og planter den med barnebarnet. Så sidder vi i haven og får kage og hygger. Det gør det mere familiært, og børnene oplever os voksne lidt mere som et familiemedlem end i en større institutionen," siger Morten Palner.

Jubilæumsreceptionen bliver holdt på Solhøjgård på fredag den 1. juni kl. 15-18.

Publiceret 29 May 2018 06:10