Sådan ser den ud græshoppesangeren.

Sådan ser den ud græshoppesangeren.

Græshoppesangere på Flyvestation Værløse

Den kan være svær at se, til gengæld er den nem at høre, og lige nu underholder den på Flyvestation Værløse; Græshoppesangeren

Af
Helene Holm Stolle

Alle kender solsortens smukke sang, og mange nyder også nattergalens fine triller i sommeraftenerne ved søen. Men hver fugl synger som bekendt med sit næb, og nogle lyder som helt deres egne. En af de mere specielle er græshoppesangeren. Og netop nu er der mange af netop græshoppesangeren på Flyvestation Værløse. Det oplyser Stephan Springborg, der er naturvejleder i Natyrstyrelsen.

"Det er helt specielle at høre på men derimod svære at få øje på, og hvis det endelig lykkes, er de ret grå og anonyme", fortæller han.

Som navnet antyder, lyder græshoppesangeren som en syngende græshoppe. Lyden er en lidt metallisk svirende lyd, der stiger og falder og bare bliver ved og ved. Græshoppesangeren er en forholdsvis ny art i Danmark. De første fund af ynglende græshoppesangere blev gjort omkring besættelsen i Sønderjylland, og siden da har den bredt sig til hele landet. Nu er der faktisk flest i det østlige Danmark, og her omkring Storkøbenhavn er der en rigtig fin bestand.

Optagelsen af græshoppesangeren herunder er fra Michael Bendt, DOF.

”Flyvestation Værløse er i år et virkelig godt sted at opleve fuglen. Den foretrækker det lysåbne landskab med spredte buske, og den er meget tilknyttet arealer, som ikke bliver afgræsset, så der opstår et relativt højt græs- og urtetæppe mellem buskene. Netop i bakkerne på Flyvestation Værløse op mod Sandet finder vi sådan et landskab, og det er da også her, at man kan opleve den og specielt høre dens meget karakteristiske sang", forklarer Stephan Springborg.

At høre en græshoppesanger er nemt, og man er ifølge Stephan Springborg sjældent i tvivl, når man hører en. Men at se en græshoppesanger er straks meget sværere. Græshoppesangeren holder nemlig til helt nede ved jorden, og den ses nærmest kun som en lille grå mus, der stryger af sted nede i græsset. Her fanger den sin føde, som er insekter og larver, og her har den sin rede.

"Når den synger, sætter den sig dog lidt oppe i en busk, men dens høje lyd er ofte meget svær at bestemme retningen på, så man skal være lidt dygtig og noget heldig for at få øje på den. Men prøv og når det lykkes at få øje på en syngende han, kan du se, at græshoppesangeren, mens den synger, langsomt drejer hovedet fra side til side. På den måde spredes lyden langt", lyder det fra naturvejlederen.

Publiceret 08 June 2018 05:00