Medlemmer af Furesø Løbeklub, der her er fotograferet med grabber og poser med skrald, er nogle af de lokale, der har hjulpet ’Miljøløberne’ med at samle skrald i naturen. Privatfoto.

Medlemmer af Furesø Løbeklub, der her er fotograferet med grabber og poser med skrald, er nogle af de lokale, der har hjulpet ’Miljøløberne’ med at samle skrald i naturen. Privatfoto.

Miljøløberne har både god form og god samvittighed

På en løbe- eller gåtur ser man ofte en masse skrald i naturen. Mikkel Andersen fra Furesø er begyndt at organisere ’Miljøløberne’, der samler skraldet op, mens de løber

Af
Anne Lønstrup

Lægger du også mærke til, når folk smider deres affald i naturen? Løber og går du i naturen? Og har du lyst til at kombinere motion og affaldsindsamling?

Mikkel Andersen fra Furesø kan sige ja til alle tre spørgsmål, og derfor har han stiftet ’Miljøløberne’, der løber eller går en tur, mens de rydder op efter dem, der sviner i naturen.

Foreløbig har Mikkel Andersen købt nogle af de grabber, man kan samle skrald op med og nogle genbrugssække, og initiativet er blevet finansieret af Miljøinitiativpuljen i Furesø, hvorfor der også permanent står et miljøskilt Furesø Marina.

Mikkel Andersen organiserer en månedlig løbetur/indsamling et sted i Furesø kommune. Hver gang følger en ny rute, men tidspunktet er fast – nemlig klokken. 10-12.00 den første søndag i hver måned. Næste gang Miljøløberne samles er 1. juli, og den dag begynder turen fra indgangen til Farum Kulturhus.

En holdning til affaldssortering

”Jeg stiller grabber og affaldssække til rådighed, men folk må meget gerne tage genbrugsindkøbsposer med", siger Mikkel Andersen, der er uddannet skov- og naturtekniker.

Mikkel Andernsen har også lavet en aftale med kommunens grønne guide om, at kommunen sorterer det indsamlede affald, som også bliver vejet.

Med Miljøløberne håber Mikkel Andersen at kunne vække interessen hos børn, voksne og især de unge, så de kan udvikle en holdning til affaldssortering så tidligt som muligt. Men det handler også om tryghed, for ifølge Mikkel Andersen, er der studier, som viser, at folk følr sig mindre trygge i områder, hvor der ligger meget skrald.

”Min egen motivation kommer af, at jeg som supermotionist er blevet vildt træt af at se så meget affald i naturen, særligt ligger der meget langs motorveje og indfaldsveje. Har man først fået fokus på det, får man lyst til at samle det op", fortæller Mikkel Andersen til Furesø Avis.

Han fortæller også, at plogging, som kombinationen af løb og indsamling af affald hedder, er begyndt at hitte over hele verden. Aktiviteten gør én glad, og så brændes kalorierne hurtigere af, specielt hvis man samler bildæk, jernrør eller f.eks. et tag til et bisted op. (Alle eksempler på ting, som Mikkel Andersen har slæbt med hjem fra naturen, red.)

Publiceret 21 June 2018 17:00