"Jeg ønsker mig en reel diskussion om, hvad der er de kommunale kerneopgaver", siger Lars Carstensen Privatfoto

Byrådspolitikere om budgetudmelding: "Vi skal ikke bare kradse i overfladen men i stedet bygge budgettet op nedefra"

Byrådsmedlemmerne Ole Holleufer (LA) og Lars Carstensen (C) mener, at der skal tænkes i helt nye veje i forhold til Furesøs budget for de kommende fire år

Af
Helene Holm Stolle

Godt 50 millioner kroner er hvad byrådsmedlemmerne i Furesø skal forvente at finde ved hjælp af besparelser og effektiviseringer, når de i denne uge går i gang med at kigge på budgettet for kommunen for de kommende fire år.

Ole Holleufer (LA) og Lars Carstensen (C) mener dog ikke, at de mange penge udelukkende skal findes via besparelser. De mener i stedet, at det forslag til budget, som forvaltningen er kommet med, skal bruges som et oplæg til en større diskussion om, hvordan kommunen drives.

"Jeg ønsker mig en reel diskussion om, hvad der er de kommunale kerneopgaver", siger Lars Carstensen og understreger sammen med Ole Holleufer, at det ikke kan komme bag på nogen, at kommunen mangler penge.

"Gennem de seneste otte år har Furesø modtaget forskellige tilskud og frigivelse af indefrosne midler, og samtidig er der solgt ud af kommunens ejendomme for at finansiere kommunens drift. Det er derfor helt forventeligt at kommunen vil mangle penge når disse tilskud aftager og vi har mindre at sælge. Det har været klart fra starten", siger de.

Ole Holleufer (LA) mener, at Furesø kommune bør kunne drives billigere, end tilfældet er i dag.

Ole Holleufer (LA) mener, at Furesø kommune bør kunne drives billigere, end tilfældet er i dag. Arkivfoto: Helene Holm Stolle

"Målet må være en langsigtet løsning på kommunens udfordringer, så i stedet for at sidde og kigge ind i forvaltningens besparelseskatalog ogg kradse lidt i overfladen, bør vi bygge budgettet op nedefra. Men det kræver politisk mod at bygge nyt i stedet for at forlænge verden med brædder, men jeg mener at det er nødvendigt for at vi kan få en holdbar økonomi", siger Lars Carstensen.

Det synspunkt deler Ole Holleufer, der mener, at Furesø bør kunne drives billigere, end tilfældet er i dag.

"En række kommuner drives billigere end Furesø, og disse skal vi kigge på og lære af, og samtidig skal vi have gjort op med, at kommunen stiller det ene gratis tilbud (energirådgivning, iværsætteri, førstehjælp mv.) til rådighed efter det andet. Men der er ingen gratis tilbud, når kommunen skal arrangere det - det koster alt sammen i forvaltningstid", lyder det fra Ole Holleufer, der derfor ønsker en diskussion om, hvorvidt de tilbud overhovedet er en kommunal opgave.

"Jeg mener også, at vi bør konkurrenceudsætte en meget større del af kommunens opgaver, end vi gør i dag. Jeg tror simpelthen ikke på, at Furesø er den bedste til at drive alle dele af de kommunale opgaver. Det virker som om, at man ikke har lyst til at tænke i reelle nye veje men alene de sædvanlige små forringelser for borgerne og diverse takststigninger - altså skjulte skattestigninger og udsalg af kommunens værdier", siger han.

Publiceret 13 August 2018 07:00