Der var besøgende i alle aldre, da skolelandbrugets høstmarked fandt sted i søndags

Der var besøgende i alle aldre, da skolelandbrugets høstmarked fandt sted i søndags Foto: Jan Stephan

Fotogalleri: Høstmarkedet fik godt med vind i sejlene

Der var liv og glade dage, da skolelandbrugets høstmarked i søndags fejrede sit 20 års jubilæum

Af
Kimmie Hetland

Trælegetøj, lokalproduceret fadøl, naturcremer, glaskunst og økologisk urtesalt. Det var blot nogle af de ting, som blev købt og solgt på skolelandbrugets årlige høstmarked, som fejrede sit 20 års jubilæum i søndags. I anledning af jubilæet var programmet udvidet med musik, tale ved borgmesteren og ekstra boder, som alle sammen blev velbesøgte, da markedet endnu engang tiltrak en masse besøgende.

"Jeg startede for cirka halvandet år siden, og der troede jeg faktisk ikke helt på, at høstmarkedet kunne tiltække så mange mennesker, men den tvivl blev jo gjort til skamme sidste år, da der mødte omkring 3000 besøgende op. Igen i år er opbakningen fantastisk stor, og jeg er især glad for at se at en masse af de børn, som har besøgt skolelandbruget med deres skole, også er her i dag med deres familie - det viser bare, at markedet er for alle generationer", sagde Johny Skjoldborg Krog, som er daglig leder af skolelandbruget.

På markedet var der rigeligt med økologisk frugt og grønt

På markedet var der rigeligt med økologisk frugt og grønt Foto: Jan Stephan

Op til dagen fortalte Johny desuden, at der havde været lidt nerver på, men det havde der nu ikke været grund til, for der var køer ved madboderne, trængsel i stalden og børn der løb rundt og legede henne ved musikanterne.

Fra haver til maver

Blandt de mange besøgende var Sofie, hendes søn Falke og hendes forældre Susan og Hans Staalfeldt. De havde besøgt høstmarkedet to gange før, og var meget glade for det.

Fra venstre er det Falke, hans mormor, Susan, morfar, Hans og mor, Sofie. Familien opdagede høstmarkedet på Instagram.

Fra venstre er det Falke, hans mormor, Susan, morfar, Hans og mor, Sofie. Familien opdagede høstmarkedet på Instagram. Foto: Kimmie Hetland

"Jeg bor faktisk på Nørrebro, men jeg så for nogle år siden en video på Instagram om høstmarkedet, og nu følger jeg begivenheden på Facebook", sagde Sofie.

Da Sofie fandt høstmarkedet på Facebook, faldt det tilfældigvis også sammen med, at hendes forældre flyttede til Farum, og de syntes også, at høstmarkedet lød hyggeligt.

"Her er plads til, at børnene kan tumle, røre dyrene og på en måde se, hvor tingene kommer fra", sagde både Hans og Susan.

De to svigerinder Kirsten og Lis Geertz var også mødt op til søndagens høstmarked, og for dem var det langt fra første gang.

Svigerinderne Kirsten (venstre) og Lis Geertz (højre). Kirsten har selv haft bod i mange år, men elsker nu at komme som gæst - hun havde allerede fået købt økologiske æbler og grønne bønner.

Svigerinderne Kirsten (venstre) og Lis Geertz (højre). Kirsten har selv haft bod i mange år, men elsker nu at komme som gæst - hun havde allerede fået købt økologiske æbler og grønne bønner. Foto: Kimmie Hetland

"Dengang da markedet startede, havde jeg også selv en bod her med økologisk syltetøj, men nu ser jeg desværre ikke så godt mere, men jeg elsker alligevel at komme her, for her er så mange dejlige varer", sagde Kirsten Geertz.

Hendes svigerinde Lis supplerede:

"Noget af det bedste ved markedet er det sociale, for man møder mange søde mennesker", sagde hun.

Inspiration fra Emil fra Lønneberg

Høstmarkedet fik også besøg af borgmester, Ole Bondo Christensen (A), som holdt en tale, hvor han startede med at fortælle om høstmarkedets historie:

"For 20 år siden satte det 'Det Grønne Råd' ambitiøse mål om lokalt at gå forrest med bæredygtighed, økologi og grøn omstilling. Vi fik den idé at holde et lokalt marked. Måske var vi inspireret af Emil fra Lønneberg, der jo hvert år tog med familien til marked i Vimmerby for at gøre en god handel, høre spillemandsmusik, få sig noget godt til ganen og hilse på venner og bekendte. Og vores Vimmerbymarked skulle selvfølgelig holdes her på skolelandbruget", sagde han og fortalte videre om det første høstmarked:

Borgmester, Ole Bondo Christensen (A), holdt en tale, hvor han fortalte, at Emil fra Lønneberg havde givet inspiration til høstmarkedet

Borgmester, Ole Bondo Christensen (A), holdt en tale, hvor han fortalte, at Emil fra Lønneberg havde givet inspiration til høstmarkedet Foto: Jan Stephan

"Dengang for 20 år siden lånte vi et telt af ét af Det Grønne Råds medlemmer, som vi satte op i blæst og regn. Vi var rigtig glade og stolte, da der dukkede 50 interesserede borgere op (...) Der er sket meget siden det første høstmarked i 1998 (...) Vi skal tænke grønt, bæredygtighed og natur og miljø ind i alt, hvad vi gør - og det er det årlige høstmarked en rigtig god markering af".

Om Emil fra Lønneberg sluttede Ole Bondo med at sige:

"Jeg tror ikke, man kan få en hest med hjem eller komme i slagsmål med karlene fra nabosognet - som Emil gjorde det, da han besøgte Vimmerby- men mindre kan også gøre det".

Til sidst i talen opfordrede han alle til at besøge de mange boder, få noget at drikke og spise og bare nyde markedsstemningen. En opfordring han selv tog til sig, da han efter talen gik rundt til de mange boder med sit barnebarn.

Publiceret 20 August 2018 00:00