Pia Søltoft er den første oplægsholder på de fire højskoleaftener, og hun vil lægge op til debat om tidens diagnosekultur under overskriften, ”Angst og sorg. Diagnose eller livsvilkår?

Pia Søltoft er den første oplægsholder på de fire højskoleaftener, og hun vil lægge op til debat om tidens diagnosekultur under overskriften, ”Angst og sorg. Diagnose eller livsvilkår?". Pressefoto

Etiske dilemmaer til debat

Farum Sogn inviterer til fire højskoleaftener, der alle fokuserer på etiske dilemmaer

Som et nyt initiativ inviterer Farum Sogn til fire højskoleaftener, der vil fokusere på etiske dilemmaer. Aftenerne holdes over fire onsdage fra september 2018 til januar 2019 klokken 17 til 20.30 i mødesalen i Stavnsholtkirken.

”Etiske dilemmaer er dilemmaer, hvor det er svært at have en entydig holdning og hvor rigtig meget er på spil”, fortæller arrangørerne af højskoleaftenerne, Anne Have Christensen og Ulla Salicath, i indbydelsen til de nye arrangementer.

”Hvad skal man mene om tidens diagnosekultur, drengeomskærelse, tildækningsforbud, næstekærlighed og flygtninge og dødshjælp. Det vil vi gerne tale sammen om, for at nuancere entydige holdninger og give plads til tvivl og flertydighed", uddyber hun.

Ved alle fire aftener vil en gæst udefra indlede samtalen og lægge op til debat. Herefter vil der være god tid til spørgsmål og samtale. Derfor opfordrer Ulla Salicath og Anne Have Christensen alle til at forberede spørgsmål hjemmefra.

Efter samtalen serveres en mættende suppe og kaffe/te og kage, og der afsluttes med at synge løs fra højskolesangbogen. Det hele slutter omkring klokken 20.30.

Find programmet for alle fire højskoleaftener på farumsogn.dk eller hør mere hos Anne Have Christensen på ahc@km.dk eller tlf 41728456 eller Ulla Salicath på ubs@km.dk eller tlf 51844241.

Det koster 100 kr. at deltage pr. arrangement eller 350 kr. for alle fire arrangementer inkl. suppe, kaffe og kage. Drikkevarer kan købes eller medbringes. Tilmeldingen er i gang og foregår enten med bankoverførsel til Nordea reg. 2229, konto 6277476388 med tydelig angivelse af dato og deltagers/deltageres navne eller kontant på kirkekontoret i åbningstiden 9-13.

Til den første højskoleaftenen 19. september er det Pia Søltoft, der vil lægge op til debat om tidens diagnosekultur under overskriften, ”Angst og sorg. Diagnose eller livsvilkår?”.

I sit oplæg til debatten vil Pia Søltoft blandt andet tage udgangspunkt i det faktum, at hver 4. til 5. dansker oplever angstsymptomer igennem livet, og at præstations- og eksamensangst er et større og større problem hos teenagere og ganske unge. Der er er også stadigt flere midaldrende, der rammes af den kendte ”midtvejskrise”.

I alle disse tilfælde opfattes angsten som en sygdom, der kan helbredes eller i hvert fald skal behandles, fortæller Pia Søltoft, der mener, at samme tendens gør sig gældende for sorg. Pia Søltoft, der både er præst og forsker i Søren Kierkegaard refererer til, at Søren Kierkegaard ville sige, at angsten bor i ethvert menneske, og at dens tro væbnere livet igennem er glæden og sorgen - og at ingen af delene kan helbredes. De er nemlig et sundt tegn på vores menneskelighed. Hvordan ser VI på det? Kom og deltag i samtalen om dette vigtigt emne, der berører så mange mennesker.

hhs

Publiceret 09 September 2018 06:00