Den nye Kumbelscene er placeret midt i gården omkranset af de gamle skole- og rådhusbygningers tre længer, som ombygges til større boliger i to plan med egen have.

Den nye Kumbelscene er placeret midt i gården omkranset af de gamle skole- og rådhusbygningers tre længer, som ombygges til større boliger i to plan med egen have. Visualisering PLH Arkitekter

PLH Arkitekter kobler det nye og det gamle Farum

Byliv i en blanding af boliger, kultur, erhverv og detailhandel er, hvad ejendomsudviklerne Sophienberg Gruppen og PLH Arkitekter vil skabe i centrum af Farum

Af
Anne Lønstrup

Ejendomsudviklerne Sophienberg Gruppen og PLH Arkitekter har vundet konkurrencen om en helhedsplan for nyt, kulturelt centrum i Farum.

Deres plan er sat sammen af flere forskellige elementer, der tilsammen skal skabe byliv og give mere sammenhæng mellem det gamle og det nye Farum.

”Det har været utroligt spændende at få lov at arbejde med udviklingen af et helt centralt knudepunkt i byen – koblingspunktet mellem det gamle og det nye Farum. Ved at vende et introvert kulturhus på vrangen og disponere byrummene, så de understøtter og synliggør Farums rige kulturliv, kommer kulturtilbuddene ud at leve i byens rum,” siger Lars Toksvig, partner og arkitekt i PLH Arkitekter.

”På den måde bliver kulturlivet mere tilgængeligt for Farums borgere, og der opstår et helt andet byliv. Vores forslag nedbryder samtidig de meget funktionsopdelte byrum og skaber en mangfoldig bystruktur ved at blande boliger, kultur, erhverv og detail,” siger han.

Kulturhuset får nye indgange

Arkitekterne foreslår at skabe det, der kalder en landsbylignende bystruktur.

”Udgangspunktet for konkurrencen er karréen Frederiksborgvej 3-5, som rummer Farums eksisterende kulturelle centrum med borgerrettede tilbud som kulturhus, bibliotek, museum, musikskole, indkøbscenter og biograf. Karréen består bl.a. af det tidligere Farum rådhus og en skole fra 1920’erne – begge bevaringsværdige bygninger, der indtænkes som integrerede bygninger i helhedsplanen for området,” skriver arkitektfirmaet i en pressemeddelelse.

Vinderplanen vil bl.a. gøre kulturlivet mere tilgængeligt ved at tilføje vinduer og nye indgange i det eksisterende kulturhus.

For yderligere at styrke helheden skal det eksisterende grønne stisystem udbygges og forbindelsen til Kumbelhaven styrkes med et nyt, grønt opholdsrum – Kumbelscenen – der kommer til at minde om et udendørs amfiteater.

Seniorboliger

De nye seniorboliger opføres på hjørnet af Stavnsholtvej og Frederiksborgvej. PLH Arkitekter beskriver dem som ”markante byhuse.”

De nye boliger på den sydlige del af grunden bliver en ny ankomstport til Farum for trafikanter – byens nye ansigt udadtil” siger partner og arkitekt Lars Toksvig fra PLH Arkitekter om byggeriet på hjørnet af Stavnsholtvej og Frederiksborgvej.

De nye boliger på den sydlige del af grunden bliver en ny ankomstport til Farum for trafikanter – byens nye ansigt udadtil” siger partner og arkitekt Lars Toksvig fra PLH Arkitekter om byggeriet på hjørnet af Stavnsholtvej og Frederiksborgvej. Visualisering PLH Arkitekter

”Nybyggeriet består af 2- og 3-værelses seniorboliger. Beboelsesrummene vender ud mod gårdhaven og væk fra gadestøjen, og alle boliger har altan ud mod haven. Forslaget lægges op til, at beboerne kan dyrke fællesskabet i fællesgangens store opholdsnicher, hvorfra der er udgang til store syd- og vestvendte fællesaltaner,” skriver PLH Arkitekter.

Mod øst vil boligblokken sammen med Kultur- og Musikhuset komme til at indramme en helt ny plads, som er foreløbig er døbt ’Kulturtorvet’.

Publiceret 12 September 2018 05:00