Claus Knudsen har i mange år ledet Miljøpunkt Amager, og forleden dag fortalte han om sine erfaringer i Furesø. Privatfoto

Claus Knudsen har i mange år ledet Miljøpunkt Amager, og forleden dag fortalte han om sine erfaringer i Furesø. Privatfoto

Initiativgruppe vil skabe et miljøpunkt i Furesø

Et lokalt miljøpunkt vil være med til at styrke den borgerdrevne grønne omstilling - og forleden blev initiativgruppen bag ønsket klogere på setuppet bag et miljøpunkt

Furesø bør have et Miljøpunkt. Sådan lyder ønsket fra en initiativgruppe, der i den grad vil arbejde for den borgerdrevne grønne omstilling. Forleden havde gruppen inviteret den mangeårige leder af Miljøpunkt Amager, Claus Knudsen, til at komme forbi Furesø og fortælle om sine erfaringer. Det fortæller Jette Lyhne fra initiativgruppen.

"Ifølge Claus Knudsen er vores ressourceforbrug i Danmark for stort. Allerede i slutningen af marts har vi opbrugt vores kvote for hele året. Hvis alle i verden havde samme forbrug, som vi har i Danmark, har vi brug for fire jordkloder", fortæller Jytte Lyhne og understreger, at det overforbrug har en alvorlig konsekvens; nemlig at 'vi løber tør for mad, rent vand og råvarer'.

"Selvom Danmark er godt med på miljøområdet, så er der alligevel en stor belastning, fordi en stor del af det, vi forbruger, produceres andre steder i verden. Derfor understregede Claus Knudsen vigtigheden i, at Danmark for alvor er nødt til at komme i gang med den grønne omstilling med genbrug og reparation, deleordninger og cirkulær økomomi", fortæller Jette Lyhne og forklarer, at det netop er det, et miljøpunkt kan være med til.

På Amager har miljøpunktet sat projekter som 'Blomster på balkonen' i gang - et projekt, der er gavnligt for bier, biodiversitetet, en renere luft og ifølge Claus Knudsen også løfter humøret.

"Erfaringerne fra Amager er, at udover den miljømæssige gevinst også er en social gevinst ved et miljøpunkt. De mange projekter får nemlig fællesskaberne til at blomstre. Derudover er der lavet byhaver, metrohaverne og Østergro, som er et taglandbrug oven på tidligere bilforretning. Ifølge Claus Knudsen har taglandbruget den effekt, at jord og planter holder på bygningsvarmen, køler luften omkring bygningen og optager regnvandet", fortæller Jette Lyhne.

Alt i Miljøpunkt Amager drives af frivillige - og ifølge Claus Knudsen af vilje, lyst og begejstring. Men frivillighed kan ikke gøre det alene, mener han-

"Selvom Furesø er en meget grøn kommune, er der meget at tage fat på hvad angår biodiversitet, mente Claus Knudsen. Han foreslog projekter omkring grønne byrum, pendling, cykeltrafik, projekter omkring affald og reparation samt bedre kontakt til naturen", fortæller Jette Lyhne og tilføjer, at den grønne omstilling også giver masser af muligheder for iværksættere, jobtræning og for socialøkonomiske virksomheder.

hhs

Publiceret 13 September 2018 14:00