Khalil Ahmed, som er Furesøs SSP-konsulent har en god kontakt til de unge i Furesø. Her ses han sammen med Christian Clausen, 15 år, der sammen med en større gruppe drengen har lavet, hvad de selv kalder 'narrestreger', hvor Kahlil efterfølgende har hevet fat i dem og fået skabt ro om situationen.

Khalil Ahmed, som er Furesøs SSP-konsulent har en god kontakt til de unge i Furesø. Her ses han sammen med Christian Clausen, 15 år, der sammen med en større gruppe drengen har lavet, hvad de selv kalder 'narrestreger', hvor Kahlil efterfølgende har hevet fat i dem og fået skabt ro om situationen. Foto: Kimmie Hetland

SSP: "Det er gode drenge, og de skal ikke kriminaliseres"

Det skal tages seriøst, når unge gør noget uhensigtsmæssigt, men samtidig skal det ikke blæses ud af proportioner. Det mener Khalil Ahmed, som er SSP konsulent hos Furesø Kommune

Af
Kimmie Hetland

Unge der fester, drikker og spiller musik er ikke usædvanligt i sommermånederne. Det mener Khalil Ahmed, som er SSP konsulent i Furesø Kommune med speciale i konfliktmægling.

"Det går vildest for sig i sommermånederne, for når vejret er godt, søger de unge selvfølgelig udenfor. Men det sker ikke kun i Furesø. Det er et problem, som der er i alle kommuner, fordi de unge samler sig på offentlige steder. Men jeg synes ikke, at vi skal blæse det ud af proportioner, for det kan trække en negativ identitet ned over hovedet på de unge, så de oplever sig selv som ballademagere. Det både stempler og stigmatiserer dem", siger Khalil.

Da Khalil hørte, at Ole og hans kone blev generet på Lille Værløsevej, var han ikke sen til at køre hjem hos dem og høre om deres oplevelser. Hurtigt derefter fandt han ud af, hvilke drenge, han skulle hive fat i, da han gennem sit arbejde med SSP har en god kontakt til de unge.

Tillid

"Vores gadeplansarbejde gør, at de unge ved, hvem vi er, og det er helt vildt vigtigt for, at opbygge en relation til dem. SSP er der for at hjælpe, og det ved de unge heldigvis godt", siger Khalil.

Christian Clausen var som en del af en større gruppe på 18 til 20 unge med til 'narrestregerne' på Lille Værløsevej, men har alligevel valgt at medvirke i artiklen, og han kan nikke genkendende til, at det er relationen til Khalil som gjorde dem trygge ved at lytte til SSP.

"Det sker, at vi gejler hinanden op, når vi er mange sammen. Men vi lytter til Khalil, når han hiver fat i os, fordi vi kender ham, og så er det på en måde mere trygt", siger Christian Clausen.

"Vi havde nok bare ikke opfattet situationen på samme måde som Ole og hans kone. For os var det narrestreger, men nu kan vi godt se, at det var forkert", siger han.

Dialog

For at løse situationen på Lille Værløsevej arrangerede Khalil en forsonende samtale, og det er, ifølge Khalil, den eneste rigtige tilgang.

"Jeg er tilhænger af god dialog, for med dialogen kommer også tillid. Det er gode drenge, og de skal ikke kriminaliseres. De lytter til os, når vi spejler situationen for dem, og spørger, hvordan de ville have det, hvis det var deres familie. Jeg synes, at det var pissesejt, at de mødte op til den forsonende samtale med Ole og hans kone, for at give dem hånd på, at det var dumt, og at de ikke vil gøre det igen", siger Khalil.

Ole Nielsen på Lille Værløsevej var så tilfreds med den indsats SSP gjorde, at han efterfølgende skrev en mail til borgmester Ole Bondo Christensen (A), hvori han roste dem og i særdeleshed Khalil.

Hvad er SSP?

    SSP er i udgangspunktet et samarbejde mellem Skole, Socialforvaltning og Politi. I praksis involverer det en masse andre personer både indenfor og udenfor Furesø Kommune.

    SSP-arbejdet drejer sig grundlæggende om børn og unges trivsel i forhold til at forebygge kriminalitet og beslægtede problemstillinger.

    SSP konstaterer, at omtrent 10 – 15 % af de unge på hver årgang i skolen, viser sig at være i risikozonen med tilbøjelighed til at komme ud i problemer.

Oplysninger fra Furesø Kommune

Publiceret 13 September 2018 09:34