Danmarks største spejderløb startede med brand og kaos på brandskolen RESC i Korsør, der i dagens anledning gjorde det ud for diktaturstaten Boskovia. Foto: Anders Nissen

Danmarks største spejderløb startede med brand og kaos på brandskolen RESC i Korsør, der i dagens anledning gjorde det ud for diktaturstaten Boskovia. Foto: Anders Nissen

Lokale spejdere gennemførte Danmarks hårdeste natløb

To lokale patruljer fra Alugod spejderne gennemførte i weekenden Danmarks største og hårdeste spejderløb

40-60 kilometer til fods gennem natten med banditter lige i hælene. Det var, hvad der ventede deltagerne, da Danmarks største og hårdeste spejderløb, Nathejk, fandt sted i weekenden. To spejderpatruljer fra Alugod - syv spejdere i alt - kæmpede sig sammen med over 600 andre seje spejdere fra hele landet gennem løbet. Det fortæller Maja Bondensgaard til Furesø Avis.

"Stop den magtsyge diktator i Boskovia". Sådan lød nødråbet, da de over 600 forventningsfulde spejdere i weekenden stillede til start i Korsør – og så snart starten var gået, blev patruljerne i rollen som valgobservatører kastet ud i et kæmpe drama i det lille, fiktive land Boskovia.

Omgivet af brændende bygninger, togvogne og biler afslørede de 155 patruljer hurtigt, at den egenrådige præsident Slambért var i fuld gang med at nedkæmpe al politisk modstand på selve valgaftenen i landet. Derefter måtte de spændte spejdere flygte ud i den våde og blæsende septembernat med præsidentens sikkerhedstyrker og efterårsstormen Knud lige i hælene. Det blev til en flugt på et halvt hundrede kilometer ad små markveje, stier, gennem skove og over åer og stubmarker – uden at få hjælp fra andre.

Ralph Müller, Christian Kronborg, Andreas Salto og Elias Bondensgaard. Foto: Nathejk 2018

Ralph Müller, Christian Kronborg, Andreas Salto og Elias Bondensgaard. Foto: Nathejk 2018

Undervejs på det 40-60 kilometer lange Nathejk-løb skulle patruljerne nå frem til tre poster – og resten af tiden var de helt på egen hånd, oplyser Maja Bondensgaard og fortæller, at de to Alugod-patruljer med spejdere på 13-15 år, natten igennem var på flugt fra mere end hundrede 'banditter', der prøvede at fange patruljerne for at finde de beviser, der havde i deres rygsætte.

"Løbet er nemlig en slags avanceret fangeleg, hvor spejdere smugler hemmelige ting i deres oppakning og sniger sig afsted i små patruljer for at undgå at blive opdaget og få deres oppakning gennemrodet. Banditterne blev spillet af lige over 100 lidt ældre spejdere på cykler og i biler – og godt 30 timer og mange oplevelser senere, kom de udmattede spejdere i mål på en skole i Glumsø på Midtsjælland", fortæller Maja Bondensgaard.

Sejt og fedt

Spejderne selv synes også, at det store løb var en kæmpe oplevelse.

"Det er noget af det allersejeste, vi nogensinde har deltaget i. Det var så fedt at kæmpe sig gennem Nathejk sammen med patruljen", fortæller Elias Bondensgaard fra Alugod spejderne i Værløse.

Sammen med Ralph Müller, Andreas Salto og Christian Kronborg fik han en halv times søvn i ly af en hæk i løbet af det lange løb. Den debuterende drengepatrulje kom i mål blot 20 minutter efter, at målområdet åbnede natten til søndag.

Pigepatruljen, er bestod af Bodil Vedel, Kamille Ihme og Maja Juul Jørgensen fik sig en uventet udfordring undervejs og skulle håndtere en ekstra stress-situation. Kamille Ihme fik nemlig problemer med sit ben, der gjorde ondt, og hvad gør man så?

"Vi ville for intet i verden udgå, så Maja bar Kamilles oppakning, og jeg støttede Kamille resten af vejen. Vi skulle bare i mål", fortæller Bodil Vedel.

Og i mål kom de seje piger, som fangerne faktisk slet ikke havde kunnet finde, indtil denne situation opstod.

Spejderløbet Nathejk har været afholdt hvert eneste år siden 1986. Løbet starter altid den tredje fredag i september et sted på Sjælland og bliver skabt af et lille team bestående af erfarne spejdere, som får hjælp til at udføre løbet af næsten 200 hårdtarbejdende hjælpere i løbsweekenden.

Bodil Vedel, Kamille Ihme og Maja Juul Jørgensen. Foto: Nathejk 2018

Bodil Vedel, Kamille Ihme og Maja Juul Jørgensen. Foto: Nathejk 2018

hhs

Publiceret 26 September 2018 07:20

SENESTE TV