Byrådet har vedtaget, at Furesø skal arbejde med to af de 17 verdensmål, som FN har besluttet - og nu skal arbejdet fra den særlige politisk nedsatte verdensmålsgruppe bredes ud til både borgere og erhvervsliv. Foto: Furesø Kommune

Byrådet har vedtaget, at Furesø skal arbejde med to af de 17 verdensmål, som FN har besluttet - og nu skal arbejdet fra den særlige politisk nedsatte verdensmålsgruppe bredes ud til både borgere og erhvervsliv. Foto: Furesø Kommune

Furesø sætter særlig fokus på ulighed og klimaet

FN har vedtaget 17 verdensmål, og nu sætter Furesø særlig fokus på to af dem - fordi de særligt kan engagere både borgere og erhvervsliv

Af
Helene Holm Stolle

FN har vedtaget 17 verdensmål, som medlemslandene skal arbejde for at nå. De to af dem, mindre ulighed og et bedre klima, har Furesø byråd valgt at sætte særligt fokus på, da det er muligt for alle dele af kommunen at arbejde med dem og samtidig engagere borgere, virksomheder og foreninger. Det fortæller kommunen i en pressemeddelelse.

"Vi har valgt to mål, som vi alle kan arbejde med. Vi vil gerne møde borgerne med de samme verdensmål, uanset om de har deres gang på skolen, plejehjemmet eller i vores kulturtilbud. Hvis vi virkelig vil rykke lokalt på de her globale udfordringer, så skal vi alle løfte i flok", siger Tine Hessner (B), der er formand for den koordineringsgruppe, som har forberedt arbejdet med verdensmålene.

Vi er nået et rigtig godt stykke allerede, men det er langt fra nok, hvis vi for alvor skal bekæmpe ulighed og arbejde for et bedre klima på den lange sigt

Hun ser frem til at brede arbejdet ud.

"Jeg glæder mig nu til, at vi får startet en dialog i fagudvalgene og derefter bredt det ud, så alle kan være med", lyder det fra Tine Hessner.

Et godt udgangspunkt

Furesø Kommune har et godt udgangspunkt for at arbejde med de to verdensmål. Ikke mindst fordi Furesø er en af de kommuner, der med en lav ledighed er blandt de bedste til at få folk ud på arbejdsmarkedet, og samtidig er Furesø i front med den grønne omstilling på landsplan.

Rigtig mange af Furesøs borgere engagerer nemlig sig i bæredygtige løsninger og grøn mobilitet, og siden 2010 har Furesø kommunen halveret CO2 udledningen - alene fra 2016 til 2017 har kommunen sparet 188 ton CO2 ved at bruge el-biler.

"Vi har et godt udgangspunkt for at arbejde videre med verdensmålene, og det bliver også hjulpet på vej, at vi er samlet om indsatsen politisk, hvor alle partier og fagudvalg har deltaget aktivt og engageret med at udvælge de to verdensmål. Det lover godt for det videre arbejde", siger Tine Hessner og understreger, at det nu er tid til at få borgere og det lokale erhvervsliv med også.

"Vi er nået et rigtig godt stykke allerede, men det er langt fra nok, hvis vi for alvor skal bekæmpe ulighed og arbejde for et bedre klima på den lange sigt", slår Tine Hessner fast.

Næste skridt, i arbejdet med verdensmålene, er ifølge Furesø Kommune, at byrådets fagudvalg drøfter, hvordan deres arbejde på både kort og langt sigt kan understøtte de to verdensmål. Arbejdet med verdensmålene skal evalueres i 2020.

Den politiske gruppe, der arbejder for de to verdensmål består af:

  Tine Hessner (B), formand

  Preben Sandberg Pettersson (A), økonomiudvalget

  Ole Holleufer (I), udvalg for digitalisering og innovation

  Lene Bang (A), udvalg for byudvikling og bolig

  Niels Bjerre Degn (A), udvalg for dagtilbud og familier

  Susanne Mortensen (C), udvalg for skole og ungdomsuddannelser

  Muhammed Bektas (A), udvalg for kultur, fritid og idræt

  Helle Vallentin (Ø), udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

  Bettina Ugelvig Møller (A), udvalg for sociale forhold, sundhed og et godt seniorliv

  Jesper Larsen (V), udvalg for beskæftigelse og erhverv

  Carsten Svensson (O)

Publiceret 28 September 2018 06:00