Til venstre ses en glad Erling Buhl, som er pensioneret fra Skov- og Naturstyrelsen, og som i mange år har arbejdet på at få stenen tilbage på sin rette plads. Til højre er det skovfoged i Ganløse Ore, Jens Nielsen, som også er meget glad for, at stenen nu står, hvor den hører hjemme.

Til venstre ses en glad Erling Buhl, som er pensioneret fra Skov- og Naturstyrelsen, og som i mange år har arbejdet på at få stenen tilbage på sin rette plads. Til højre er det skovfoged i Ganløse Ore, Jens Nielsen, som også er meget glad for, at stenen nu står, hvor den hører hjemme. Foto: Kimmie Hetland

Historisk sten kom 'hjem'

Siden 1942 har en von Langensk afdelingssten, som oprindeligt skulle være i Ganløse Ore, været at finde på Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm. Men onsdag kom den tilbage, hvor den hører til

Af
Kimmie Hetland

Kridtstreger, en kran og to poser cement. Det var, hvad der skulle til for at få en Von Langensk afdelingssten sat tilbage, hvor den oprindeligt hører hjemme i Ganløse Ore. Stenen er et såkaldt fredet fortidsminde og har siden 1942 været at finde på Jagt- og Skovbrugsmuseet i Hørsholm.

Erling Buhl, som er pensioneret fra fra Skov- og Naturstyrelsen, beskæftigede sig med statsskovenes fredede fortidsminder og kulturspor og har i mange år haft et ønske om, at afdelingsstenen skulle stå på sin rette plads. Derfor var han selvfølgelig også med onsdag, da stenen blev sat i jorden.

"Jeg er en glad mand. Det er en sag, jeg har arbejdet på i mange år, og nu er det endelig lykkedes, og det kan jeg jo kun være tilfreds med", siger Erling Buhl, som blev suppleret af skovfoged Jens Nielsen, som er skovfoged i Ganløse Ore:

"Der er noget rigtigt i, at stenen nu kan findes, hvor det var meningen. På samme måde er det jo også mere specielt at se en ulv i naturen end på en skærm", siger han.

I skoven ved Ganløse Ore findes der allerede tre afdelingssten, som alle har rødder helt tilbage til 1700-tallet.

Historien bag

I 1700-tallet var der en alvorlig mangel på træ. Skovarealet var nede på 2 til 3 procent af landets areal, fordi en stadig stigende befolkning blot havde hentet det træ, de havde brug for til blandt andet brændsel, byggeri og skibsbyggeri uden at tænke på, at træet en dag ville slippe op. Derfor blev den tyske forstmand Johann Georg von Langen i 1763 indkaldt af Kong Frederik den 5. for at dyrke skoven mere systematisk.

Det skulle gå helt rigtigt til, da stenen blev sat i jorden, og derfor tegnede Erling Buhl kridtstreger på stenen og benyttede et kompas for at være sikker på, at den kom til at vende korrekt. Tommestokken blev brugt til at måle, hvor langt stenen skulle ned i jorden.

Det skulle gå helt rigtigt til, da stenen blev sat i jorden, og derfor tegnede Erling Buhl kridtstreger på stenen og benyttede et kompas for at være sikker på, at den kom til at vende korrekt. Tommestokken blev brugt til at måle, hvor langt stenen skulle ned i jorden. Foto: Kimmie Hetland

Von Langen inddelte Nordsjællands skove i afdelinger og for at markere disse, blev der i afdelingernes skærings- og endepunkter opsat afdelingssten. Stenene var groft udkløvede og havde et indhugget afdelingsnummer og verdenshjørne.

I dag vides det ikke, hvor mange sten, der oprindeligt blev sat op, men i Nordsjælland kender man i hvert fald til 29 afdelingssten.

Fra museum til skov

I anledning af von Langens 200 års jubilæum i 1963, blev der samlet oplysninger ind fra de Nordsjællandske skovdistrikter om, hvor mange afdelingssten, de kendte til og om, hvor de var opstillet. Farum distrikt oplyste i deres indberetning, at en af deres von Langen afdelingssten '.. var blevet afleveret på Jagt- og Skovbrugsmuseet, da det blev oprettet i 1942'.

Statsskovbruget søgte museet om at få stenen tilbage, så den kunne blive genopstillet og formidlet, hvor den hørte til, men der skulle gå mange år, før det kunne lade sig gøre. Grunden, til at stenen i går onsdag kunne flyttes, er, at Jagt- og Skovbrugsmuseet var en af de institutioner, som regeringen i 2015 blesuttede skulle flytte, og i den anledning blev det arrangeret, at skovdistriktet kunne få stenen tilbage til genopsætning.

Jagt- og Skovbrugsmuseet, som nu hedder Det Grønne Museum, fik en anden afdelingssten i bytte, som ikke kunne genopstilles i skoven.

Publiceret 04 October 2018 05:15