I skrivende stund er der registreret 118 hjertestartere i Furesø, og ifølge Furesø rådhus bliver det tal snart til 119, da de i dag har registreret en hjertestarter på Sløjfen.

I skrivende stund er der registreret 118 hjertestartere i Furesø, og ifølge Furesø rådhus bliver det tal snart til 119, da de i dag har registreret en hjertestarter på Sløjfen. Arkivfoto.

I dag er landsdækkende hjertestarterdag: "Jeg hørte bare ordet 'hjertestarter' og susede derhen"

Til et borgermøde i Galaksen i Værløse blev der brug for en hjertestarter, da en borger pludselig fik hjertestop i slutningen af april. En af dem, som kom til undsætning med det samme, var Zaki Lerche Youssef

Af
Kimmie Hetland

Zaki Lerche Youssef, som til dagligt arbejder med produktionsledelse, teknik og afvikling af arrangementer i Galaksen, stod oppe ved mixeren, da han hørte ordet 'hjertestarter' fra salen.

"Jeg hørte bare ordet 'hjertestarter' og susede derhen. Jeg tænkte ikke over det. Der var noget tumult omkring manden, der var faldet om, men jeg tror ikke, at det var gået helt op for alle, hvad det var, der var sket, for der var flere, der ikke lige reagerede til at starte med", fortæller Zaki Lerche Youssef og fortsætter:

"Men da jeg kom derhen gik det meget hurtigt med at fjerne stolene på første række og få ham ned på gulvet. Vi flåede hans bluse af og satte hjertestarteren til, og heldigvis gik hans hjerte i gang efter første stød. Det hele skete meget hurtigt og effektivt, og det er jo helt fantastisk, at der var en hjertestarter den aften".

Hurtig hjælp

Efter episoden i Galaksen fik Zaki stor ros fra formanden for miljørådet, Ingvar Friar, som havde indkaldt til borgermøde, for at have handlet hurtigt. Til Furesø avis sagde han efterfølgende:

"Der blev givet hjertemassage øjeblikkeligt, og vagten i Galaksen reagerede forbilledligt hurtigt og kom løbende med hjertestarteren. Samtidig ankom tre hjerteløbere, én af dem med en hjertestarter, som der heldigvis ikke blev brug for", sagde han.

Den aften fortalte konen til manden, der havde fået hjertestop, også til Zaki, at hende og hendes mand havde overvejet at blive hjemme i stedet for at tage til møde, men at hun var rigtig glad for, at de var taget afsted, fordi hjælpen sikkert ikke var kommet lige så hurtigt hjemme hos dem selv.

Hjertestarter skænket af falckredder

Rundt om i Furesø er der i skrivende stund registreret 118 hjertestartere, og en af de første i kommunen var hjertestarteren i Galaksen. Den blev i 2006 skænket af indehaver af foerstehjaelp.com og ambulancemand Berthel Funch, som bor i Furesø.

"Dengang var det en ret stor ting, for hjertestartere blev først tilgængelige for almindelige mennesker i 2003. Der blev holdt en større ceremoni, hvor borgmesteren også var til stede, da hjertestarteren blev skænket, og det synes jeg er ret sjovt at tænke på her i dag, hvor de er at finde rigtig mange steder", siger Bertel Funch, hvis far på et tidspunkt fik et hjertestop, hvor Bertel fik ham genoplivet med hjertemassage.

At hjertestarteren på Galaksen har været til stor hjælp flere gange, betyder meget for Bertel.

"Jeg bliver simpelthen så glad, for når jeg hører, at den er blevet brugt, så giver det hele jo mening. Der er noget helt specielt ved at genoplive et andet menneske. Der er en glæde ved at fornemme, hvordan kroppen starter op igen, efter at man har knoklet løs, som er helt ubetalelig og giver en særlig eufori. Men det kan man kun sætte sig ind i, hvis man har oplevet det", siger Bertel Funch.

Publiceret 16 October 2018 16:00

SENESTE TV