På billedet er det på bagerste række (set fra venstre) daglig leder, Ian Dam, virksomhedskonsulent, Søren Larsen, Tamaer Abdallah Haloum, Tesfaldet Teclai Estifanos, varehuschef, Danny Barbu Hansen og Bamo Aziz Hussein. På forreste række (også set fra venstre) er det Khaled Ali Basalah, Tsegai Michael Debesai og Filmon Tesfahuney Haile.

På billedet er det på bagerste række (set fra venstre) daglig leder, Ian Dam, virksomhedskonsulent, Søren Larsen, Tamaer Abdallah Haloum, Tesfaldet Teclai Estifanos, varehuschef, Danny Barbu Hansen og Bamo Aziz Hussein. På forreste række (også set fra venstre) er det Khaled Ali Basalah, Tsegai Michael Debesai og Filmon Tesfahuney Haile. Foto: Kimmie Hetland

Lokalt varehus satser på integrationsmedarbejdere: "De gør en kæmpe forskel"

Selvom de taler flere forskellige sprog, og kommunikationen til tider kan være en udfordring, så fungerer samarbejdet i morgen-opfyldningen i Kvickly på Farum Bytorv rigtig godt

Af
Kimmie Hetland

Syrien, Eritrea og Iran. Det er de lande, som de seks nye medarbejdere i Kvickly på Farum Bytorv kommer fra, og Danny Barbu Hansen, som er varehuschef, er mere end tilfreds med de seneste tilføjelse til medarbejderstaben.

"De gør en kæmpe forskel, og de er uden tvivl med til at sikre, at vi har et højt bundniveau. De er mødestabile, har en god arbejdsmoral og samarbejder rigtig godt, så det er virkelig en succes", fortæller han til Furesø Avis.

Projektet med at ansætte flygtninge blev sat i søen sidste år i samarbejde med Søren Ole Larsen fra Jobcenter Furesøs integrationsafdeling, da det lokale varehus manglede medarbejdere til at håndtere morgenopfyldningen i butikken.

Fælles jobsamtale med tolke

Tidligere har varehuset haft et eksternt firma til at håndtere en del af opfyldningen om natten, men det var ikke stabilt nok, og derfor ønskede Danny Barbu Hansen at få opfyldningsdelen 'hjem i eget hus'. At ansætte flygtninge var helt fra begyndelsen et stort ønske for Danny Barbu Hansens side, da hans mor kom til Danmark som 9-årig fra det tidligere Jugoslavien.

"Jeg kan relatere til den situation, som man står i, når man kommer til et nyt land og bare gerne vil være en del af samfundet. De her mænd vil gerne Danmark, og derfor synes jeg, at det at ansætte flygtninge er den rigtige løsning. Desuden hænger det jo rigtig godt sammen med, at COOP er en social ansvarlig virksomhed", lyder det fra varehuschefen.

Søren Ole Larsen fra Jobcenter Furesø fandt i første omgang frem til otte flygtninge, som potentielt kunne starte i job hos Kvickly. Ved en fælles jobsamtale, hvor der også deltog tre tolke, fik Danna Barbu Hansen forklaret, hvad jobbet indbærer og understregede også, at varehuset ikke ønskede at ansætte de hurtigste men derimod dem, der kunne arbejde bedst sammen.

Oprindeligt skulle der kun ansætte fire i opfyldningen, men seks af de otte, der var til samtalen og arbejdsprøvningen, arbejdede så godt sammen, at det blev besluttet at ansætte dem.

Sprogbarriere

De forskellige sprog, som de nye medarbejdere har, kan til tider give lidt udfordringer, men sprogforvirringen tages med et smil.

"Der er selvfølgelig en masse, der går galt med kommunikationen en gang imellem, men vi tager det, som det kommer og laver tit sjov med det. Heldigvis har vores morgenfriske kunder også taget godt imod de nye medarbejdere", siger Danny Barbu Hansen og fortsætter:

"Det sker jo, at kunderne spørger efter en bestemt vare som for eksempel hørfrø, og det er jo ikke helt ligetil, hvis man ikke taler sproget, men så bruger vi Google Translate, og det fungerer helt fint", fortæller han og bliver suppleret af Tesfaldet Teclai Estifanos, som er en af de nyansatte integrationsmedarbejdere.

"Vi bliver heldigvis bedre og bedre til sproget, men hvis der er noget, vi er i tvivl om, så spørger vi", siger han med et smil og afslører, at de indimellem også kalder på Malek, der er salgsleder. Han kan nemlig arabisk og kan derfor hjælpe med at oversætte, og det er ifølge Danny Barbu Hansen guld værd.

Vigtigt for integrationen

Khaled Ali Basalah, Tsegai Michael Debesai, Filmon Tesfahuney Haile, Tamaer Abdallah Haloum, Tesfaldet Teclai Estifanos og Bamo Aziz Hussein er navnene på de nye medarbejdere i varehuset, og for dem betyder det meget, at de er kommet ind på det danske arbejdsmarked.

"Vi kommer fra krigslande og har kæmpet hårdt for at komme hertil. Det har ikke været let", fortæller Khaled Ali Basalah og fortsætter:

"Det betyder meget, at vi kan arbejde og tjene vores egne penge, og vi er rigtig glade for at arbejde her. Der er et godt miljø, og vores kolleger er søde".

De seks integrationsmedarbejdere har nu været ansat i godt og vel et år, og deres daglige leder Ian Dam har heller ikke en finger at sætte på deres arbejde.

"Der er en helt utrolig stabilitet hos dem. Der er ingen halvhjertede løsninger, og jeg kan virkelig mærke, at de vil det her, og det giver mig selvfølgelig en kæmpe ro som leder. Jeg stoler på og kan se, at det hele kører helt upåklageligt", siger han.

Publiceret 16 October 2018 05:00