Preben Sørensens kone har i flere år lidt af demens, og han er slidt ned af at have haft ansvaret for at passe hende. Foto: Anne Lønstrup

Preben Sørensens kone har i flere år lidt af demens, og han er slidt ned af at have haft ansvaret for at passe hende. Foto: Anne Lønstrup

Pårørende til dement: "Aflastning er nødvendigt - ellers har man ikke noget liv tilbage"

Det ville have hjulpet Preben Sørensen, hvis han havde kunnet få aflastning i form af pasning af sin demente hustru - et tilbud, der nu er kommet i stand i samarbejde mellem Ældre Sagen og Furesø Kommune

Af
Anne Lønstrup

Der var mange tegn på, at Preben Sørensens kone ikke længere var sig selv.

Hun kørte galt med bilen uden at kunne forklare, hvorfor der var jord og græs og skader på bilen. Hun drak af andre menneskers glas ved bordet. Og hun begyndte at lave fejl i regnskaberne i sit og mandens firma.

I lang tid forsøgte hun at holde den gående, men da lægen lavede en demenstest, var der ingen tvivl:

”Jeg fik et chok. Hun kunne ikke svare på, hvad 100 minus syv er, og hun kunne ikke tegne en firkant. Efterfølgende blev hun scannet på Herlev Hospital, og det blev konstateret, at hendes hjerne var begyndt at skrumpe. Det er seks-syv år siden,” fortæller Preben Sørensen til Furesø Avis.

Nu har Furesø Kommune i samarbejde med Ældre Sagen lanceret et nyt tilbud, som betyder, at pårørende til demente kan få aflastning. Ideen går ud på, at frivillige fra Ældre Sagen skal uddannes til at kunne passe den demente, så hans eller hendes pårørende kan forlade hjemmet i nogle timer.

”Det tilbud er for sent for mig, for nu har min kone fået en plejehjemsplads, som hun snart kan flytte ind i. Men der er ingen tvivl om, at det tilbud ville have været en meget stor hjælp i vores tilfælde,” siger 69-årige Preben Sørensen, der stadig er erhvervsaktiv som selvstændig el-installatør.

17 hjemmeplejere på en måned

Han kan fortælle om en lang periode, hvor hans kræfter langsomt men sikkert er blevet slidt ned af at være den person, der 24/7 var ansvarlig for at passe den demente hustru.

”Det har været utroligt stressende. Ville du ikke være blevet stresset af at skulle passe din syge ægtefælle, som står op fire-fem gange om natten, som ikke kan være alene, og som enten følger efter dig, hvor du går og står eller sidder i køkkenet og ryger cigaretter?”

Ofte har Preben Sørensen rystet af anstrengelse, når han var på vej hjem fra arbejde i bilen, og han er ked af, at han ikke har fået bedre hjælp undervejs. Han har også været frustreret over, at hjemmeplejen hele tiden har sendt nye folk.

”Jeg har talt op til 17 forskellige hjemmeplejere på en måned, og når nye personer kommer til hele tiden, så ved de jo ikke, hvad de skal hjælpe min kone med, og Lone kunne ikke forklare dem det.”

Ser frem til flytning

Som selvstændig er Preben Sørensen nødt til at passe sit firma. Lone har fem dage om ugen opholdt sig på et dagcenter på Lillevang Plejehjem fra klokken 10.00 til 14.30. Hun har haft nøglerne til huset i tasken, men hun kan ikke altid finde ud af at låse sig ind og ud af huset. Sidste år fandt en nabo hende ventende udenfor i sne og slud, og selv er Preben Sørensen kommet hjem til et ulåst hus, hvor lyset og radioen er tændt, fordi hustruen er blevet hentet, uden at nogen har hjulpet med at låse huset af.

Plejehjemmet, hvor Lone Sørensen flytter ind, ligger 15 minutters gang fra hjemmet i Farum, og selv om det er sørgeligt at sige det efter 50 års ægteskab, ser Preben Sørensen frem til flytningen.

”Jeg er nedslidt efter i flere år at have været eneansvarlig for min kone. Nu skulle jeg gerne begynde at få en normal pensionisttilværelse. Jeg vil kunne koncentrere mig bedre, når jeg får min nattesøvn,” siger Preben Sørensen.

Publiceret 17 October 2018 06:00