Zanne Jahn fra Farum Kulturhus og Morten Mathiesen fra Galaksen brænder begge to for at udfordre og rykke grænserne for, hvad Furesøborgerne mener, er kultur og for at gøre deres kulturhus til borgernes kulturhus.

Zanne Jahn fra Farum Kulturhus og Morten Mathiesen fra Galaksen brænder begge to for at udfordre og rykke grænserne for, hvad Furesøborgerne mener, er kultur og for at gøre deres kulturhus til borgernes kulturhus. Foto: Kimmie Hetland

Kulturhusledere: "Vi skal udfordre og påvirke folk med kulturen"

Furesø har to kulturhuse med to forskellige profiler, men med to mennesker i spidsen der begge brænder for hver deres kulturhus. Deres pligt er, at gøre kulturhusene til borgernes hus og skubbe til grænserne for kultur, ifølge Zanne Jahn fra Farum Kulturhus og Morten Mathiesen fra Galaksen

Af
Kimmie Hetland

Farum Kulturhus og Galaksen. Det er navnene på Furesøs to kulturhuse, og kulturhuslederen for Farum Kulturhus er Zanne Jahn, og for Galaksen er det Morten Mathiesen. Fælles for dem begge er, at de mener, at kultur kan noget helt særligt.

"Du kan sidde derhjemme og se Netflix, men det kan slet ikke det samme som at tage til en koncert, udstilling eller teater. Kultur kan noget helt unikt, for det kan påvirke folk på en helt speciel måde, og vi har brug for nærværet, som kulturen kan give", siger Morten Mathiesen og Zanne Jahn tilføjer:

"Vi er bygget op af kultur, og det ligger nærmest i vores DNA. Og kunst bliver simpelthen faldt på tv. Derfor skal vi også virkelig huske at værne om vores kultur og sørge for at vedligeholde det, som vi har opbygget", siger hun.

To klare mål

Udover at de begge mener, at vi skal passe på kulturen, så har de også to helt klare mål med deres kulturhuse.

"Jeg har mange visioner med Galaksen. Men helt generelt så vil jeg jo bare rigtig gerne have, at folk bruger huset og tager det hele ind. Men de to vigtigste ting er, at borgerne som det første skal føle, at det er deres hus. For det andet så har jeg en helt særlig kæphest. Jeg vil gerne have, at folk skal tage en chance med kulturen. Jeg vil gerne skubbe til deres nysgerrighed og deres grænser. For ja, Lis Sørensen er skide god. Det ved vi jo godt - men hvad med at prøve noget nyt", siger Morten Mathiesen.

For Zanne Jahn er de to mål også meget vigtige.

"Farum Kulturhus skal være et hus, hvor alle kan være med, men vi har også pligt til at kulturen skal rykke. Vi skal ikke hele tiden lave smukke og fine udstillinger 'og nej, hvor er det nogen pæne blomster'. Vi skal også provokere lidt, for det er med provokationen, at man flytter folk. Det er i provokationen, at debatten kommer - kan jeg lide det, kan jeg ikke lide det. Og vi vil jo gerne have debatten. Vi skal ikke rumme alt og lave, hvad alle kan lide, for så ender vi i leverpostej", siger Zanne.

Én kommune og to kulturhuse

Efter kommunalreformen, hvor Værløse og Farum blev lagt sammen til Furesø Kommune, fik borgerne to kulturhuse at forholde sig til, og Zanne oplever nogle gange, at folk ikke helt udnytter de tilbud, som de har.

"Der kan komme folk fra Værløse hen i Farum Kulturhus og siger 'Ej altså, sådan et kulturhus kunne vi også bruge i Værløse'. Der er nemlig nogen, som endnu ikke har forstået, at begge kulturhuse jo er deres. Det synes jeg er rigtig ærgerligt, for borgerne i Furesø er meget privilegerede. I nogle kommuner har de kun en tiendedel af, hvad vi kan tilbyde her i Furesø", siger Zanne.

Både Morten Mathiesen og Zanne Jahn har store ambitioner med deres kulturhuse, men uden gode frivillige kræfter kunne mange ting ikke lade sig gøre.

Både Morten Mathiesen og Zanne Jahn har store ambitioner med deres kulturhuse, men uden gode frivillige kræfter kunne mange ting ikke lade sig gøre. Foto: Kimmie Hetland

Spørger man Morten, om der er plads til to kulturhuse i én kommune er svaret et klart ja.

"Vi har to meget forskellige profiler, så det er enormt fint, at vi er her begge to. Vi har også fundet et ståsted med hver vores styrker, og derfor kan vi supplere hinanden på en god måde", siger Morten.

Forskellige huse

Det er ikke kun arrangementerne i de to huse, som adskiller sig fra hinanden, men det er også formen. Farum Kulturhus ligger på vej hen til Farum Bytorv, mens Galaksen ligger mere for sig selv på Bymidten i Værløse.

"Styrken ved Farum Kulturhus er jo til dels, at det er et gennemgangs-hus, hvor vi har mange borgere per automatik. Mange folk kommer, når de skal på biblioteket eller ud at handle, og der er det vores opgave at fange dem og give dem noget med på vejen. Om de kan lide det eller ej. Vi skal selvfølgelig ikke tvinge dem, men vi skal give dem en mulighed for at skabe en interesse, hvad enten det er indenfor kunst eller musik", siger Zanne.

Hos Galaksen mener Morten, at en af styrkerne hos dem er deres rammer, som passer perfekt til scenekunst.

"Når de bare har været her en gang, så har de jo oplevet de fysiske rammer, og de er jo helt fantastiske. Men man skal næsten have et formål, når man kommer her, fordi det ikke er ligesom i Farum. Men vi er rigtig gode til at involvere folk. Noget af det, vi har mest succes med, det er, når vi involverer borgerne. For eksempel med vores ældreteater, hvor borgerne bruger deres egne historier til at lave en forestilling", siger Morten.

Frivillige er vigtige

For både Morten og Zanne spiller de frivillige en kæmpe stor rolle.

"Vores frivillige hedder astronauter, og de hjælper til, når vi har arrangementer. Her står de i garderoben, ved billetsalget og meget andet. De får det hele til at køre, og der er faktisk 50 frivillige borgere, som bruger deres tid i Galaksen. Efter opfordring fra andre har jeg nogle gange spurgt, om de ikke vil hjælpe andre steder også, men det vil de altså ikke. De føler en stor tilknytning til Galaksen", siger en meget taknemmelig Morten.

Zanne mener også, at kulturhusene skal være rigtig gode til at facilitere de foreninger med frivillige, der gerne vil benytte kulturhusene.

"Jeg kunne slet ikke lave det, jeg laver uden foreningerne med de mange frivillige. Det er det, vi overlever på. Det er også der, hvor vi virkelig fanger folk. Det er, når foreningerne selv får fingrene ned i kagefadet. For eksempel samarbejdet med Ældresagen, hvor vi holder fyraftenssang. De begynder at synes, at det er deres hus, og så tager de ejerskab, og det er jo lige det, vi rigtig godt kan lide. Fru Hansen er jo også ligeglad med, om arrangementerne er stablet på benene af os eller FOF", siger Zanne.

Publiceret 12 November 2018 17:30