Interessen var stor i alle aldre. Foto: Maj-Britt Petersen

Interessen var stor i alle aldre. Foto: Maj-Britt Petersen

Forrygende deltagelse ved madspildsevent på Farum Bytorv

Familier har større madspild end mange andre, fortæller kommunens grønne guide

Af
Maj-Brit Petersen,

grøn guide i Furesø Kommune

grønt Forleden kunne du opleve 3. klasse fra Stavnsholtskolen, sammen med deres skolehaveunderviser Irene Jakobsen, der delte smagsprøver ud og gladelig fortalte om, hvordan de minimere deres madspild på skolen.

Smagsprøverne var lavet af skolens kantinelede Rikke Sinclair, der ved målrette indsats har minimeret madspildet i Stavnsholtskolens kantine. En indsats som har betydet, at kantinen har kunne lægge om til økologi og nu næsten er fuldstændig økologisk – vel at mærke uden at der bruges en krone mere!

Birte Brorson, der rådgiver alle Furesø kommunens køkkener i økologiomlægningen fortæller, at det er måden at gøre det på: ”I Furesø Kommune har vi lavet en økologiomlægning fra 0,7 til 80 % på få år. Her er madspild en vigtig måde at finde penge til mere økologi. Desuden bruger køkkenerne mindre kød men flere bælgfrugter samt friske e og billige økologiske råvarer i sæson. Der er godt for både din sundhed og for klimaet - og dette kan du også gøre der hjemme!”

Også for dig

Det at undgå madspild er ikke kun for kantiner og institutionskøkkener. Faktisk har de danske husholdninger (altså dig, din nabo og din fætter) et større madspild end detailhandlen, hoteller, restauranter, institutioner og storkøkkener smider ud – tilsammen!

Så mulighederne er mange. I lørdags blev de forbipasserende præsenteret for daggammelt kedeligt brød, der var blevet lækre brødstiks ved at riste dem i ovnen med olie og salt. Til dette var der 3 forskellige slags humus, tilsat resterne af grøntsager: En med rødbede, en med broccoli med persille og chili og en med gulerod med ingefær og gurkemeje. Men man kan bruge alle slags grøntsager og variere krydderierne efter lyst, fortæller Rikke Sinclari.

Publiceret 07 December 2018 00:00